Vis en zware metalen
Spread the love!

Klik met de rechtermuisknop op de volgende bestandsnaam vis-kwik-zware-metalen.png en kies voor opslaan als om het plaatje lokaal op te slaan.

Eet (minimaal) 2x per week vis en kies bewust

Eet (minimaal) 2x per week vis, want in vis zitten essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, omega-3 en jodium.

Let op, dit artikel heb ik geplaatst op 7 oktober 2015. Inmiddels is de richtlijn aangepast naar: “Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis”.  In Amerika raden ze nog wel aan om twee keer per week (vette) vis te eten. 

Kies wel bewust welke soorten vis je in een week eet in verband met de zware metalen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.

Wil je de details weten waarom eiwitten, omega-3 en jodium zo gezond zijn? Wil je weten hoeveel van welke vis jij mag eten in verband met kwik? Lees dan zeker even verder!

80% van de Nederlanders eet te weinig vis

In Nederland eet 80% van de volwassenen minder dan 2 keer per week vis. Van de kinderen haalt meer dan 92% het advies niet (bron: RIVM). En dat terwijl vis essentiële stoffen bevat zoals eiwitten, omega-3 en jodium. Deze stoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van je lichaam!

Vis vanwege eiwitten

leder mens heeft eiwitten nodig voor de opbouw en onderhoud van zijn of haar lichaam. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam, ongeveer 20% van ons lichaam bestaat hieruit. Het droge spiergewicht bestaat zelfs voor 75% uit eiwit. Eiwitten zijn ook aanwezig in haar, huid en nagels.

Het continue vernieuwen en herstellen van beschadigd lichaamsweefsel vraagt veel eiwitten. Intensief sporten geeft ook een extra beschadiging aan spieren, vandaar dat het lichaam van sporters nog meer eiwit verbruikt. De enige manier om deze eiwitten binnen te krijgen is via ons voedsel.

Vis bevat, net als vlees, veel eiwitten.

Vis vanwege omega-3

Vis is een rijke bron van omega-3. Omega-3 is vooral zo belangrijk omdat het ontstekingsremmend werkt. Omega-3 draagt bij tot de normale werking van je hart en het draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

In wetenschappelijke onderzoeken zie je trouwens ook heel vaak de link terugkomen tussen omega-3 en bijvoorbeeld psychische klachten zoals depressie.

Sommige ingrediënten van onze voeding, zoals de suikers uit bepaalde koolhydraten, veroorzaken chronische micro-ontstekingen of houden deze in stand. Deze chronische micro-ontstekingen zorgen ervoor dat steeds meer welvaartsziekten zich op steeds jongere leeftijd manifesteren.

Vandaar dat het zo belangrijk is om minder bewerkt voedsel en voldoende vis te eten.

Vis vanwege jodium

Vis bevat ook het mineraal jodium. Jodium is de bouwsteen van het schildklierhormoon “thyroxine”. Een functie hiervan is het op peil houden van de stofwisseling. In de schildklier is een voorraad jodium aanwezig. Hierdoor kun je een tekort in de voeding pas na vele jaren opmerken.

Jodium komt voor in gejodeerd zout, brood (gebakken met gejodeerd zout), zeevis en schelpdieren. Een volwassene heeft 150-300 mcg (microgram) per dag nodig.

Vanuit de Schijf van Vijf wordt geadviseerd om 6-7 boterhammen per dag te eten. Daarmee krijg je zo’n 200 gram brood binnen. Dat zorgt er automatisch voor dat je gemiddeld genomen al zo’n 140 mcg jodium binnenkrijgt per dag. Mits het brood is gebakken met gejodeerd zout.

Er zit van nature geen jodium in brood. In 1942 heeft de overheid besloten om gejodeerd zout toe te voegen aan brood. Het doel was om het jodiumtekort terug te dringen in Nederland. Bakkers zijn niet verplicht om jodiumhoudend zout te gebruiken. Wel is er een overeenkomst om zoveel mogelijk bakkerszout (zout met toegevoegd jodium) te gebruiken. De meeste bakkers doen dat ook.

Al vind ik brood eten vanwege jodium hetzelfde als een supplement slikken met verpakking en al 🙂. De natuurlijke bronnen van jodium zijn producten uit de zee zoals zeevis, schaal- en schelpdieren en zeewier.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Kies je vis bewust

“Zware metalen” is een verzamelnaam voor metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Deze metalen komen bijvoorbeeld in het milieu terecht door metaalwinning en metaalopslag. Maar ook door verfproductie en verbranding van kolen en afval.

Onderzoeken naar de effecten van zware metalen in vis missen experimentele basis. Dat betekent dat je aan de ene kant toxicologen hebt die zich erover uitspreken en aan de andere kant voedingsdeskundige die epidemiologische effecten onderzoeken. Op zich wel logisch, want op mensen mag je niet experimenteren.

In de Europese Unie zijn voor lood, cadmium en kwik maximum toegelaten gehalten vastgesteld. Deze gelden voor levensmiddelen zoals vis, schaal- en schelpdieren, vlees, orgaanvlees, granen en groenten. Voor arseen is er een maximum toegelaten gehalte vastgesteld voor rijst en rijstproducten. Dit zijn veiligheidsmarges die zijn bepaald om eventuele nadelige effect te voorkomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert dat er niet te veel van deze stoffen in onze voeding zit. In Nederland is het risico dat je te veel zware metalen binnenkrijgt erg klein.

Kwik in je vis

Methylkwik (uitgedrukt als kwik) zit in vis en het is schadelijk voor de ontwikkeling van je zenuwstelsel. Met name is het schadelijk voor de hersenen van ongeboren en jonge kinderen. Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van het eten van verontreinigd vis met kwik, adviseert de EFSA zwangere vrouwen en jonge kinderen weinig tonijn en zwaardvis te eten. Deze vissen eten andere kleinere vissen en verzamelen het kwik dat zij door het eten van hun prooidieren binnenkrijgen.

Kwik wordt namelijk slecht uit het dierlijk lichaam verwijderd. De EFSA benadrukt wel dat het wekelijks eten van vis een belangrijk onderdeel is van een uitgebalanceerd eetpatroon en gezonde voeding.

Hoeveel kwik is schadelijk?

Voor methylkwik is de toelaatbare dagelijkse inname door de EFSA vastgesteld op 1.3 microgram kwik per kg lichaamsgewicht per week. Dus iemand die 70 kg weegt, mag per week maximaal 91 microgram kwik binnenkrijgen.

PS De World Health Organisation (WHO) schat het risico iets lager in. De WHO geeft een grens aan van 1.6 microgram kwik per kg lichaamsgewicht per week. Maar laten we even vasthouden aan de grens van de EFSA in dit artikel.

Hoeveel kwik zit in welke vis

De waarde die je in de tabel ziet staat, staat voor het aantal microgram kwik per 1 gram vis.

