Chronische lage graad ontstekingen
Spread the love!

Lage graad ontstekingen en welvaartsziekten

Inmiddels is duidelijk dat bepaalde welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziekten, ook het gevolg kunnen zijn van lage graad ontstekingen, ofwel inflammatie (LGI). Wat je eet kan een ontsteking remmen of juist aanjagen.

Ontstekingen zijn essentieel

Een ontsteking is een essentieel onderdeel van het genezend vermogen van het lichaam. Zonder ontstekingen zouden wonden gaan etteren en een simpele infectie zou dodelijk kunnen zijn. Echter, te veel van iets goeds is, zoals altijd, weer gevaarlijk.

Chronische lage graad ontstekingen

Chronische lage graad ontstekingen zijn nauw betrokken bij alle stadia van slagaderverkalking. Dit is het proces dat leidt tot verstopte slagaders. Dit betekent dat chronische lage graad ontstekingen ook een aandeel hebben in het ontstaan van hartaanvallen, de meeste beroertes, perifere slagaderziekte (vernauwde bloedvaten) en zelfs een vorm van dementie (vasculaire dementie) welke geheugenverlies veroorzaakt. Je merkt er vaak pas wat van als het te laat is.

Het ontstaan van chronische lage graad ontstekingen

Een ontsteking ontstaat niet uit zichzelf. Het is de reactie van het lichaam op een groot aantal moderne invloeden, waar onze Stone Age genen (nog?) geen raad mee weten. De belangrijkste invloeden zijn roken, gebrek aan beweging, vetrijke en calorierijke maaltijden en sterk bewerkt voedsel.

Wachten op de medisch industrie?

Medische onderzoekers en de farmaceutische bedrijven zijn volop bezig met het zoeken naar een oplossing. Ik zou er niet op wachten. De medicijnen zullen duur zijn en vast en zeker bijwerkingen hebben.

De simpele oplossing

In plaats van het wachten op een medicijn, kun je je beter richten op een paar simpele oplossingen. Beter voorkomen dan genezen. Ik richt me hier even op het eetpatroon, maar onthoud dat er nog meer factoren zijn die kunnen helpen. Zoals niet (mee)roken, beweeg voldoende, houd je gewicht onder controle en zorg goed voor je gebit.

Simpele aanpassingen in je eetpatroon

Wat je eet kan ontstekingen uitlokken. Met een paar kleine aanpassingen, geen gekke dingen, kun je ze afremmen. Hier volgen een paar suggesties.

Kies de juiste soort vet

Het eten van veel verzadigd vet (vind je in bijvoorbeeld kokosolie, boter, vlees, kaas, gebak en chocola), en/of transvet (zie het artikel over transvetten) wordt in verband gebracht met verhoogde ontstekingswaarden. Een simpele aanpassing om je verzadigd vetinname te beperken is te kiezen voor olijfolie. Dit heeft namelijk ook nog eens potentiële ontstekingsremmende eigenschappen. Eet ook eens wat vaker vis. De omega-3 vetzuren uit vis helpen ook bij het remmen van de ontstekingen.

Wees niet zo geraffineerd

Geraffineerde koolhydraten (zoals bijvoorbeeld witbrood, bruinbrood, witte rijst, friet en suikerhoudende frisdranken) zorgen ook voor verhoogde ontstekingswaarden. Kies je voor volkorenbrood, zilvervliesrijst en andere volkorenproducten, dan zorgt dat voor een minder extreme schommeling van je bloedsuikerspiegel en dat heeft ook weer een positief effect kijkende naar die lage graad ontstekingen.

Eet groenten en fruit

Hoe meer groenten en fruit je eet, des te minder last je zult hebben van ontstekingen. Waarom? Ze bevatten honderden, misschien wel duizenden stoffen welke ontsteking veroorzakende vrije radicalen aanpakken. Sommige werken direct ontstekingsremmend.

Go nuts

Het eten van walnoten, pinda’s, amandelen en andere soorten noten en zaden is ook een smakelijke manier om ontstekingen te lijf te gaan.

Voor de cacao-liefhebbers

In labaratoriumonderzoeken is aangetoond dat cacao en donkere chocolade de productie van bepaalde moleculen die betrokken zijn bij ontstekingen vertraagt. De truc is alleen wel om het met mate te eten, want chocola kan veel vet en suiker bevatten. Kies daarom sowieso voor pure chocolade.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Alcohol met mate

Een glas alcohol per dag lijkt de hoeveelheid van C-reactief proteïne (CRP) in het lichaam te verminderen. CRP is een krachtige indicator (marker) voor ontstekingen in het lichaam. Teveel alcohol heeft echter weer het tegenovergestelde effect.

Het algemene advies van de gezondheidsraad is trouwens: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Het kruidenvrouwtje

Kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember, knoflook, basilicum, peper, en vele anderen hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Samengevat

Verkies ontstekingsremmende voedingsmiddelen boven ontstekingsstimulerende voedingsmiddelen. Of volg gewoon de recepten op deze website 😉.

Conclusie

Het ontstekingsmechanisme is iets goeds. Echter, chronische lage graad ontstekingen zorgt ook voor allerlei chronische aandoeningen. Een medische oplossing is er niet, maar dat hoeft ook niet. Leefstijl is namelijk dé oplossing, voorkomen is beter dan genezen.

Rook niet, zorg voor een gezond gewicht, beweeg voldoende, eet gezond (zie de voorbeelden) en wees zuinig op je gebit. Zo doe je je hart, je aderen en de rest van je lichaam een groot plezier, dat zich op vele manieren uitbetaalt.

Wil je er meer over lezen?

Dit zijn interessante onderzoeken over dit onderwerp welke ik in de loop van de tijd heb verzameld:

Egger, G., & Dixon, J. (2009). Should obesity be the main game? Or do we need an environmental makeover to combat the inflammatory and chronic disease epidemics?. obesity reviews, 10(2), 237-249.
Kuipers, R. S., De Graaf, D. J., Luxwolda, M. F., Muskiet, M. H. A., Dijck-Brouwer, D. A. J., & Muskiet, F. A. J. (2011). saturated fat, carbohydrates and cardiovascular. Complex acute medicine: the internist in the lead 353, 372.
Calder, P. C., Ahluwalia, N., Brouns, F., Buetler, T., Clement, K., Cunningham, K., … & Marcos, A. (2011). Dietary factors and low-grade inflammation in relation to overweight and obesity. British Journal of Nutrition, 106(S3), S1-S78.
Ridker, P. M., Danielson, E., Fonseca, F. A., Genest, J., Gotto Jr, A. M., Kastelein, J. J., … & Nordestgaard, B. G. (2008). Rosuvastatin to prevent vascular events in men and women with elevated C-reactive protein. New England Journal of Medicine, 359(21), 2195.
Coussens, L. M., Zitvogel, L., & Palucka, A. K. (2013). Neutralizing tumor-promoting chronic inflammation: a magic bullet?. Science, 339(6117), 286-291.
Fasano, A., & Catassi, C. (2012). Celiac disease. New England Journal of Medicine, 367(25), 2419-2426.
Serafini, G., Pompili, M., Seretti, M. E., Stefani, H., Palermo, M., Coryell, W., & Girardi, P. (2013). The role of inflammatory cytokines in suicidal behavior: a systematic review. European Neuropsychopharmacology, 23(12), 1672-1686.
Straub, R. H. (2017). The brain and immune system prompt energy shortage in chronic inflammation and ageing. Nature Reviews Rheumatology, 13(12), 743.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *