• Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)

Het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry)
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm het naanbrood in de oven, tijdens het bereiden van het gerecht, zoals aangegeven op de verpakking.
  2. Hak de knoflook fijn.
  3. Snipper de ui.
  4. Hak de Jalapeño peperschijfjes in kleine stukjes.
  5. Rasp de gember.
  6. Doe de kokosolie in een pan en zet deze op het vuur.
  7. Voeg de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember toe.
  8. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes.
  9. Bak de knoflook, ui, Jalapeño peper en gember totdat de ui glazig wordt.
  10. Voeg de kikkererwten toe.
  11. Voeg de Garam Masala kruidenmix toe.
  12. Bak dit kort en voeg dan ook de tomatenblokjes toe.
  13. Breng het geheel aan de kook.
  14. Hak de koriander fijn en voeg dit toe. Houd een klein beetje koriander achter als garnering.
  15. Breng het geheel op smaak met een beetje zout.
  16. Verdeel de Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) over de kommen en garneer met het restje koriander.
  17. Serveer er het naanbrood bij. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het Chana Dal (Indiase kikkererwtencurry) recept

Chana Dal (soms als dahl geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van peulvruchten. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dal genoemd wordt. Men serveert er groenten en rijst bij en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.

Ik heb gekozen voor alleen wat naanbrood. Zo is het gerecht perfect in balans. Pa­tak's 4 Mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­derLaat ik maar gelijk ook even wat over het naanbrood vertellen. Ik heb gekozen voor de Patak’s 4 mi­ni naans knof­look/ko­ri­an­der. Dit is eigenlijk niet zo’n hele gezonde keuze als ik heel eerlijk ben. Het beste is het om geraffineerde koolhydraten te vermijden en dit naanbrood valt in die categorie. Het is gemaakt met bloem en bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen van het graan uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Ofwel, geraffineerde koolhydraten. Bloem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de bereiding van witbrood. Een betere keuze zou naanbrood zijn van meel of tarwemeel en een nog betere keuze zou naanbrood zijn dat is gemaakt met volkorenmeel of tarwe volkorenmeel. Die is echter niet verkrijgbaar (in de supermarkt). Vandaar dat ik toch maar een keertje kies voor deze versie. Het is namelijk wel erg lekker en de rést van het recept maakt een hele hoop goed. Dat barst namelijk van de goede voedingsstoffen 😉👍.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Jonnie Boer Garam MasalaOok wil ik nog even wat vertellen over de kruidenmix. Garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Ik heb weer gekozen voor de kruidenmix van Jonnie Boer (ja, ik ben fan 😊). Deze Garam Masala bevat: korianderzaad, komijnzaad, paprika, zwarte peper, kaneel, korianderblad, kardemom, laurier, kruidnagel, cayennepeper.  Let op, deze mix bevat geen toegevoegd zout. Je kunt dus best lekker veel kruiden toevoegen, zonder dat het gerecht te zout wordt. Vandaar dat ikzelf nog wat zout toevoeg aan het einde van de bereiding van het gerecht. Meeste andere kruidenmixen bevatten wel (veel) zout. Houd hier dus rekening mee, mocht je een andere Garam Masala kruidenmix gebruiken.

Genoeg gekletst. Het is vooral een supersimpel gerecht én heel erg lekker! Voor wie ga jij het maken?

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Dit recept is #carloproof

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt het #carloproof en dat is ook dé reden waarom zoveel mensen zoveel baat hebben bij dit eetpatroon.

Vragen?

Vragen? Stel ze gerust! Dat kan hieronder.

Groetjes, Carlo

Groene smoothie iPhone app
2017-12-06T13:22:24+00:00 Avondeten, Vegetarisch|14 Comments

14 Comments

  1. Peter van 't Riet 11 december 2017 at 21:52 - Reply

    Carlo, je bent mijn held! Wat een heerlijk recept. Ik ben dol op Indiaas en dacht dat dat over het algemeen veel werk in de keuken betekent. Hoeft dus niet. De Garam masala van Jonnie met z’n kaneel en kardemom tonen deed m’n keuken geleidelijk naar een tandoori oven ruiken. Heerlijk. Verder lekker makkelijk te maken dus.