SOORT GEMIDDELD (mcg/g)
Tegelvis (Golf van Mexico) 1,450
Zwaardvis 0,995
Haai 0,979
Makreel King 0,730
Tonijn (Bevroren / Vers, Grootoogtonijn) 0,689
Slijmkop 0,571
Marlijn 0,485
Makreel Spaans (Golf van Mexico) 0,454
Tandbaarzen (Alle Diersoorten) 0,448
Tonijn (Bevroren / Vers, Soort Onbekend) 0,415
Tonijn (Bevroren / Vers, All) 0,391
Blauwbaars 0,368
Zandvis 0,361
Tonijn (Bevroren / Vers, Albacore) 0,358
Baars Chileense 0,354
Tonijn (Bevroren / Vers, Geelvintonijn) 0,354
Tonijn (Blik, Albacore) 0,350
Ombervis wit (Stille Oceaan) 0,287
Heilbot 0,241
Zeeforel 0,235
Schorpioenvis 0,233
Makreel Spaans (s, Atlantic) 0,182
Zeeduivel 0,181
Kreeft (Species Unknown) 0,166
Snapper 0,166
Baars (Zoutwater, Black, Gestreept) 0,152
Baars (Zoetwater) 0,150
Tegelvis (Atlantic) 0,144
Tonijn (Bevroren / Vers, Skipjack) 0,144
Ictiobus 0,137
Rog 0,137
Tonijn (Blik, Light) 0,128
Baars Oceaan 0,121
Kabeljauw 0,111
Karper 0,110
Kreeft (Noord / American) 0,107
Kreeft (Spiny) 0,093
Schaapskopbrasem 0,093
Witvis 0,089
Makreel Kopvoorn (Pacific) 0,088
Haring 0,084
Jacksmelt 0,081
Hake 0,079
Forel (Zoet) 0,071
Krab 0,065
Ombervis Atlantic (Atlantic) 0,065
Botervis 0,058
Platvis 0,056
Schelvissen (Atlantic) 0,055
Wijting 0,051
Mul 0,050
Makreel Atlantic (n,Atlantic) 0,050
Amerikaanse Shad 0,045
Langoest 0,033
Koolvis 0,031
Meerval 0,025
Inktvis 0,023
Zalm (Vers / Diepvries) 0,022
Ansjovissen 0,017
Tilapia 0,013
Sardine 0,013
Oester 0,012
Garnalen 0,009
Strandgaper 0,009
Zalm (Blik) 0,008
Kammossel 0,003

(bron: http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm115644.htm)

Hoeveel vis mag je dan eten?

Iemand die 70 kg weegt en maximaal 91 microgram kwik mag binnenkrijgen kan dus per week de volgende hoeveelheden eten:

  • 91 mcg / 0,022 mcg/g = 4.136 gram zalm óf
  • 91 mcg / 0.089 mcg/g = 1.022 gram witvis óf
  • 91 mcg / 0,084 mcg/g = 1.083 gram haring óf
  • 91 mcg / 0,111 mcg/g = 819 gram kabeljauw óf
  • 91 mcg / 0,415 mcg/g = 219 gram tonijn (bevroren / vers, all)

Natuurlijk kun je ook verschillende vissoorten per week eten, zolang je maar niet boven die 1,3 microgram kwik per kg lichaamsgewicht per week uitkomt.

De gezondheidsvoordelen wegen op tegen eventuele nadelen

De gezondheidsvoordelen wegen dus duidelijk op tegen het risico van kwik. Kies gewoon bewust welke je vis eet en hoeveel je er van eet.

Een geheugensteuntje: “hoe lager de vis zich in de voedselketen bevindt, hoe lager het kwikgehalte”.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

32 Commentaar

  1. I gave CBD roll-on for the benefit of ache a try out and it worked wonders https://cbdforlife.us/products/cbd-oral-spray ! The dedication was mild, and the replacement was damn near immediate. The soothing sensation and reduction in pang were remarkable. I’m impressed and disposition decidedly protect using this CBD roll-on recompense my pain management. Extremely propound!

    1. Met haai is het zeker ook goed opletten. Net als met vele vissoorten trouwens.

      Strengere eisen garanderen dat de praktijk van het ” vinnen” van haaien, waarbij de vinnen van de haaien worden afgesneden en de rest van het lichaam wordt teruggegooid, niet voorkomt bij MSC-gecertificeerde visserijen.

      Kies daarom altijd voor vis met een goed keurmerk.

      1. Heb je toevallig op Netflix ‘seaspiracy’ gezien? Dan weet je dat die keurmerken allemaal onzin zijn. Omdat op zee er niks te controleren valt en ze kunnen doen wat ze willen. Er word ook toegegeven dat er nooit gecontroleerd word wat er op zee gebeurd. Alles is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. En visserij in het algemeen is met of zonder keurmerk enorm slecht, 55% van alle plastic vervuiling in zee komt van visnetten en vislijnen. En er worden miljarden dieren gedood als bijvangst en in zee gegooid.

        1. Jazeker, ik heb Seaspiracy gezien. Deze valt in de categorie: shock-u-mentaire. Het doel van dit soort documentaires is om de kijker te shockeren in de hoop een gedragsverandering tot stand te brengen. Shock-u-mentaires geven zelden een genuanceerd beeld en bevatten ook vaak verkeerde informatie.

          De documentairemaker is ook aangesproken op bepaalde claims en geeft als excuus: “We are not scientists nor did we claim to be”.

          Ze hebben misstanden willen aankaarten en die zijn er zeker ook.

          Zo is het Dolphin Safe-label inderdaad een wassen neus, maar dat is al langer bekend. Zie ook: https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/vis-schaal–en-schelpdieren/.

          Dat 55% van alle plasticvervuiling in zee komt van visnetten en vislijnen is ongenuanceerd/onjuist. Ik ben toen de documentaire net uit was met een factcheck begonnen, maar heb deze nooit afgeschreven. Na 50 minuten analyseren had ik zo veel fouten verzamelend, dat ik geen energie meer had om nog 40 minuten te analyseren. Het punt dat je benoemt, heb ik toen wel nagekeken.

          De Great Pacific Garbage Patch zou voor 46% bestaan uit visnetten.

          George Mombiot vertelt: “Zelfs de groepen die praten over plastic in de zee zijn zeer terughoudend om te praten over wat veel van dat plastic is, namelijk visnetten en vistuig. We horen veel over de Great Pacific Garbage Patch en zeggen: “Oh, is het niet verschrikkelijk? Al onze wattenstaafjes en plastic zakken dwarrelen rond in de Great Pacific Garbage Patch.” Zesenveertig procent daarvan zijn visnetten, afgedankte visnetten, die veel gevaarlijker zijn voor het leven in zee dan onze plastic rietjes. Dat komt natuurlijk doordat ze zijn ontworpen om te doden. Dit is zo overduidelijk, waarom praten we er niet over? Waarom gaan zelfs de plasticcampagnes niet over het vissen?”

          De documentaire gooit dan wat olie op het vuur: “Waarom heeft niemand het hierover? Waarom hebben zelf anti-plasticcampagnes het hier niet over?”, met wat dramatische muziek op de achtergrond.

          Toch zit het wat anders in elkaar.

          Dat eerste deel is niet waar. Zie bijvoorbeeld de website van de Plastic Soup Foundation (https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/plastic-milieu/spooknetten/). Ze zijn helemaal niet terughoudend om erover te praten.

          Het tweede is logisch. Die campagnes zijn gericht op consumenten. Consumenten gaan niet op zee vissen in een grote boot met visnetten.

          En het is niet het hele verhaal. Visnetten vergaan niet snel en blijven dus drijven. Andere soorten plastic vergaan sneller en/of zakken naar de bodem. Daarom hebben visnetten een relatief groot aandeel in zo’n Garbage Patch. Dat betekent niet dat ze het grootste probleem zijn.

          Voor de oceaan als geheel bleek uit een onderzoek uit 2019 van milieuorganisatie Greenpeace (https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/20190611-greenpeace-report-ghost-fishing-ghost-gear-deutsch.pdf) dat visnetten waarschijnlijk goed zijn voor 10% van het plastic afval.

          Maar inderdaad, visnetten zijn een groter probleem dan plastic rietjes.

          Ik ben niet van plan om mijn factcheck verder uit te werken en af te schrijven. Het is gewoon te veel om er een toegankelijk artikel van te maken. Als je gaat googelen, dan vind je wel een aantal andere factcheck artikelen, zoals:
          https://www.inverse.com/science/seaspiracy-fact-check-debunked-interview
          https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/31/seaspiracy-netflix-documentary-accused-of-misrepresentation-by-participants

          Samengevat? Ja, er zijn een hoop misstanden. Ja, die moeten aangepakt worden. Shock-u-mentaires zijn goed in het vragen om aandacht. Neem de inhoud van een shock-u-mentaire echter altijd met een korreltje (zee)zout en verdiep je verder in het onderwerp. Dan kun je goed onderbouwd de beste keuze maken.

    2. Lekkere richtlijnen, onderzoek vond plaats in golf van Mexico. Kwik kan in Middelandse zee of uit China wel 5 tot 10 keer meer kwik hebben dan uit Atlantische oceaan

  2. Ik geloof dat ik het maar bij algenolie (DHA en EPA) houd. Net zo makkelijk en geen zorgen over metalen en medicijnresten. Zou je misschien een alinea kunnen schrijven over supplementatie met algenolie en de voor en nadelen voor je gezondheid als je geen vis eet maar wel supplementeert? Zijn er dan nog dingen waar je rekening mee moet houden? Beetje zout met jodium, voldoende eiwitten, maar is er nog meer?

    1. Voor mensen die geen vis willen of kunnen eten, zijn producten die zijn verrijkt met omega 3 of visoliecapsules een alternatief. Vissen halen de omega 3-vetzuren uit de algen die ze eten. Omega 3 is dus ook rechtstreeks uit algen te winnen. Er zijn supplementen met omega 3-vetzuren uit algen, maar dat is relatief duur.

      Visoliecapsules zijn rijk aan de visvetzuren EPA en DHA. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gezondheidseffect van vis toe te schrijven is aan de vetzuren. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor het gunstige effect zorgen. Vis eten is daarom beter dan visoliecapsules slikken.

      Als je geen vis wilt eten voor de angst voor zware metalen, dan kun je die angst prima loslaten.

      Wil je simpelweg om andere redenen geen vis eten, dan is het inderdaad goed om te bedenken dat vis om meerdere redenen gezond is.

      In veel vissoorten zitten belangrijke voedingstoffen, vitamines en mineralen. Vis past dus in een gezond voedingspatroon.

      De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en B6. Vis bevat van nature eiwit en vet. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D en bevat vitamine A. Vislever is rijk aan vitamine A. Vis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit.

      Hopelijk kun je op basis van deze info de juiste keuze maken die bij jou past.

  3. Zojuist schrok ik nogal toen ik ergens las dat er veel arsenicum zit in rijst. Toen ik dit verder wilde onderzoeken kwam ik al snel hier terecht. Alsof ik nog niet genoeg was geschrokken; zelfs vis is niet gezond!

    Ik heb ms en dacht mijn omega-3 lekker uit vis te kunnen halen. Blijkt er kwik in te zitten – wat schadelijk is voor de ontwikkeling van je zenuwstelsel!
    Zal het gehalte van kwik in kabeljauwlever hoger zijn dan 0,111, gezien de functie van een lever?

    Dank je wel voor deze informatie, Carlo. Blij dat ik dit heb gelezen.

    1. Graag gedaan. Of het gehalte kwik in de lever van een vis hoger is, dat durf ik niet te zeggen. Daar heb ik niets over gevonden.

      Nog een aanvullende tip, let goed op de laatste zin: “De gezondheidsvoordelen wegen dus duidelijk op tegen het risico van kwik. Kies gewoon bewust welke je vis eet en hoeveel je er van eet.”. Een keertje (vette) vis per week is dus zeker wel gezond.

      Alles heeft namelijk een keerzijde. Zuurstof werkt oxiderend, maar niet ademenen is toch echt dodelijk ;-). Zo moet je alles in context plaatsen. Er is dus ook nog een verschil tussen het potentiële risico en het werkelijke risico. In dit artikel leg ik het verder uit: https://supersnelgezond.nl/is-dit-ongezond/.

      Kortom, het belangrijkste is dit:
      1. Rook niet
      2. Zorg voor een gezond gewicht
      3. Beweeg voldoende
      4. Eet gezond

      Die eerste drie, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat is ‘eet gezond’?

      Eet voedsel (vermijd ultra bewerkt), niet te veel, voornamelijk plantaardig. De gezondheidsraad heeft een ‘Het advies in het kort’ op hun website staan: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015.

      Volg je die vier punten en vul je dat aan met voldoende slaap, goede sociale contacten, vermijden van stress en een doel in je leven? Dan leef je het gezondst van iedereen ;-).

      1. Ik heb een paar jaar The Wahls Protocol gevolgd (misschien ben je ermee bekend), maar ben nu een tijdje bezig met OMS van Jelinek. Dus wat ik moet doen (en laten) voor mijn gezondheid is mij bekend. Alleen dat ‘bewegen’ gaat nog niet helemaal zoals gewenst. (Daarvan is hoofdzakelijk ms nog de boosdoener.)
        Dat laatste zinnetje had ik gelezen, en daar zou ik volledig achter staan als ik niet deze auto-immuunziekte zou hebben.
        Maar ik blijf wel vis eten, hoor. Alleen wat minder dan voorheen. 😉

        1. Ik ken inderdaad het Wahls Protocol ook. OMS van Jelinek heeft veel overeenkomsten, alleen op het vlak van verzadigd vet (kokosolie, dierlijke vetten zoals boter) staan ze haaks tegenover elkaar. Ik ben benieuwd of je dat verschil ook fysiek merkt.

          Bewegen met klachten kan ook nog niet zo makkelijk zijn. Maar volgens mij ben je superbewust bezig, dus ik hoop dat de positieve effecten je gaan helpen.

          En gelukkig! Ik dacht even dat je helemaal geen vis zou gaan eten en dat hoeft inderdaad niet. “Alles met mate”, zou mijn moeder (80+) zeggen. Wijze vrouw ;-).

          Ik wens je in elk geval heel veel beterschap!

  4. Bedankt voor dit nuttige artikel. Ekoplaza verkoopt gerookte makreel van het merk Meij, waarbij staat de het land van oorsprong Nederland is. Is deze laag in kwikgehalte?

    1. Dankjewel voor je waardering. Ik heb het een en ander even uitgezocht. Meij schrijft er het een en ander over op hun website: http://www.meij.nl/makreel.htm.

      Het product voldoet aan de Zware metalen – Verordening 1881/2006, afd. 3: Voedingsmiddelen moeten voldoen aan bepaalde maximumgehaltes van verontreinigingen, zoals zware metalen.

      Die verordening kun je hier vinden: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=celex%3A32006R1881. In deze verordening staat dat de makreel niet meer dan 1 mcg/g kwik mag bevatten. Dat zegt echter nog niet zo veel. Het kan dus ook veel minder zijn.

      Meer kon ik hierover niet vinden op de website van Meij. Ik verwacht dat zij zelf je wel meer hierover kunnen vertellen. Mocht je ze willen benaderen, hun e-mail adres is: info@meij.nl.

      Ik hoop je hier toch mee geholpen te hebben.

    1. Ik ben niet bekend met de waardes van gedroogde vis. Wanneer ik het logisch benader, dan verliest gedroogde vis vocht, maar dat lijkt me geen effect hebben op de aanwezige hoeveelheid kwik.

  5. Bedankt voor dit verhaal over vette vis. Ik neem aan dat het om de gemiddelde stukken vis gaat, want als ik b.v. een zalmbuikje neem bij de visboer, dan heb ik veel meer (buik)vet van de zalm dan een gewone moot. Zitten nu juist niet in dit soort (buik)vet de meeste zware metalen opgeslagen? Wel lekker veel Omega natuurlijk, maar dat andere, dat spreekt mij wat minder aan, of hoef ik me daar geen zorgen over te maken? Groet en fijn weekend.

    1. Het gaat inderdaad over gemiddelden. Voor wat betreft het zalmbuikje, de gezondheidsvoordelen zullen nog steeds opwegen tegen eventuele nadelen. Het menselijk lichaam kan kleine hoeveelheden prima verwerken en zelfs al zit er iets meer in het buikvet, dan gaat het nog steeds om erg kleine hoeveelheden. Zolang je maar niet een paar kilo per week er van eet, hoe je je daar geen zorgen over te maken. Ook een heel fijn weekend gewenst en met gezonde groeten, Carlo

      1. Ik ben benieuwd wat de bron is van dit advies om minimaal 2x per week vis eten. Zelfs het voedingscentrum heeft al jaren terug het advies naar 1x per week teruggebracht, en dat is niet een minimum, maar eerder een richtlijn. Sinds Omega3 vetzuren door de vis uit algen en zeewier worden gehaald, kunnen omega3 vetzuren ook door de mens uit die plantaardige bronnen worden gehaald zonder de gezondheids en milieu risico’s die het eten van haring met zich meebrengen.

        Daarnaast bevatten andere plantaardige producten zoals lijnzaad, walnoten, hennepzaad en olijfolie ook omega3 vetzuren, deze moeten door het lichaam nog wel worden omgezet en zijn dus iets minder efficient, maar het geeft maar weer aan dat er meerdere, gezondere en duurzamere alternatieven zijn om aan Omega3 verzuren te komen.

        En die alternatieven komen zonder de risico’s van het eten van “gezonde” vette vis, zoals verhoging van het algehele cholesterol, risico op zware metalen, verhoging bloeddruk als gevolg van het vele zout in haring, verhoging van kans op diabetes (type 2), hart en vaatziekten, etc.

        Het voedingscentrum maakt een afweging in haar richtlijnen, in de hoop het beste resultaat te bereiken op de gehele bevolking. Ze kiezen er vermoedelijk voor om 1x per week vette vis voor te schrijven omdat het dan minder ingewikkeld is voor veel mensen om aan hun Omega3 te komen dan wanneer ze moeten gaan rekenen en naar de speciaalzaak moeten om zeewier etc te kopen.
        De wetenschap zegt echter al jaren dat een puur plantaardig dieet (groente, fruit, kruiden, zaden, noten etc.) voor de mens het gezondste dieet is, maar dat zou betekenen dat men nooit meer dat stukje biefstuk of gebakken eitje zou kunnen eten. Het merendeel van de mensen zou zo’n advies van voedingcentrum nooit opvolgen. Vandaar de “richtlijn”/het “advies” van 1x per week vette vis.
        Als je echt wil weten wat het beste voor je is qua voeding, zul je je echt moeten verdiepen in de wetenschappelijke materie en niet afgaan op “richtlijnen” of internet lijstjes als “tien redenen waarom je minimaal 4 dagen in de week haring moet eten” etc.

        Ik hou heel veel van haring, en ben er mee groot geworden zoals mijn opa groot is geworden met roken, maar ik zou het op basis van de beschikbare wetenschappelijk onderzoeksresultaten niet met een goed gevoel haring of andere vis eten laat staan aan mijn kind geven.

        1. De bron was de Gezondheidsraad. Deze richtlijn is inderdaad na het schrijven van het artikel aangepast en ik heb het artikel dan ook aangevuld met deze informatie. Het Voedingscentrum heeft dit in de nieuwe schijf van vijf (uit 2016) opgenomen.

          Omega-3 bevind zich inderdaad ook in sommige plantaardige bronnen. Ook klopt het dat je lichaam ALA beperkt kan omzetten in de bekende omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

          Echter, bij de afleiding van de Richtlijnen goede voeding stelt de commissie effecten en verbanden met een grote bewijskracht centraal. Dit is wat anders dan een vertaalslag naar de praktijk door het Voedingscentrum. Onder die effecten en verbanden met een grote bewijskracht centraal vallen de volgende conclusies:

          • Visconsumptie van minimaal één keer per week ten opzichte van minder dan eens
            per maand hangt samen met een ongeveer 15% lager risico op overlijden aan
            coronaire hartziekten.
          • Visconsumptie van minimaal 5x per week ten opzichte van minder dan eens per
            maand hangt samen met een ongeveer 20% lager risico op niet-fatale coronaire
            hartziekten.
          • Visconsumptie van minimaal één keer per week ten opzichte van minder dan eens
            per maand hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op beroerte.

          Het is onwaarschijnlijk dat er een verband is tussen:

          • Consumptie van vette vis ten opzichte van vlees en het LDL-cholesterolgehalte.
          • Visconsumptie en borstkanker.

          Er is dus geen spraken van de nadelige effecten die je benoemt. In tegendeel zelfs. Mocht je hier meer over willen lezen, dan kan ik je de volgende informatie aanraden: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/vis-achtergronddocument-bij-richtlijnen-goede-voeding-2015.

          De wetenschap benoemt vaak het “plant based diet”. Dit is wat anders dan een veganistisch eetpatroon (alleen maar plantaardig). Dit laatste kan en kan ook heel gezond zijn. Wil je veganistisch eten? Let dan vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. B12 suppletie is dan in elk geval noodzakelijk, gezien deze alleen maar in dierlijke producten zit.

          Zoute haring kan inderdaad zout bevatten. Een haring met uitjes, bevat al snel 2,4 gram zout per 100 gram haring. Dat is veel te noemen, gezien het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Die kun je dus inderdaad om die reden beter met mate eten, als je het eet. Want er zijn natuurlijk nog meer vette vissoorten die niet of nauwelijks geen zout bevatten, denk bijvoorbeeld aan zalm.

  6. Er staat ”Een geheugensteuntje: “hoe lager de vis zich in de voedselketen bevindt, hoe lager het kwikgehalte”.” maar de lijst is gesorteerd van laag naar hoog. Dit is best wel verwarrend.

    1. Zo had ik er zelf nog niet naar gekeken. Ik heb de tabel even andersom gesorteerd. Dankjewel voor de tip 😊👍

    1. Hi Joshua, er staan op dit moment geen gesponsorde posts op mijn website. Zou een artikel gesponsord zijn, dan ben ik overigens wettelijk verplicht om dat te vermelden. De advertentieruimtes (de banners) worden beheerd door Semilo. Beantwoord dit je vraag? Groetjes, Carlo

  7. Ik snap je berekening niet. Zalm bevat minder kwik dan tonijn en van tonijn mag je 219 gram eten (ik minder, want ik weeg minder) en van zalm mag je maar 4.136 gram eten. Vanavond ga ik zalm eten 100 gram en ik weeg 55 kg. Graag je antwoord.
    Verder ben ik heel blij met je uitleg over vis.

    1. Tussen de 4 en de 1 staat een punt om de duizendtallen makkelijker leesbaar te maken. Het is dus ruim 4 kg. Je kunt dus rustig genieten van het stukje zalm, supergezond! Eet smakelijk alvast 😀

    1. In de tabel vind ik de volgende type baars terug:

      Baars Oceaan 0.121
      Baars (Zoetwater) 0.150
      Baars (Zoutwater, Black, Gestreept) 0.152
      Baars Chileense 0.354
      Blauwbaars 0.368
      Tandbaarzen (Alle Diersoorten) 0.448

      Dat is de informatie die ik heb rondom de baars. De snoekbaars behoort tot de familie van de baarsachtigen. Gezien de snoekbaars een bekende uit het zoetwater is, zou ik hem inschatten op:

      Baars (Zoetwater) 0.150

      Het is echt een inschatting omdat ik geen expert ben als het gaat om vis. Ik hoop dat je hier toch wat aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *