Alcohol
Spread the love!

Is alcohol drinken gezond?

Nee. Het drinken van alcohol is wel sociaal-maatschappelijk geaccepteerd, maar het is niet gezond. Maar één of twee glazen per dag toch wel? Nou, laten we beginnen met de definitie: hoeveel is één glas alcohol?

Hoeveel is één glas alcohol?

In Nederland bevat een standaardglas alcoholhoudende drank ongeveer 10 gram alcohol. Die hoeveelheid alcohol zit ongeveer in:

  • 🍺 250 milliliter bier (5% alcohol),
  • 🍷 100 milliliter wijn (12% alcohol) en
  • 🥃 35 milliliter sterke drank (35% alcohol).

Eén glas alcohol in andere landen

Er zijn andere landen waar ook uitgegaan wordt van ongeveer 10 gram alcohol per standaardglas. Dit is bijvoorbeeld zo in:

  • 🇧🇪 België,
  • 🇩🇪 Duitsland,
  • 🇫🇷 Frankrijk en
  • 🇦🇺 Australië.

Er zijn echter ook landen waar een standaardglas een andere hoeveelheid alcohol
bevat. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • 🇬🇧 8 gram per standaardglas in het Verenigd Koninkrijk,
  • 🇸🇪 12 gram per standaardglas in Zweden en
  • 🇺🇸 🇨🇦 14 gram per standaardglas in Amerika en Canada.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Wanneer alcohol echt in hele kleine hoeveelheden genuttigd wordt, dan zitten daar mogelijk wat voordelen aan. Zo daalt het sterfterisico iets (-15%) en daalt ook de kans op hart- en vaatziekten (-20/25%), diabetes type 2 (-20%) en dementie (-25%). Maar let wel, dit gaat dan echt om een kwart of een half glas per dag, tot hooguit een kleine 3 glazen kijkende naar het risico op hartfalen (-20%).

Dat klinkt allemaal wel positief, toch? Klopt, maar elk voordeel heb z’n nadeel, zou Cruijff gezegd hebben ⚽️. Je krijgt echter ook te maken met allerlei nadelige effecten.

Binge drinken (tenminste 4/5 glazen per gelegenheid) verhoogt het risico op hartziekten enorm (+45%). Drink je niet zoveel, dan loop je toch nog een verhoogd risico. Bij 3 glazen per dag stijgt ook het risico op een beroerte (+35%) en darmkanker (+20%). Het verhoogde risico op borstkanker (+5/10%) wordt direct vanaf de kleinste hoeveelheid al geconstateerd.

Hoeveel Nederlanders drinken één glas alcohol per dag?

Bijna 40% van de volwassenen drinkt maximaal één glas per dag: 28,0% van de mannen en 50,4% van de vrouwen. De vrouwen doen het dus heel veel beter, mijn complimenten 🙏.

De Gezondheidsraad adviseert mensen die alcohol drinken om hun gebruik te beperken tot maximaal één glas alcohol per dag. Deze richtlijn is bedoeld om chronische ziekten te voorkomen 💪.

Hoeveel Nederlanders drinken overmatig alcohol?

Bijna 9% van de volwassenen drinkt overmatig alcohol. In 2016 dronk 8,8% van de 18-plussers overmatig alcohol: 10,4% van de mannen en 7,3% van de vrouwen. Ook hier doen de vrouwen het weer beter 👍.

Overmatig drinken betekent meer dan 21 glazen alcohol per week drinken (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). Overmatig drinken komt het meest voor bij twintigers en het minst bij dertigers.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De grens tussen mannen en vrouwen verschilt, omdat vrouwen om meerdere redenen gevoeliger zijn voor alcohol dan mannen. Vrouwen worden sneller dronken en blijven ook langer dronken.

Wat is een grey-out of black-out?

Door overmatig alcoholgebruik kan een grey-out ontstaan. Dit is een gedeeltelijke geheugenstoornis. Je kunt je nog wel flarden herinneren, maar alleen zeer fragmentarisch. Je weet bijvoorbeeld nog wel waar je geweest bent en met wie, maar sommige details ben je kwijt. Men spreekt van een black-out, wanneer er een compleet gat in je avond zit.

Los van de nadelige gezondheidseffecten, is zo’n grey- of black-out natuurlijk ook gewoon zonde van een mooie leuke avond, zeker als je maar de helft herinnert 🙈.

Waarom moet je overgeven van veel alcohol?

Overdreven alcoholgebruik prikkelt het maagslijmvlies. Dit kan zodanig geïrriteerd raken dat er misselijkheid ontstaat en dat de maagwand samentrekt en je gaat overgeven 🤢. Los van de nadelige gezondheidseffecten, is dit natuurlijk ook nog eens zonde van het geld dat je voor niets hebt uitgegeven 😉.

Conclusie

Ik vind het zelf stiekem ook wel jammer, maar meer kan ik er niet van maken. Alcohol is nu eenmaal ongezond. Daarom is het advies van de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Lukt jou dat?

Bronnen

1. Gezondheidsraad. Alcohol – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/05.
2. Volksgezondheidenzorg.info Alcoholgebruik
3. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24.
4. Black-out door alcohol

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *