Kip Sashimi
Spread the love!

De Kip Sashimi Facebook-post

Op woensdag 28 maart postte ik het volgende bericht over een nieuw recept genaamd Kip Sashimi:

Kip Sashimi 1 april grap

Ik wilde graag dat iedereen zou wachten met het experimenteren, totdat ik het Kip Sashimi recept zou posten. Het weekend erop. Op zondag… 1 april 🙈.

1 april-grap

De Kip Sashimi is dus een 1 april-grap. Ik had de grap ooit eens voorbij zien komen en moest er zelf toen erg om lachen. Er kwamen heel veel reacties op het bericht, ook bezorgde reacties. Terecht natuurlijk! Als je rauwe kip eet, dan neem je onnodig veel risico.

Los hiervan is het even een ludieke actie om aandacht te vragen voor voedselvergiftiging. Naar schatting zijn jaarlijks ongeveer 700.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmet voedsel volgens het RIVM.

Hygiënische maatregelen

Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding, is het belangrijk ‘kruisbesmetting’ te voorkomen. Hiervoor is het van belang in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en voor gaar voedsel.

Meer tips en informatie rondom voedselvergiftiging kun je lezen op de website van het RIVM.

Torisashi (Kip Sashimi in het Japans)

In Japan lijken ze er soms anders over te denken. Hier kwam ik achter toen ik ging googelen op “kip sashimi”. Zo stuitte ik vrij snel op een artikel van EditiNL. Het artikel is van september 2017, dus dat lijkt me geen 1 april-grap. Toch vind ik het maar lastig te geloven. Is er toevallig iemand die dit wel eens gezien heeft in Japan? Zo ja, dan hoor ik het graag.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Rauwe kip eten is onverstandig

Toch is rauwe kip eten echt onverstandig en Kip Sashimi dus ook. Kijk maar eens goed op de verpakking van de kip. Volgens de Warenwet moet op het etiket van kip en kalkoen de volgende mededeling staan: “Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.” Dit staat er natuurlijk niet voor niets.

Tip: lees altijd goed wat er op de etiketten staat van producten.

Voedselvergiftiging

Door het eten van rauwe kip of Kip Sashimi loop je het risico op voedselvergiftiging. Voedselvergiftiging ontstaat namelijk door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting.

Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien, door hygiënisch te werken in de keuken en dus door de kip goed te doorbakken. Wanneer je de kip goed doorbakt, dood je alle schadelijke bacteriën.

Het recept

Na het maken van de foto’s heb ik de Kip Sashimi, met de sojasaus, de gember, de wasabi en een beetje olijfolie in een pan gedaan. Ik heb de kip even goed aangebraden totdat deze goed doorbakken was. Het eindresultaat was erg lekker. Zo lekker, dat de doorbakken Kip Sashimi al op was voordat ik er een foto van kon maken 🙈😊👍.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *