Het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 8
Score: 4.13
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 8
Score: 4.13
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Verwarm het naanbrood in de oven, tijdens het bereiden van het gerecht, zoals aangegeven op de verpakking.
 2. Hak de knoflook fijn.
 3. Snipper de ui.
 4. Hak de Jalapeño peperschijfjes in kleine stukjes.
 5. Rasp de gember.
 6. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur.
 7. Voeg de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember toe.
 8. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
 9. Bak de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember totdat de ui glazig wordt.
 10. Voeg de kikkererwten toe.
 11. Voeg de Garam Masala kruidenmix toe.
 12. Bak dit kort en voeg dan ook de tomatenblokjes toe.
 13. Breng het geheel aan de kook.
 14. Hak de koriander fijn en voeg dit toe. Houd een klein beetje koriander achter als garnering.
 15. Breng het geheel op smaak met een beetje zout.
 16. Verdeel de Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) over de kommen en garneer met het restje koriander.
 17. Serveer er het naanbrood bij. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (soms als dahl geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dal genoemd wordt. Men serveert er groenten en rijst bij en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.

Ik heb gekozen voor alleen wat naanbrood. Zo is het gerecht perfect in balans. Pa­tak's 4 Mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­derLaat ik maar gelijk ook even wat over het naanbrood vertellen. Ik heb gekozen voor de Patak’s 4 mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­der. Dit is eigenlijk niet zo’n hele gezonde keuze als ik heel eerlijk ben. Het beste is het om geraffineerde koolhydraten te vermijden en dit naanbrood valt in die categorie. Het is gemaakt met bloem en bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen van het graan uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Ofwel, geraffineerde koolhydraten. Bloem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de bereiding van witbrood. Een betere keuze zou naanbrood zijn van meel of tarwemeel en een nog betere keuze zou naanbrood zijn dat is gemaakt met volkorenmeel of tarwe volkorenmeel. Die is echter niet verkrijgbaar (in de supermarkt). Vandaar dat ik toch maar een keertje kies voor deze versie. Het is namelijk wel erg lekker en de rést van het recept maakt een hele hoop goed. Dat barst namelijk van de goede voedingsstoffen 😉👍.

Jonnie Boer Garam MasalaOok wil ik nog even wat vertellen over de kruidenmix. Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Ik heb weer gekozen voor de kruidenmix van Jonnie Boer (ja, ik ben fan 😊). Deze Garam Masala bevat: korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper.  Let op, deze mix bevat geen toegevoegd zout. Je kunt dus best lekker veel kruiden toevoegen, zonder dat het gerecht te zout wordt. Vandaar dat ikzelf nog wat zout toevoeg aan het einde van de bereiding van het gerecht. Meeste andere kruidenmixen bevatten wel (veel) zout. Houd hier dus rekening mee, mocht je een andere Garam Masala kruidenmix gebruiken.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Genoeg gekletst. Het is vooral een supersimpel gerecht én heel erg lekker! Voor wie ga jij het maken?

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.