fbpx
  • Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)

Het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 5
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 5
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
  • 1 theelepel garam masala Jonnie Boer
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 15 gram Jalapeño peperschijfjes
  • 265 gram kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 7,5 gram koriander
  • 2 stuks Pa­tak's 4 Mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­der
  • 5 stuks tomaten
  • 1 stuk ui
  • 1 beetje zout
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm het naanbrood in de oven, tijdens het bereiden van het gerecht, zoals aangegeven op de verpakking.
  2. Hak de knoflook fijn.
  3. Snipper de ui.
  4. Hak de Jalapeño peperschijfjes in kleine stukjes.
  5. Rasp de gember.
  6. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur.
  7. Voeg de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember toe.
  8. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
  9. Bak de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember totdat de ui glazig wordt.
  10. Voeg de kikkererwten toe.
  11. Voeg de Garam Masala kruidenmix toe.
  12. Bak dit kort en voeg dan ook de tomatenblokjes toe.
  13. Breng het geheel aan de kook.
  14. Hak de koriander fijn en voeg dit toe. Houd een klein beetje koriander achter als garnering.
  15. Breng het geheel op smaak met een beetje zout.
  16. Verdeel de Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) over de kommen en garneer met het restje koriander.
  17. Serveer er het naanbrood bij. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (soms als dahl geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dal genoemd wordt. Men serveert er groenten en rijst bij en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.

Ik heb gekozen voor alleen wat naanbrood. Zo is het gerecht perfect in balans. Pa­tak's 4 Mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­derLaat ik maar gelijk ook even wat over het naanbrood vertellen. Ik heb gekozen voor de Patak’s 4 mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­der. Dit is eigenlijk niet zo’n hele gezonde keuze als ik heel eerlijk ben. Het beste is het om geraffineerde koolhydraten te vermijden en dit naanbrood valt in die categorie. Het is gemaakt met bloem en bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen van het graan uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Ofwel, geraffineerde koolhydraten. Bloem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de bereiding van witbrood. Een betere keuze zou naanbrood zijn van meel of tarwemeel en een nog betere keuze zou naanbrood zijn dat is gemaakt met volkorenmeel of tarwe volkorenmeel. Die is echter niet verkrijgbaar (in de supermarkt). Vandaar dat ik toch maar een keertje kies voor deze versie. Het is namelijk wel erg lekker en de rést van het recept maakt een hele hoop goed. Dat barst namelijk van de goede voedingsstoffen 😉👍.

Jonnie Boer Garam MasalaOok wil ik nog even wat vertellen over de kruidenmix. Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Ik heb weer gekozen voor de kruidenmix van Jonnie Boer (ja, ik ben fan 😊). Deze Garam Masala bevat: korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper.  Let op, deze mix bevat geen toegevoegd zout. Je kunt dus best lekker veel kruiden toevoegen, zonder dat het gerecht te zout wordt. Vandaar dat ikzelf nog wat zout toevoeg aan het einde van de bereiding van het gerecht. Meeste andere kruidenmixen bevatten wel (veel) zout. Houd hier dus rekening mee, mocht je een andere Garam Masala kruidenmix gebruiken.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Genoeg gekletst. Het is vooral een supersimpel gerecht én heel erg lekker! Voor wie ga jij het maken?

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

2018-06-24T10:50:13+00:00Avondeten, Gezonde recepten, Vegetarisch|

22 Comments

  1. Pikate 12 juni 2018 om 18:47 - Antwoorden

    Carlo, vandaag heerlijk genoten van de Chana Dal, een beetje te heet, natuurlijk niet afgewogen die pepertjes.
    Ik had geen naan gekocht en was niet van plan er brood bij te eten, maar omdat het toch wel “heet” was er maar een zuurdesem spelt boterham erbij geroosterd. Lang vervlogen smaken waar ik veel van gehouden, gegeten en gekookt heb. Jaren niet meer gegeten en nu dus weer geprobeerd. Super!! dank je wel:-)

    groetjes Terry

    • Carlo 13 juni 2018 om 07:25 - Antwoorden

      Ja, die pepertje kunnen soms heel pittig zijn inderdaad. Fijn te horen dat het je toch nog lekker was. Jij dankjewel voor het leuke berichtje! Groetjes, Carlo

  2. Eva 11 januari 2018 om 18:52 - Antwoorden

    Hi Carlo, in het geval je tich vlees/vis wilt toevoegen aan dit recept, wat zou je dan aanraden? kip? garnalen? Dank alvast

    • Carlo 12 januari 2018 om 02:03 - Antwoorden

      Als eerste zou ik kiezen voor kip, maar een witvis kan ook erg goed.

  3. Peter van 't Riet 11 december 2017 om 21:52 - Antwoorden

    Carlo, je bent mijn held! Wat een heerlijk recept. Ik ben dol op Indiaas en dacht dat dat over het algemeen veel werk in de keuken betekent. Hoeft dus niet. De Garam masala van Jonnie met z’n kaneel en kardemom tonen deed m’n keuken geleidelijk naar een tandoori oven ruiken. Heerlijk. Verder lekker makkelijk te maken dus.

    De naan heb ik voor nu zelf gemaakt (stelt niet zoveel voor: 1 eetlepel yoghurt per persoon met met wat zelfrijzend bakmeel en een snufje zout kneden, uitrollen en bakken met wat roomboter). Om de vrienden van Patak toch wat te sponsoren, een klodder van hun mango chutney erbij.
    N.a.v. van jouw toelichting zal ik het mss eens proberen met een gezonder tarwe meel, maar ik ben ook weer niet zo fanatiek daarin. Al met al een super combi.
    Dank!

    • Carlo 12 december 2017 om 09:27 - Antwoorden

      Hi Peter, dankjewel voor deze toffe en uitgebreide reactie! 😃🙏 En dankjewel voor de leuke tip om naan een keer zelf te maken. Dat heb ik eigenlijk zelf nog nooit gedaan, dus dat wordt wel eens tijd 😉. Met gezonde groeten, Carlo

      • Peter 27 december 2017 om 15:40 - Antwoorden

        Inmiddels heb ik nu ook een paar keer nan zelfgemaakt met volkoren tarwemeel. Omdat die niet zelfrijzend was, er ook een beetje bakpoeder bijgedaan. Qua structuur is de volkoren versie steviger (is logisch) en qua smaak vind ik ‘em ook minder zacht / luchtig. Daarmee heeft de gewone ‘witte’ nan duidelijk m’n voorkeur. Ik geloof zelfs dat de keuken er lekkerder bij ruikt.

        • Carlo 27 december 2017 om 15:53 - Antwoorden

          Wel super dat je het toch even getest hebt. Ach, verder het met gezondheid vooral om de rode draad. De witte versie is dan misschien wat minder gezond dan de volkoren versie, maar af en toe een uitzondering kan natuurlijk prima. 👍

  4. Jeroen Vossen 7 december 2017 om 18:28 - Antwoorden

    De originele masala versie is het best (zelfs de kliek is na 2 dagen nog lekkerder!)

    • Carlo 7 december 2017 om 19:22 - Antwoorden

      😃👍

      • Jeroen Vossen 2 januari 2018 om 19:20 - Antwoorden

        Door dit ben ik helemaal op de Indiase toer gegaan, vandaag het volgende verzonnen: Gekookte aardappel, wortel, halve broccoli, blikje linzen, 2 grote tenen knoflook, 3 cm gember, ui, kokosmelk, 1/2 pak Heinz Tomato frito, garam masala (verslaafd 🙂 ), beetje zout en peper, een beetje citroensap en natuurlijk een 1/2 pak koriander.

        • Carlo 3 januari 2018 om 04:57 - Antwoorden

          Klinkt ook erg lekker, dankjewel voor het leuke berichtje en het delen van je recept 🙏👍

  5. Marjanne 2 december 2017 om 01:04 - Antwoorden

    Oja, en ik had er idd ook een paprika bij gedaan en spinazie. De koriander heb ik er uit gelaten omdat ik koriander… brrrr… vind, haha.

    • Carlo 3 december 2017 om 13:37 - Antwoorden

      Hahahaha, ja dat kan. Er zijn mensen die hebben een bepaald gen waardoor ze koriander naar zeepsop vinden smaken. Misschien heb jij dat gen ook wel 😃

  6. Marjanne 2 december 2017 om 00:53 - Antwoorden

    Leuk dat je ook de plaatselijke soorten brood noemde, ik las roti en toen dacht ik; hee, dat ga ik doen, vind ik lekkerder dan naan! Ik trof in mijn supermarkt “traditional roti, 6 indian chapattis made with whole wheat” van het merk Nishaan aan. Ik had het nog nooit eerder gezien. Is goed bevallen! 👍🏻 Leuk! Zo hebben we het een beetje als gevulde wrap gegeten. Ik heb in het gerecht gewone massala gebruikt. Ik was alleen wat te kwistig geweest met de pepertjes, ai! 😂
    🌶🌶🌶🌶

    • Carlo 3 december 2017 om 13:38 - Antwoorden

      Goed te horen en goede keuze! Zo wordt het helemaal een gezond recept. Volgende keer alleen iets minder pittig dus? 😉🙈

  7. Jeroen Vossen 29 november 2017 om 18:15 - Antwoorden

    Het was erg lekker. Nog wat extra peperschijfjes en paprika toegevoegd.

    • Carlo 29 november 2017 om 19:57 - Antwoorden

      Goed te horen en leuk dat je het nog even laat weten met de aanvullende tip. Dankjewel! 👍

      • Jeroen Vossen 5 december 2017 om 18:09 - Antwoorden

        Vandaag opnieuw gemaakt maar dan met de garam masala. Deze kruiden maken het gerecht inderdaad warmer (en pittiger!).

        • Carlo 5 december 2017 om 18:58 - Antwoorden

          Tof dat je dit nog even laten weten. Welke van de twee heeft jouw voorkeur?

  8. Jeroen Vossen 29 november 2017 om 11:13 - Antwoorden

    Ik wil hem vandaag gaan maken. Neem aan dat de kruidenmix curry madras ook goed is?

    • Carlo 29 november 2017 om 11:33 - Antwoorden

      Dat kan ook. De curry madras is een wat fruitigere melange en kenmerkt zich door ingrediënten zoals kurkuma en fenegriekzaad. De garam masala is wat voller en warmer qua smaak door onder andere de kaneel en kardamon. Het verschilt dus best van smaak, maar beide zijn geschikt voor in Indiase gerechten. Met de curry madras zal het vast en zeker ook erg lekker zijn. Ik ben benieuwd wat je er van vindt 👍😃.

Geef een reactie