Over wat bevat meer Vitamine C
Wat bevat meer vitamine C? Een sinaasappel, broccoli, boerenkool of een kiwi? En het verschil is groot kan ik je vertellen. Het verschil is meer dan 100%.
Afgelopen zondag stelde ik een vraag op Facebook: “Wat bevat de meeste vitamine C?”. Met daarbij het volgende plaatje:
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Het goede antwoord is voor velen verrassend. Iedereen leert namelijk: “Sinaasappel, goed voor de vitamine C”. En dat klopt ook. Er zit vitamine C in sinaasappel. Heel veel meer dan in druiven, waar relatief gezien bijna geen vitamine C in zit. Echter, dat iedereen weet dat het in sinaasappel wel zit, dat is marketing. Bijvoorbeeld ter promotie van sinaasappelsap. Neem bijvoorbeeld aardbeien. Daar zit 60mg vitamine C in per 100 gram aardbeien. Dat is 20% meer dan in sinaasappelen. Best grappig als je er zo over nadenkt.
Wat bevat de meeste vitamine C, de uitslag
Maar nu het antwoord op de vraag: “Wat bevat de meeste vitamine C?”. Je had keuze uit sinaasappel, broccoli, boerenkool en kiwi. Na wat ik net allemaal vertelde, voel je de bui wel hangen. Het antwoord is niet sinaasappel. Daar zit 50 mg vitamine C in per 100 gram. Dus antwoord A is niet goed.
Broccoli dan? Ook niet. Wel echt een superfood, maar niet zo zeer vanwege het gehalte aan vitamine C. Wel vanwege andere vitamine en mineralen. En zeker vanwege de glucosinolaten. Glucosinolaten zijn stoffen die voorkomen in koolsoorten, zoals bijvoorbeeld de broccoli, maar ook bloemkool en spruitjes. Van deze stoffen wordt gezegd dat ze het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
En dan de boerenkool. Jawel, we hebben het goede antwoord te pakken. Het antwoord is C, boerenkool. Daar zit 100mg vitamine C in per 100 gram boerenkool. Dat is grofweg 2 keer zoveel als er in sinaasappelen zit. Boerenkool is ook echt wel een superfood. Vol vitamine en mineralen.
Dan de kiwi. Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel. Dat is dus een behoorlijk verschil. Alleen nog niet genoeg om de boerenkool te verslaan.
Dus wil je wat extra vitamine C? Dan is boerenkool de snelste manier. Hieronder zie je de uitslag in een plaatje.
Hi
Belangrijk is of het product wordt gekookt of niet! Een appelsien en kiwi eet je zo op terwijl broccoli bv. vaak gekookt/gestoomd wordt en zo significant verlies optreedt.
Klopt. Door koken kan vitamine C weglekken in het kookvocht. De manier van koken speelt dus ook een rol. Zo verlies je door groente te stomen minder vitamine C dan wanneer je het in een grote pan met veel water kookt. In het Nederlands Voedingsstoffen bestand is terug te vinden dat gekookte broccoli 20% minder vitamine C bevat dan rauwe broccoli.
Maar je gaat hier steeds uit van 100 gram. Een betere maatstaf zou zijn per portie. Dat is wat je daadwerkelijk naar binnen werkt.
Op basis van de hoeveelheid vitamine C per 100 gram is het vervolgens gemakkelijk om te berekenen hoeveel het per porties is. Per sinaasappel of kiwi is dat duidelijk. De vraag is alleen, wat vind je een portie broccoli of boerenkool?
Jouw portie is niet mijn portie
Wat is jouw portie?
Ik ben satisfied
Wat ben je?
Hoe zit het met diepvriesboerenkool? Ik gebruik dat in de smoothie
Diepvriesboerenkool bevat minder vitamine C vergeleken bij verse boerenkool.
In zuurkool (uit het vat) bevat 4x meer vitamine C dan wat dan ook
Ik heb het even nagekeken, ik wist dit niet uit mijn hoofd. Rauwe zuurkool bevat zo’n 25 mg vitamine C per 100 gram. Een rode paprika bevat 6x keer zoveel, zo’n 150 mg per 100 gram.
Bah, is dat überhaupt weg te drinken?
Ik denk dat Broccoli kan tippen aan boerenkool. Sommige bronnen geven aan dat het tot 100 mg vitamine C kan bevatten.
Er wordt op het internet helaas heel veel gekopieerd en niet altijd zijn de bronnen juist. Vandaar dat ik altijd kies voor het Nederlands voedingsstoffenbestand NEVO: http://nevo-online.rivm.nl/.
Belangrijk is het om het kookvocht niet weg te gooien en de aardappelen apart te koken, goed droog te stomen en met het kookvocht de stamppot te maken, zo behoud je de meeste vit.C. een zakje puree (bio) is ook een goede optie