Havermout met sinaasappel en kaneel
Spread the love!

Over het havermout met sinaasappel en kaneel recept

Havermout met sinaasappel en kaneel is een supergezond recept. Omdat havermout gemaakt wordt van hele haverkorrels valt het onder de volkoren granen. Het zit dus boordevol goede en essentiële voedingsstoffen. De sinaasappel en de kaneel maken het ontbijtje extra gezond.

Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Eet je echter helemaal geen brood, let er dan wel goed op dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Zie ook het artikel over jodium op deze website.

Over kaneel gaan heel vaak positieve verhalen rond. Het zou ontstekingsremmend werken, een gunstig effect hebben als het gaat om hart- en vaatziekten, helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, etc. Een aantal dingen klopt ook (deels) wel, maar… Dit is geen vrijbrief om kaneel ongelimiteerd te nuttigen, want elk voordeel heeft zijn nadeel. En alles waar ‘te’ voor staat is ongezond.

Ik leg wel eens uit aan mensen dat de natuur vol gif zit. Ruim 99% van de gifstoffen die we binnenkrijgen, zijn gifstoffen die van nature voorkomen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Ames en zijn collega Gold uit 2000. Maar het gaat allemaal om kleine hoeveelheden en het is daarom niet iets om je druk over te maken. Wel is het advies om gevarieerd te eten. Zo krijg je minder snel te veel van een bepaalde stof binnen. Dit advies geldt ook voor kruiden.

In sommige kruiden komen van nature allylalkoxybenzenen (aromastoffen) voor. Dit zijn plantengifstoffen. Van deze stoffen is weinig bekend over de effecten bij de mens, maar bij dieren zijn wel schadelijke effecten gevonden. De stoffen komen voor in de volgende kruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Coumarine is ook een aromastof die van nature voorkomt in kaneel. Langdurig gebruik van veel coumarine is mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Toch is dit allemaal niet iets om je druk om te maken. Bij normaal gebruik en een gevarieerd eetpatroon is er géén risico voor de gezondheid.

Dus geniet… met mate. Had oma toch weer gelijk 😉.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het havermout met sinaasappel en kaneel recept

Havermout met sinaasappel en kaneel
Havermout met sinaasappel en kaneel
Stemmen: 14
Score: 3.36
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Havermout met sinaasappel en kaneel
Havermout met sinaasappel en kaneel
Stemmen: 14
Score: 3.36
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe het water in een waterkoker, dan is het gerecht net iets sneller klaar.
  2. Weeg de havermout af en doe deze in een pan.
  3. Doe het kokende water erbij en zet deze op het vuur.
  4. Breng dit opnieuw aan de kook en laat het geheel 2-3 minuten koken. Je ziet vanzelf een pap ontstaan, doordat het water in een soort gelei verandert.
  5. Schil ondertussen de sinaasappel en snijd de partjes in stukjes.
  6. Voeg vlak voor het einde de sinaasappel toe en kook deze even kort mee.
  7. Server de havermout met sinaasappel in kommen en strooi er wat kaneel over.
  8. Klaar is de havermout met sinaasappel en kaneel. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *