Afvallen
Spread the love!

Afvallen? Een hot topic!

Afvallen blijft een hot topic. Logisch, want inmiddels heeft meer dan 50% van de Nederlanders overgewicht. In 1981 was dit 33%. Er zijn dus flink wat mensen met overgewicht bijgekomen. Het aantal mensen met ernstig overgewicht is zelfs verdrievoudigd (bron: Volksgezondheid en Zorg).

Het gouden ei

Niet zo raar dus dat men massaal zoekt naar een oplossing die helpt om af te vallen. Men probeert vanalles uit in een zoektocht naar het gouden ei. Van elke ochtend een glas water met appelazijn tot aan crash- en detoxdiëten.

Elk dieet werkt, tijdelijk

In het begin werkt elk fatsoenlijk dieet of het nu koolhydraatarm of vetarm is. Of het nu bedacht is door Sonja Bakker of door Dr. Frank. Je valt een paar kilo af en je bent enthousiast: “Het werkt!”.

Het dieet vergt echter wat wilskracht, want het is een keurslijf aan regels. Maar, hé! Boeien! Het werkt.

Tijdelijk.

Het verlangen

Dan begint er vaak langzaam een verlangen te groeien. Je mag namelijk vaak bepaalde dingen niet meer en wat verboden is, wordt aanlokkelijk.

Maar je blijft sterk!

Zondigen moet kunnen, toch?

Dan ineens gebeurt het, je valt niet meer af. Wilskracht begint af te brokkelen. Ah, een keertje zondigen moet kunnen. Toch?

Trots op je rondingen

Mensen in je omgeving gaan zich ermee bemoeien: “Weet je wel zeker dat je dat wilt eten, je was toch op dieet?”. Voor je het weet roep je een van die one-liners uit de categorie: “ik ben trots op mijn overgewicht”.

Ikzelf noemde vroeger het overtollige vet “mijn bandje van zelfvertrouwen”. Of ik riep iets over goed gereedschap en een afdakje 🙈.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Zelfmedelijden

Uit zelfmedelijden voor al het afzien ga je overstag. Je propt jezelf vol met datgene waarvan je weet dat het onverstandig is. Heerlijk! En weet je wat? Je voelt je niet eens schuldig.

Het jojo-effect

Voor je het weet zitten die paar kilo’s er in no-time weer aan. Je weegt misschien zelfs iets meer dan voordat je begon met het dieet. Het dieet krijgt de schuld, dat werkte duidelijk niet.

Je staat hierin niet alleen. Het fenomeen heeft zelfs een naam: “het jojo-effect”.

Afvallen is complex

Overgewicht krijgen en afvallen is ook een complex verhaal. Er zijn zo ontzettend veel factoren die een rol spelen. Zelfs zoveel dat ik met volle overtuiging durf te zeggen dat het overgewicht niet jouw schuld is. Je bent echter wél verantwoordelijk voor de oplossing.

Afvallen? 1 tip

Als ik maar één tip mag geven, dan is het deze: “Verander iets in je eetpatroon en maak dat onderdeel van je levensstijl”.

Diëten is tijdelijk

Diëten is iets tijdelijks, dat is hét probleem. Wat doe je na het dieet? Terug naar het oude vertrouwde? Ofwel, hetgeen dat in de eerste plaats voor het probleem heeft gezorgd?

Veranderen kan op vele manieren

Iets veranderen in je eetpatroon betekent overigens niet “iets uitsluiten”. Dat hoeft helemaal niet. Je kunt iets ook minder vaak eten. Iets veranderen in je eetpatroon betekent ook niet “minder eten”. Je kunt het blokje kaas van 20 gram vervangen door een komkommer van 400 gram. Dan eet je toch echt meer dan daarvoor, maar het is wel een stap in de goede richting.

Stop met volhouden

Kortom, stop met volhouden. De aanpassing die je kiest moet onderdeel worden van je routine, onderdeel van je levensstijl. Op die manier kun je al met minimale aanpassingen toch maximaal resultaat behalen. Blijvend resultaat.

Meer tips en inzichten?

Om 0,5 – 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Wil je weten welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon? Lees meer…

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *