Over het courgetti meatballs recept
Er wordt gezegd dat spaghetti met gehaktballen (wat ik heb omgetoverd in courgetti meatballs) een innovatie was van Italiaanse immigranten uit de vroege 20e eeuw in New York City. Het recept zou begin vorige eeuw voor het eerst gepubliceerd zijn. Het recept bevat alleen veel te weinig groenten, vandaar mijn aanpassing.
Italiaanse schrijvers bespotten het gerecht vaak als pseudo-Italiaans of niet-Italiaans. Ik denk dat sommigen rood aan gaan lopen als ze dan ook nog eens mijn variant zien waarbij ik de pasta vervang door courgetti 🙈. Maar goed, het gaat om onze gezondheid en nu bevat het gerecht lekker veel groenten. Ik hoop dat ze het me vergeven 😉.
Ik gebruik de kant-en-klare courgetti en gehaktballen. Simpelweg omdat het tijd scheelt. Stiekem vind ik de courgetti die je zelf kunt maken met een spirelli wel lekkerder. Dan krijg je echt mooie lange slierten. De kant-en-klare gehaktballen kies ik omdat ze echt lekker gekruid en stevig zijn. Ideaal!
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Nu had ik nog luier kunnen zijn en ook nog voor een kant-en-klare pastasaus kunnen gaan, maar dat ging me echt te ver 🤪. Trouwens, het is zo simpel om deze saus te maken. Het zijn maar een paar ingrediënten, maar de smaak is top! Dit is vooral te danken aan het beetje balsamicoazijn. Dit voegt net dat beetje zuur en zoet toe aan de tomatensaus. Een ideale combi welke je vaak tegenkomt in de Italiaanse keuken.
Kortom, geen echt traditioneel gerecht, maar wel lekker, simpel, snel en gezond! Ik ben benieuwd wat je er van vindt…
Het courgetti meatballs recept
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 400 gram courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 1 beetje peper
- 1 beetje rozemarijn
- 300 gram rundergehaktballen
- 2 stuks sjalotjes
- 1 beetje tijm
- 390 gram tomatenblokjes
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 beetje zout
- Doe een eetlepel olijfolie in een pan en zet deze op het vuur.
- Voeg de rundergehaktballen toe en braad deze 5 minuten lang aan alle kanten.
- Hak ondertussen de knoflook fijn.
- Maak de ui schoon en snijd deze in blokjes.
- Voeg na die 5 minuten de knoflook en ui toe.
- Bak het geheel nog enkelen minuten, totdat de ui glazig wordt.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Voeg de balsamicoazijn, rozemarijn, tijm, peper en het zout toe.
- Breng dit zachtjes aan de kook en laat het enkele minuten pruttelen.
- Rasp ondertussen de kaas.
- Ik vind het het lekkerste om de courgetti kort in een wok te bereiden. Het doel is echt alleen maar opwarmen. Wok het dus kort.
- Verdeel de courgetti over de borden.
- Voeg de meatballs in tomatensaus toe.
- Garneer het geheel met wat Parmezaanse kaas.
- Klaar is de courgetti meatballs. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Hoog tijd voor een eerste recensie en een goede want dit is weer een topper. Heerlijk en lekker makkelijk. Dank Carlo!
Ah tof, dankjewel voor het delen!