Wil je afvallen, maar kun je niet stoppen met eten?
Spread the love!

Afvallen

Wil je afvallen, maar kun je niet stoppen met eten? Daar is een reden voor. Ontdek hoe je het verlangen om te veel te eten kunt verslaan en jezelf een stap dichter bij je gezonde zelf kunt brengen!

We houden te veel van lekker eten

We houden van lekker eten. Het is een favoriete bezigheid van vele Nederlanders. Maar gezien het feit dat ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland, ongeveer zes miljoen zevenhonderdnegenentwintigduizend tweehonderdvijfentachtig mensen, overgewicht hebben… eten we misschien iets te veel 🙈.

Het hongerhormoon

Waarom eten we eigenlijk zo veel? En waarom kunnen we niet stoppen met het eten van zo veel vet en suikerhoudend voedsel? Hoe kunnen we ons wapenen tegen overeten?

Als de maag leeg is, dan geeft het een hormoon vrij. Dit hormoon heet ghreline. Ghreline werkt samen met een neurotransmitter (Neuropeptide Y) in de hersenen. Hierdoor ontstaat het verlangen om te eten. Als je dit verlangen hebt bevredigd door iets te eten, dan daalt het ghreline-niveau en komt er een ander hormoon vrij uit de maag en de vetcellen. Dit hormoon heet leptine.

Het verzadigingshormoon

Leptine werkt ook samen met Neuropeptide Y en dit zorgt ervoor dat het verlangen om te eten weer wordt uitgeschakeld. Hierdoor voel je je vol. Maar als dit hongerregulatiesysteem aanwezig is, waarom zeggen we dan niet heel gemakkelijk nee tegen dat extra stukje taart of nog een bakje chips?

Energierijke voedingsmiddelen om te overleven

Veel voedingswetenschappers geven aan dat energierijke voedingsmiddelen, zoals die met veel vet en/of suiker, vroeger moeilijk te krijgen waren. Als jager-verzamelaar maakte we dankbaar gebruik van dit soort voedingsmiddelen. Energie was dus schaars en we hadden die voedingsmiddelen nodig om te overleven. Dat maakte dit soort voedingsmiddelen extreem gewild.

Tegenwoordig is er energie in overvloed

Maar tegenwoordig zijn deze voedingsmiddelen al lang niet schaars meer. Sterker nog, ze zijn in overvloed aanwezig. Je kunt ze op elke hoek van de straat krijgen, je wordt er continue mee geconfronteerd. Je kunt een vet- en suikerrijke maaltijd tegenwoordig zelfs elk uur van de dag bij je thuis laten bezorgen.

Er is echter een groot probleem. Afvallen lijkt onmogelijk. De mate van ons verlangen is blijven bestaan. Daarom vinden we het ook zo moeilijk om te stoppen met eten van dit soort voedingsmiddelen.

Te veel vet en suiker verstoren de boel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de voortdurende inname van vet en suiker het regulerende systeem van ghreline en leptine zou kunnen onderdrukken. Het idee is dat de prikkeloverdracht niet ingesteld is op ons nieuwe eetpatroon. Hierdoor werkt het initiële verlangen, dat ons vroeger hielp overleven, nu gigantisch tegen. Het kan zelfs in de weg staan van het maken van verstandige en gezonde keuzes.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het probleem en de oplossing

Het probleem is dat het lijkt op een vicieuze cirkel, of misschien zelfs wel een neerwaartse spiraal. Hoe meer ongezond voedsel we eten, hoe meer we verlangen naar dat type voedsel.

De oplossing is misschien niet gemakkelijk, maar gelukkig wel simpel. Doorbreek het patroon door bewust verstandige en gezonde keuzes te maken. Dit kan helpen om het hongerregulatiesysteem weer in balans te brengen.

Gelukkig vind je hier op deze website ontzettend veel recepten die je vast en zeker gaan helpen om de overmatige drang naar ongezonde voedingsmiddelen te doorbreken 💪. Zo wordt afvallen ineens een heel stuk makkelijker, zonder hongergevoel!

Vele wegen die naar Rome leiden

Natuurlijk zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Onvoldoende slaap zorgt bijvoorbeeld ook voor een disbalans (meer ghreline, minder leptine). Kortom, een gezonde leefstijl is de totaal-oplossing. Rook niet, zorg voor een gezond gewicht, beweeg voldoende, eet gezond, slaap voldoende, voorkom stress, zorg voor leuke en sociale contacten en geniet af en toe van de zon ☀.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

De bronnen

The Science of Appetite – Beating Overeating by AsapSCIENCE  
Lindqvist, A., de la Cour, C. D., Stegmark, A., Håkanson, R., & Erlanson-Albertsson, C. (2005). Overeating of palatable food is associated with blunted leptin and ghrelin responses. Regulatory peptides, 130(3), 123-132.
Neary, N. M., Small, C. J., & Bloom, S. R. (2003). Gut and mind. Gut, 52(7), 918-921.
Austin, J., & Marks, D. (2008). Hormonal regulators of appetite. International journal of pediatric endocrinology, 2009(1), 141753.
Taheri, S., Lin, L., Austin, D., Young, T., & Mignot, E. (2004). Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. 
PLoS medicine1(3), e62.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *