Afvallen? Zo pak je het goed aan!
Spread the love!

Afvallen is iets wat heel veel mensen graag zouden willen. Op zich niet raar, want op dit moment kampt 1 op 2 Nederlanders met overgewicht. Dat is best veel!

Maar ja, stel dat jij wilt afvallen? Hoe raak je die overtollige kilo’s dan snel en gemakkelijk kwijt?

De gekste oplossingen worden bedacht

Ga je online zoeken naar tips om af te vallen, dan is de keuze reuze:

  • Om af te vallen met kokosolie moet u voortaan 3 eetlepels kokosolie per dag innemen, bij voorkeur bij de maaltijd.
  • Lauwwarm water met citroen blijkt een supergezonde drank te zijn. Het helpt bij gezond afvallen doordat het je vetverbranding stimuleert.
  • Begin dan NU nog met deze detoxkuur. 5, 10 tot 20+ kilo makkelijk afvallen met (BESTE) detox kuur in 12 weken!!
  • Lijnzaad is een superfood boordevol gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Het helpt je zelfs bij het afvallen!
  • Ja, je leest het goed, rode wijn drinken helpt bij het afvallen.
  • Wist jij dat pure chocolade je kan helpen afvallen? In dit artikel lees je precies welke chocolade goed voor je is en welke niet.
  • In bad verbrand je net zoveel calorieën als met sporten.
  • Wanneer je te weinig eet kan het zijn dat je lichaam zich voorbereidt op een hongersnood. Hierdoor slaat je lichaam juist alles op wat je nuttigt.

Tsja, probeer dat laatste maar eens uit te leggen aan iemand in een hongersnoodgebied… 🤔 Die mensen eten daadwerkelijk te weinig, maar die komen toch echt niet in het nieuws omdat ze zo veel last hebben van overgewicht.

Slanke mensen

Sowieso. Kijk nog eens naar dat rijtje hierboven. Is dat wat slanke mensen doen? Staat dé succesformule van slanke mensen hier nu echt tussen? Nee, natuurlijk niet.

Wat is dan wel de oplossing?

Je moet de oorzaak van die extra kilo’s aanpakken. Niet het symptoom proberen te bestrijden door de gekste dingen uit te gaan proberen.

Dweilen met de kraan open

Als de vloer nat is, kun je natuurlijk gaan dweilen. Dat werkt. Tot op zekere hoogte. Als je echter de kraan niet dichtdraait, dan is het… dweilen met de kraan open.

Dit geldt ook voor al die onzinnige tips en/of populaire diëten. Dat is allemaal dweilen met de kraan open en sommige tips maken het alleen maar erger.

De bron van het overgewicht moet je aanpakken.

Het probleem aanpakken

Het is dus eigenlijk heel simpel. Kijk, overgewicht ontstaat door iets. Heb je overgewicht? Dan komt dat door iets wat je gedaan hebt wat vervolgens overgewicht heeft veroorzaakt. Overgewicht los je op door datgene aan te pakken wat heeft geleid tot het overgewicht.

Kortom, vind het lek. Pak de oorzaak aan. Dat leidt gegarandeerd wél tot een langdurig resultaat 💪.

Ik eet brood. Brood is de boosdoener hè?

Het is nooit één ding. Het is nooit alleen brood of alleen vet of wat dan ook. Maar wat dan wel?

Stel je verdient 2.000 euro per maand. Na een paar jaar ontdek je ineens dat je 10.000 euro rood staat. Komt het dan door dat ene jurkje of door die ene gadget dat je hebt gekocht? Nee. Nou ja, tenzij het een jurk of een gadget was van 10.000 euro natuurlijk 🙈. Maar, je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Sta je 10.000 euro rood, dan geef je structureel, bij elkaar opgeteld, over een langere periode, meer uit dan je binnenkreeg.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het probleem is de optelsom van verschillende dingen

Je kunt best dure dingen dingen kopen en niet rood staan. Je kunt ook alleen maar goedkope dingen kopen en wel rood staan. Het gaat om de balans tussen je uitgaven en in je inkomsten. Natuurlijk kun je je geld beter uitgeven aan goede dingen dan aan slechte dingen, maar te veel uitgeven is te veel uitgeven.

Zo werkt het ook met overgewicht.

Je kunt heel weinig eten en overgewicht hebben en je kunt ook heel veel eten en slank zijn. Het hangt er vanaf wát je allemaal eet en hoeveel energie je verbruikt.

Want, wat is overgewicht eigenlijk?

Overgewicht ontstaat door een te veel aan energie dat je hebt genuttigd ten opzichte van de hoeveelheid energie dat je hebt verbruikt.

Dat overschot aan energie gooit je lichaam niet weg, dat vindt je lichaam zonde. Je plast of poept dat overschot dus niet uit. Je lichaam bewaart het overschot aan energie in een soort reservepotjes. Dat is superhandig voor het moment dat er even wat minder energie voorradig is, want dan kan je lichaam het tekort aan energie aanvullen door het uit die reservepotjes halen.

En hoe noemen we die reservepotjes?

Die reservepotjes voor het overschot aan energie heten vetcellen. Daar heeft je lichaam er heel veel van. Het overschot aan energie wordt omgezet in de vorm van vet en je lichaam slaat het op in vetcellen.

Zitten jouw potjes bomvol met een flinke hoeveel overschot aan energie? Dan zie je dat letterlijk terug in de spiegel en op de weegschaal.

Wat is dan nu de oplossing?

De oplossing is dus niet het citroensap of de detox-kuur 🙈, maar er voor zorgen dat je lichaam de reservevoorraad energie moet gaan inzetten. Je moet “de roodstand” wegwerken 💪.

Dat is misschien niet leuk, maar zo simpel is het wel. Simpel, maar in de praktijk ook weer niet zo makkelijk. Zo eerlijk moet ik ook tegen je zijn. Het zal ook niet snel gaan. Zo’n 0,5 kg tot 1 kg per week afvallen is normaal en nog gezond. Het is in elk geval wel mogelijk! Ook voor jou ❤️.

Die berichten dat je 10 kilo in een week kunt afvallen zijn onzin. Tenzij ze als oplossing aanbieden om een arm af te zagen of zoiets 🙈😂.

Wil je een steuntje in de rug? Wil je gericht hiermee aan de slag? Dan is misschien de digitale cursus Gezond Slank die ik heb geschreven wel iets voor jou. De kennis die je opdoet helpt je om in de praktijk de juiste keuzes te kunnen maken, zodat je ook echt gaat afvallen en een langdurig resultaat boekt.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *