Wat is het beste dieet?
Spread the love!

Okay, vertel me. Wat is hét beste dieet?

Je bedoelt, welke van de volgende diëten is de beste?

 • Cambridge dieet,
 • Montignac dieet,
 • Atkins dieet,
 • Low Carb High Fat dieet,
 • Sonja Bakker dieet,
 • Weight Watchers dieet,
 • Bloedgroep dieet,
 • Paleo dieet, Eiwitrijk dieet,
 • Frank dieet,
 • Mediterraans dieet
 • Macrobiotisch dieet,
 • Ketogeen dieet,
 • South Beach dieet,
 • Vegatarisch dieet,
 • Veganistisch dieet,
 • Vasten dieet,
 • Koolhydraatarm dieet, of vers van de pers het
 • Pioppi dieet?

Uhm, wow. Ja. Uh, dat zijn er veel…

Nou, dat zijn er nog maar een paar. De complete lijst is vele malen langer.

Maar goed, welke is nu het beste?

Elk dieet probeert zich te onderscheiden van de andere. Simpelweg omdat iets wat zich kan onderscheiden beter verkoopt. Mensen denken dan: oh, oh, misschien werkt dit wel! Nu zit het succes niet in het onderscheid, maar juist in de overeenkomsten.

In de overeenkomsten?

Ja, het succes van al die verschillende diëten zit in hetgeen dat ze met elkaar gemeen hebben.

Dus ze zijn allemaal goed?

Het beste dieet is het dieet wat jij (!) kunt volhouden. Echter, sommige diëten sluiten complete voedselgroepen uit of slaan weer door in het te veel eten van een andere voedselgroep. Dat blijken mensen op langer termijn niet vol te houden. Ze vallen terug in hun oude gewoonte en die oude gewoonte was juist de oorzaak van het overgewicht. Met als resultaat dat ze weer aankomen, vaak nog meer dan ervoor. Dit is het bekende jojo-effect. Ook kun je je afvragen of dat soort extreme diëten op langer termijn wel gezond zijn.

Maar ik ken wel iemand die enorm is afgevallen met het Low Carb High Fat dieet en zelfs zijn diabetes heeft genezen. Is dat dan de beste keuze?

Er is een professor in menselijke voeding aan de Kansas State University die in 10 weken 13,5 kilo is afgevallen door het eten van sponscakejes. Zijn bloedwaardes, zoals glucose en cholesterol, verbeterde enorm.

Dat kan toch nooit gezond zijn!

Elke extreme vorm van eetpatroon is ongezond. Precies mijn punt. Zowel met het Low Carb High Fat dieet als met het Sponscakejes dieet is succes te boeken. Echter, een succes op korte termijn is geen garantie voor de toekomst.

Nu snap ik er niks meer van. Wat moet ik nou?

Zoals ik zei: de succesfactor zit hem in de overeenkomsten tussen al die diëten. Allereerst is het belangrijk de hoeveelheid energie (calorieën) die je tot je neemt te beperken. Dat is dé basis van al die diëten, zelfs van dat Sponscake dieet. Dit bereiken diëten door voedselgroepen uit te sluiten of door een strak regime voor te stellen. Op die manier consumeer je simpel minder calorieën dan voorheen en val je af.

Oh, dus ik kan gewoon rotzooi eten als ik maar minder nuttig dan ik verbruik?

Nee, natuurlijk niet 🙈. Het Sponscake dieet is daar een extreem mooi voorbeeld van. Het gewichtsverlies leidt tot betere bloedwaarden, maar op langer termijn loop je natuurlijk wel weer allerlei risico’s. Dat geldt ook voor het Low Carb High Fat dieet wanneer je dat interpreteert als een vrijbrief om je vol te proppen met volle zuivelproducten, vlees(waren), kokosolie, etc.

Dus de energiebalans is de basis, maar hoe kan ik daar dan het beste invulling aan geven?

Dat weten wel al veel langer dan vandaag. Eet groenten, fruit, aardappelen, noten, zaden, vlees, vis, gevogelte en drink water. Vermijd geraffineerde koolhydraten (wit/bruinbrood, witte pasta, frisdrank, vruchtensap, snoep, etc.) en eet vlees met mate.

Kort samengevat, door Michael Pollan, komt het hier op neer: eet voedsel, niet te veel, vooral planten.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het kan toch niet zo simpel zijn? Je moet toch ook je vebrandingsmoto….

STOP! Hier gaat het continue mis. We zoeken het gouden ei. Dat is er niet. Er is niet één ding wat al je problemen gaat oplossen. Dat is ook de reden dat er nu zo veel mensen overgewicht hebben. Je kunt niet zeggen: het probleem was niet vet, het probleem is suiker, dus we moeten weer volop vet gaan eten. Dit is simpelweg onjuist. Het probleem is én, én, én. Het probleem is de optelsom van allerlei zaken en overal waar ‘te’ voor staat is ongezond.

Plus, niemand luistert. Iedereen lijkt de loze beloftes van goed in de markt gezette hypes achterna te rennen, hopende dat het dé oplossing is. Ondertussen eet niemand in Nederland volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Nou, niemand eet volgens de richtlijnen? Beetje overdreven, niet?

Nee, totaal niet overdreven. In Nederland eet slechts 10% voldoende groenten en fruit, om maar even slechts één punt te noemen. Hier gaat 90% dus al de mist in. Onderaan de streep volgt misschien 2% van de Nederlanders de adviezen uit de Richtlijn goede voeding op.

Kortom, de huidige problematiek komt niet door de richtlijnen. De huidige problematiek komt door de continue verwarring die gezaaid wordt door de ene hype na de andere.

Maar wat is dan het advies?

Simpel. Heel kort samengevat: rook niet, beweeg voldoende, zorg voor een gezond gewicht en eet gezond. Kies voor een gezonde leefstijl en houd dat vast. Dat is dé succesformule.

Ja, okay. Die eerste drie punten snap ik, maar wat is dan gezond eten.

Ook heel simpel. Voldoende groenten en fruit, vermijd geraffineerde koolhydraten en eet vlees met mate. Begin daar. Zo simpel is het, maar in de praktijk blijkt dit al ingewikkeld genoeg.

Heb je nog een extra tip?

Maak eens wat recepten van deze site. Ze zitten boordevol groenten en fruit en het is lekker én de recepten zijn binnen 15 minuten te bereiden. Zo versla je al 90% van de Nederlandse bevolking op je sloffen 💪. Blader je liever door een boek? Koop dan het boek Gezonde keuzes, simpel gemaakt. Daar staan niet alleen de lekkerste recepten in, daar lees je ook alles over wat wel of niet gezond is.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *