fbpx
 • Stop het geneuzel in de marge

Wat is gezond?

Het is allemaal de schuld van het Voedingscentrum met hun margarine. Niet verzadigd vet, maar suiker is het probleem. Low Fat High Carb is de oplossing. Hup, boter in je koffie. Echt niet, doe normaal! Dat is juist hartstikke ongezond. Ach man, het zijn gewoon de E-nummers, die zijn kankerverwekkend. Het is de industrie. Die werkt samen met de farmacie. De een maakt ons ziek, zodat de ander kan verdienen. Welnee, je moet gewoon glutenvrij eten. Brood is de dood. Tuurlijk niet. Melk, dat is namelijk de witte sloper. Je moet gewoon water met citroensap en Baking Soda drinken. Daar val je niet alleen van af maar het geneest ook kanker. En het helpt tegen al dat gif wat ze spuiten. Daarom moet je trouwens ook altijd voor biologisch kiezen.

Nieuwsflash 

Allemaal onbewezen, onzin en/of geneuzel in de marge!!!

Ondertussen

Het leidt enorm af van hetgeen er wél echt toe doet. Ondertussen sterven er in Nederland jaarlijks bijna 100.000 mensen aan kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Deze drie chronische ziekten zijn verantwoordelijk voor 80% van de doodsoorzaken. Ter vergelijking, jaarlijks sterven er zo’n 600 mensen in het verkeer.

Bewezen oorzaken qua leefstijl

Wat zijn dan wél de bewezen oorzaken van die doodsoorzaken? Roken, overgewicht, inactiviteit en ongezonde voeding. Toch rookt bijna een kwart van de Nederlanders nog, heeft inmiddels de helft overgewicht, beweegt bijna de helft te weinig en eet 98% ongezond (te weinig groenten en fruit, geraffineerde koolhydraten en te veel vlees).

Bewezen oplossing

De bewezen oplossing is niet sexy, is niet nieuw en heeft geen nieuwswaarde. Maar de oplossing is wel heel logisch:

 • Rook niet
 • Zorg voor een gezond gewicht
 • Beweeg minimaal 30 minuten matig intensief per dag
 • Eet voldoende groenten en fruit (minimaal 250g groenten en 2 stuks fruit)
 • Kies voor volkoren producten (vermijd geraffineerde koolhydraten zoals wit-/bruinbrood, witte pasta, snoep, frisdrank, vruchtensap, etc.)
 • Eet vlees met mate (niet meer dan 500g per week, waarvan niet meer dan 300g rood vlees).

Hier slaat 98% van de Nederlandse bevolking de plank al mis. Doe je dit wel? Dan verlaag je het risico op een chronische ziekte met 80%! Zie het boek Gezonde keuzes, simpel gemaakt voor een uitgebreide toelichting, inclusief de wetenschappelijke referenties.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Stop het geneuzel in de marge

Genoeg verwarring! Help mee het geneuzel in de marge te stoppen. Deel dit bericht 🙏.

#stophetgeneuzelindemarge

Ja, mensen kunnen mogelijk wat gezondheidswinst boeken door bijvoorbeeld te kiezen voor biologisch, maar dan hebben we het over de puntjes op de i. Laten we eerst eens zorgen dat mensen de basis goed op orde hebben. Verschuif de focus naar het zwaartepunt. Ofwel, hetgeen dat er écht toe doet. Dat betekent niet roken, zorgen voor een gezond gewicht, voldoende bewegen en gezond eten.

Hier valt pas echt dé grote winst te behalen!

#stophetgeneuzelindemarge

2018-02-17T13:01:45+00:00Gezonde tips|

4 Comments

 1. Ina Kamsteeg 13 januari 2018 om 12:20 - Antwoorden

  beste Carlo, ik ben het er mee eens dat veel door gezond leven opgelost kan worden, maar 80% van de chrinisch ziekten? Ik vraag me af welke je dan bedoelt.
  Echte chronische ziekte zijn niet te ‘genezen’ met gezond leven. Ik heb al jaren van alles geprobeerd maar mijn Collitus blijft me parten spelen. Ja, gezond leven verbeterd wel mijn situatie, maar nee, genezen doe ik er niet van.
  Ik vind het erg kort door de bocht.

  Wilde ik toch even laten weten.

  Misschien kan je het toch net wat anders en positiever verwoorden om meer klanten te krijgen.

  groet, Ina Kamsteeg

  • Carlo 13 januari 2018 om 13:39 - Antwoorden

   Dag Ina,

   Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je de kans op een chronische ziekte met 80% kunt verlagen. Dat betekent niet dat je een garantie hebt. Er zijn naast de leefstijl nog meer factoren die een rol spelen. Je kunt nog zo je best doen en dan nog kan het mis gaan. Echter, leef je ongezond? Dan wordt de kans op een chronische ziekte aanzienlijk groter. Kies je voor een gezonde leefstijl? Dan verklein je de kans met 80%.

   Met een chronische ziekte worden ziekten bedoeld zoals continue migraine aanvallen tot aan kanker en alles wat ertussen zit.

   Het genezen van een chronische ziekte is helaas niet altijd mogelijk. Sommige ziekten zijn niet omkeerbaar.

   Ik vind het wel belangrijk dat dit alles goed onder de aandacht komt. Op dit moment krijgen er bijvoorbeeld in NL per week zo’n 1.200 mensen diabetes type 2. En er zijn al ruim 1 miljoen mensen in NL met diabetes type 2. Dit is één van die chronische ziekte die voor het overgrote deel (>90%) voorkomen kan worden door te kiezen voor een gezonde leefstijl, zoals beschreven.

   Andere ziekten die benoemd worden in wetenschappelijke onderzoeken zijn hart- en vaatziekten (80%) en kanker (40-60%).

   Colitus is inderdaad ook een chronische ziekte. Gezond leven helpt natuurlijk wel om klachten en ontvlammingen (zo veel mogelijk) te voorkomen. De punten die ik benoem, spelen een enorme rol. Aanvullend kunnen bijvoorbeeld ook alcohol en stress een rol spelen.

   Het advies blijft in dit geval ook; een gezonde leefstijl.

   Ik hoop dat deze nuance iets meer inzicht heeft. Meer over dit alles lees je ook in het nieuwe boek (inclusief wetenschappelijke referenties): Gezonde keuzes, simpel gemaakt.

   Ik wens je in elk geval heel veel gezondheid verlichting,

   Carlo

   • Hannie van der Most 13 januari 2018 om 15:32 - Antwoorden

    Ik heb ook collitus , ik merk ook dat het erger is als ik niet gezond eet. Helaas gaat het nooit weg, maar ik heb al jaren geen ontstekingen meer.

    Groetjes , Hannie

    • Carlo 14 januari 2018 om 02:06 - Antwoorden

     Wat fijn te horen dat je een goede modus hebt gevonden en al jaren geen ontstekingen meer hebt. Dankjewel voor het delen.

Geef een reactie