Over de vegetarische chili met zoete aardappel
Recepten zoals deze vegetarische chili met zoete aardappel, zijn recepten waarvan fervente voorstanders van vlees vergeten dat er geen vlees in zit.
Zou je vlees toevoegen, dan wordt het een te verzurend gerecht. Er zitten namelijk ook al bonen in, die verzurend werken. Vandaar dat het vlees hier weggelaten is. Let wel, verzurend is niet ongezond. Verzurende producten kunnen heel gezond zijn. Het gaat met het zuur-base eetpatroon om een goede balans tussen die twee. Dat is eigenlijk alles. Kies je voor die goede balans? Dan komt het er simpelweg op neer dat je gewoon lekker veel groenten en fruit eet.
Bij dit receptje is de mandoline wel weer erg handig. In de geval gebruiken we hem om heel snel de zoete aardappel in dunne plakjes te snijden.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Het vegetarische chili met zoete aardappel recept
- 1 beetje cayennepeper
- 1 theelepel kaneel
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel komijn
- 15 gram koriander
- 1 stuk paprika
- 1 beetje peper
- 1 stuk rode peper
- 1 stuk rode ui
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 gram zoete aardappelen
- 1 beetje zout
- 400 gram zwarte bonen
- Schil de aardappel als eerste. Als je 1 grote zoete aardappel hebt, snijd die dan eerst in de lengte door midden. Als je dan met de mandoline er plakjes van snijdt, zijn het halve maantjes. Zorg er in elk geval voor dat je plakjes maakt die op een lepel passen. Dan kun je het geheel straks lekker met alleen een lepel eten.
- Zet een grote wok op het vuur met daarin een lepel kokosolie. Waarom ineens kokosolie? Het verbrandt minder snel. Dat is de hoofdreden in dit geval. Het kan ook prima met olijfolie, maar let dan goed op dat het niet aanbrand.
- Doe hier de aardappelen bij in. Zet het vuur laag, zodat de aardappelen kunnen smoren.
- Snijd de ui, 2 tenen knoflook en de rode peper. Doe dit ook in de wok bij de aardappelen.
- Snijd dan de paprika in blokjes en doe die er ook bij.
- Pak het blikje zwarten bonen en giet het leeg in een vergiet. Spoel de bonen af. Het hoeft niet. Als je het niet doet, dan zit je maaltijd er alleen wat grauw uit door het zwarte vocht van de bonen.
- Maak nu ook het blikje tomaten open en giet die leeg in de wok.
- Voeg nu de kruiden toe: - cayennepeper - gemalen komijn - gemalen kaneel - korianderblaadjes - peper en zeezout om het geheel op smaak te brengen
- Indien nodig, zet het vuur even hoog zodat het geheel goed op temperatuur komt.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Carlo, heerlijk weer. Een smaakvol gerecht, smaken goed op elkaar afgestemd. Fijn dat je zoveel afwisselende vegetarische gerechten hebt
Hi Herma, met zo’n berichtje maak je mij dan weer helemaal blij. Dankjewel voor het delen! Groetjes, Carlo
Hoi Carlo,
Het was lekker alleen de zoete aardappels waren niet allemaal even gaar. Weet niet wat er nu niet helemaal goed ging? Bedankt voor je uitleg. Ik zet dit recept zeker bij mijn favorieten. Erg lekker en best pittig. Ik was wel blij dat ik de zaadlijsten verwijderd had uit de rode peper. Mvg Emile
Hoi Emile,
Aardappels garen is ook best van een aantal dingen afhankelijk (tijd van garen, dikte van de plak aardappel, temperatuur, wel/geen deksel op de pan, etc). Het kan daardoor soms wat langer duren.
Dit kun je zien als een beetje spelen, ontdekken en goed proeven alvorens het serveren. Is iets langer nodig, dan gewoon even wat langer laten staan.
Gelukkig was het nog wel lekker genoeg om bij de favorieten te belanden :-).
Groetjes, Carlo
Hoi Carlo,
Ik ga dit vanavond maken. Als het me bevalt, hoe zet ik dit dan bij mijn favorieten? Ik heb dit wel eens eerder gedaan en ben ook lid, maar ik zit er kennelijk overheen te kijken. Zie die optie nu nergens bij dit recept. Hoor het graag. Mvg Emile
Hi Emile,
Eet smakelijk alvast!
Het toevoegen aan de favorieten gebeurt wanneer je op het hartje klikt, rechts naast de sterwaardering. Als je daar alleen maar het print-icoontje ziet, dan ben je niet meer ingelogd. Vanwege veiligheidsredenen wordt je om de zo veel tijd automatisch uitgelogd.
Met gezonde groeten, Carlo
Kokosolie is helemaal niet zó gezond als men denkt.
https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/hoe-gezond-is-kokosolie-echt/article-normal-765591.html?cookie_check=1559666291
Dag Matthias ik had letterlijk staan: dat kokosolie gezonder is. Dat is wat kort door de bocht, daarom heb ik het aangepast en hierbij een kleine toelichting. Verzadigd vet is niet ongezond, maar te veel verzadigd vet wel. Kokosolie bevat veel verzadigd vet, is daardoor wel beter bestand tegen het koken op hogere temperaturen. Er ontstaan minder snel schadelijke stoffen. Kortom, je kunt om die reden best af en toe koken met kokosolie, maar zorg er inderdaad voor dat in totaal niet te veel verzadigd vet nuttigt. Dankjewel voor je berichtje! 🙏👍
Ook dit gerecht was weer heerlijk! Komt ook op de vaker-eten-lijst ^^
Yes! Goed te horen 😀
Gelukkig! Als ik een niet-verpakking-hoeveelheid zie staan, ga ik er dan maar van uit dat het uitlekgewicht is. Dankjewel!
Hoi! Vandaag heb ik de ingrediënten voor dit gerecht gekocht. Ik stond in de winkel alleen wel te twijfelen bij de bonen: is het een pot waar 400 gram op staat of moet het uitlekgewicht 400 gram zijn? Ik heb op het eerste gegokt omdat ze in dat soort verpakkingen te koop zijn, hopelijk was dat een goede gok? ^^
Hoi Romina, goed bedacht en dus goed gegokt. PS tegenwoordig kies ik er inderdaad voor om het uitlekgewicht te benoemen.