    De naan heb ik voor nu zelf gemaakt (stelt niet zoveel voor: 1 eetlepel yoghurt per persoon met met wat zelfrijzend bakmeel en een snufje zout kneden, uitrollen en bakken met wat roomboter). Om de vrienden van Patak toch wat te sponsoren, een klodder van hun mango chutney erbij.
    N.a.v. van jouw toelichting zal ik het mss eens proberen met een gezonder tarwe meel, maar ik ben ook weer niet zo fanatiek daarin. Al met al een super combi.
    Dank!

    • Carlo 12 december 2017 at 09:27 - Reply

      Hi Peter, dankjewel voor deze toffe en uitgebreide reactie! 😃🙏 En dankjewel voor de leuke tip om naan een keer zelf te maken. Dat heb ik eigenlijk zelf nog nooit gedaan, dus dat wordt wel eens tijd 😉. Met gezonde groeten, Carlo

  2. Jeroen Vossen 7 december 2017 at 18:28 - Reply

    De originele masala versie is het best (zelfs de kliek is na 2 dagen nog lekkerder!)

    • Carlo 7 december 2017 at 19:22 - Reply

      😃👍

  3. Marjanne 2 december 2017 at 01:04 - Reply

    Oja, en ik had er idd ook een paprika bij gedaan en spinazie. De koriander heb ik er uit gelaten omdat ik koriander… brrrr… vind, haha.

    • Carlo 3 december 2017 at 13:37 - Reply

      Hahahaha, ja dat kan. Er zijn mensen die hebben een bepaald gen waardoor ze koriander naar zeepsop vinden smaken. Misschien heb jij dat gen ook wel 😃

  4. Marjanne 2 december 2017 at 00:53 - Reply

    Leuk dat je ook de plaatselijke soorten brood noemde, ik las roti en toen dacht ik; hee, dat ga ik doen, vind ik lekkerder dan naan! Ik trof in mijn supermarkt “traditional roti, 6 indian chapattis made with whole wheat” van het merk Nishaan aan. Ik had het nog nooit eerder gezien. Is goed bevallen! 👍🏻 Leuk! Zo hebben we het een beetje als gevulde wrap gegeten. Ik heb in het gerecht gewone massala gebruikt. Ik was alleen wat te kwistig geweest met de pepertjes, ai! 😂
    🌶🌶🌶🌶

    • Carlo 3 december 2017 at 13:38 - Reply

      Goed te horen en goede keuze! Zo wordt het helemaal een gezond recept. Volgende keer alleen iets minder pittig dus? 😉🙈

  5. Jeroen Vossen 29 november 2017 at 18:15 - Reply

    Het was erg lekker. Nog wat extra peperschijfjes en paprika toegevoegd.

    • Carlo 29 november 2017 at 19:57 - Reply

      Goed te horen en leuk dat je het nog even laat weten met de aanvullende tip. Dankjewel! 👍

      • Jeroen Vossen 5 december 2017 at 18:09 - Reply

        Vandaag opnieuw gemaakt maar dan met de garam masala. Deze kruiden maken het gerecht inderdaad warmer (en pittiger!).

        • Carlo 5 december 2017 at 18:58 - Reply

          Tof dat je dit nog even laten weten. Welke van de twee heeft jouw voorkeur?

  6. Jeroen Vossen 29 november 2017 at 11:13 - Reply

    Ik wil hem vandaag gaan maken. Neem aan dat de kruidenmix curry madras ook goed is?

    • Carlo 29 november 2017 at 11:33 - Reply

      Dat kan ook. De curry madras is een wat fruitigere melange en kenmerkt zich door ingrediënten zoals kurkuma en fenegriekzaad. De garam masala is wat voller en warmer qua smaak door onder andere de kaneel en kardamon. Het verschilt dus best van smaak, maar beide zijn geschikt voor in Indiase gerechten. Met de curry madras zal het vast en zeker ook erg lekker zijn. Ik ben benieuwd wat je er van vindt 👍😃.

Leave A Comment