Melk is voor kalfjes, toch?
Spread the love!

Melk is voor kalfjes

Melk is voor kalfjes. Het zit vol groeihormonen om een kalf van 40 kilo zo snel mogelijk uit te laten groeien tot een koe van 600 kg. Trouwens, wist je dat de mens het enige zoogdier op aarde is dat als volwassene melk drinkt van een ander zoogdier? Koemelk is niet voor mensen.

Uhm, okay?! 🙄

Dit soort statements roepen bij mij altijd enorm veel vragen op:

  • Wat betekent dat zinnetje “melk is voor kalfjes”? Is dat net zoiets als “bananen zijn voor apen”, “wortels zijn voor konijnen” en “een ei is bedoeld om een kuikenembryo te laten groeien”? Of “giftige paddenstoelen zijn er om overbevolking te voorkomen”?
  • Hoeveel van die hormonen zitten er dan in melk?
  • Drinkt een kalf nog melk als ze een koe is die 600 kg weegt?!
  • En hoeveel melk drinkt een kalf per dag?
  • “We zijn het enige zoogdier dat als volwassene nog melk drinkt”. En? dus? We zijn ook het enige zoogdier dat voedsel kookt en dat is een essentiële stap geweest in de ontwikkeling van de mens.

Dus wat zegt het nu? Niets toch? Kortom, tijd voor wat nuance.

Van kalf tot koe

De eerste dagen drinkt een kalfje biestmelk. Zo noemt men de eerste melk die de moeder na de geboorte aanmaakt. Die melk bevat veel voedingsstoffen die een net geboren kalfje nodig heeft. Na een paar dagen schakelt de moeder over op gewone melk.

Vanaf dat moment varieert het verloop van kalf tot koe enigszins. Dat is ook sterk afhankelijk van of het kalf opgroeit bij de moeder of niet.

Kalveren drinken de eerste maand ongeveer tien liter melk per dag als het gaat om melk van de moeder. Daarna zelfs wel vijftien liter per dag. Van kunstmelk drinken/krijgen ze minder per dag.

Al vrij snel leert een kalf ook om water en ruwvoer zoals gras, kuil en hooi te eten. Dat stimuleert de pensontwikkeling en dan gaat een kalf ook steeds meer vast voedsel eten, omdat ze de omschakeling naar ruwvoer willen stimuleren.

Als een kalf ruim twee maanden oud is, weegt het ongeveer 80 kg en krijgt het op de boerderij geen melk meer, alleen nog maar ruwvoer.

In 2 maanden van 40 kg naar 80 kg

Een kalf dat opgroeit bij de moeder drinkt op een gegeven moment botweg zo’n 10.000 kcal aan melk. Dan reken ik de consumptie ruwvoer nog niet eens mee. Vervolgens wordt een kalf in 2 maanden tijd zo’n 40 kg zwaarder. Als je als mens 10.000 kcal per dag naar binnen zou werken, dan wordt je met gemak zelfs zo’n 60 kg zwaarder in 2 maanden tijd! Tenminste, als je zo’n hoeveelheid aan voedsel overleeft.

Dus melk én ruwvoer helpen een kalf in 2 maanden tijd van 40 kg naar 80 kg. Ruwvoer zorgt er vervolgens, in 22 maanden tijd, voor dat een kalf van 80 kg naar een koe van 600 kg gaat.

Groeihormonen

In Europa is er een algemeen verbod op het gebruik van groeihormonen in de veehouderij. Met hormonen geproduceerde voedingsmiddelen mogen ook niet in de EU worden ingevoerd en verkocht.

Hoe zit het dan met IGF-1?

Alle dierlijke producten (dus bijvoorbeeld ook moedermelk) bevatten hormonen. Het valt in de categorie groeihormonen. IGF-1 staat voor insuline-like growth factor.

In melk zitten kleine hoeveelheden groeihormonen (zoals IGF-1), want die komen van nature voor in een koe. De concentratie in melk is echter vele malen lager dan wat van nature in ons lichaam voorkomt. Zie bijvoorbeeld ook de post van Kasper Hettinga (universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit).

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Dierlijke producten dragen dus wel bij aan de inname van hormonen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het geen effect lijkt te hebben op onze gezondheid. Daarbij, voor zover er IGF-1 in melk zit, wordt het afgebroken in de darm. Dat is ook de reden dat kinderen die slecht groeien groeihormonen per injectiespuit krijgen en niet per capsule.

En die documentaires dan?

Hoe zit het dan met die documentaires zoals “Forks over knives” en “Food Choices”? Die roepen al dat soort dingen als: “melk is voor kalfjes”.

Ik vind die documentaires altijd leuk om te kijken. Ze dragen bij aan het creëren van meer bewustzijn, maar geven helaas vaak een erg ongenuanceerd en eenzijdig beeld.

Zo zie je vaak Dr. T. Colin Campbell terugkomen, de schrijver van het boek “The China Study”. Hij promoot een veganistisch eetpatroon. Ofwel, een eetpatroon compleet zonder dierlijke producten. Het boek dat hij heeft geschreven is gebaseerd op een ecologische studie (beperkte bewijskracht) rondom 6.500 mensen (wat relatief weinig is voor een ecologische studie) van Chinese afkomst (geldt het dan wel voor Europeanen?).

Walter Willett (zeer vooraanstaand wetenschapper) is een tijdje adviseur geweest tijdens het verloop van die studie en geeft aan dat de studie bijna niets opleverde. Het boek is vervolgens gebaseerd op dat bijna niets. Walter Willett zegt zelfs letterlijk dat het boek geen wetenschappelijke basis heeft.

Voordelen aan melk

Volgens de Gezondheidsraad (zie de Richtlijnen goede voeding 2015) zitten er zelfs allerlei voordelen aan het nuttigen van enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Dit zijn voordelen zoals een positief effect op het lichaamsgewicht, lager risico op diabetes type 2 en een lager risico op darmkanker. Allemaal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Let op, er staat: “enkele porties”. De Gezondheidsraad schrijft over hoeveelheden zoals 60 of meer gram yoghurt per dag en 400 gram totale zuivel per dag. En een beetje glas melk bevat al snel 250 gram melk. Ze adviseren dus absoluut géén liters melk.

Melk goed voor elk?

Dus melk is goed voor elk? Nee. Melk is zeker niet goed voor elk! Er zijn mensen die een lactose intolerantie en/of een koemelkallergie hebben. Die mensen krijgen klachten door het drinken van melk en/of het eten van andere zuivelproducten. De meeste klachten zijn direct duidelijk en doen zich vaak al na 15 minuten voor. Sommige klachten kunnen echter ook pas ontstaan na enkele uren of dagen, zoals in het geval van bijvoorbeeld eczeemklachten.

Kun je zonder melk?

Je kunt prima zonder melk en/of zuivel. Ja, het bevat onder andere veel calcium, vitamine B12 en eiwitten, maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Niet altijd even gemakkelijk in aanbevolen hoeveelheden, maar het kan wel.

Conclusie

De waarheid is, net als zó vaak, weer véél genuanceerder vergeleken bij die statements die je vaak hoort. Melk en/of zuivel met mate is gezond. Er zitten zelfs voordelen aan, maar het is niet noodzakelijk. Melk is niet goed voor elk, sommige mensen krijgen klachten door het drinken van melk. En al die spookverhalen? Ik zeg: “Laat je niet gek maken“.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

9 Commentaar

  1. Voordelen aan melk?
    Vanuit dierenwelzijns oogpunt zie ik geen voordelen.
    En pasgeboren kalf weg halen bij de moeder en in de wieg zetten. Hahaha een plastic iglo bedoel je!

    En de stiertjes worden verkocht. Ja en dan? Tot ze oud zijn in slaap gezongen en lekker geborsteld? We weten allemaal dat ze richting de slacht gaan.

    Melk is niet goed voor elk!

  2. Toch vreemd Koos dat er wilde koeien met hun kalfjes buiten lopen. Het kan gewoon hoor en ziet er prachtig uit.De liefde die je ziet in de kudde, het kalf te beschermen. Veeboeren hebben alleen vrouwelijke koeien, heeft niets met een kudde of natuur te maken, daarom halen ze het kind ook gelijk weg.
    Is simpel een lopende band fabriek Loop eens een keer op die plaatsen in natuur waar men laat zien dat een kalf bij zijn moeder kan en hoort te zijn.

    Wanneer het kalf niet door de koe wordt gelikt, moet de melkveehouder de ademhaling opwekken, het ontlasten en urineren stimuleren en het kalf droog maken en zorgen dat het kalf snel in de benen komt. Maar vaak doet de melkveehouder dit niet (is ook vaak een man minder zorgzaam) wat tot risico’s leidt. Bovendien zijn koeien fitter als het kalf bij hen is. Ze likken het kalf, lopen er achter- aan, de melkgift komt goed op gang, de nageboorte komt er makkelijk af en de koe vreet sneller.

    Een nadeel van het ontstaan van een band tussen kalf en koe is dat de koe heel beschermend naar het kalf kan worden. In dat geval kan het voor de melk- veehouder gevaarlijk zijn om het kalf bij de koe weg te halen. Dit is echter afhankelijk van het moment en de manier waarop dit gedaan wordt.
    Rara waarom het beter is voor koe en kalf gelijk weg te halen, na een liefdevolle band van 9 maanden zwangerschap. Vergeet ook niet de import van duizenden kalfjes voor de slacht Money Rules #VanDrieGroup

  3. Bedankt voor deze waardevolle informatie, dat melk ook voor mensen bedoeld is, is een feit en voor iedere voedingsstof geld: consumeer met mate!
    Zelfs water kun je te veel nemen en er zitten in melk echt essentiële stoffen die we eenvoudig binnen kunnen krijgen.
    #Danielle zou ik graag uitnodigen om op ons melkveebedrijf te komen kijken en een oordeel te vellen over wat je zelf ziet en niet wat je je door wie dan ook laat wijs maken.
    Stierkalfjes worden tussen 2 en 5 weken voor een redelijke prijs verkocht en dus niet afgemaakt!
    Kom kijken welke zorg wij aan hen besteden!
    Kalfjes gaan inderdaad na 1 a 2 uur weg bij de moeder en gaan de wieg in.
    Dat is goed voor zowel moeder als kind, zodat beiden aan de noodzakelijke rust toekomen en de moeder gelegenheid heeft om een portie te eten, ook dat zou je in de praktijk moeten zien om jezelf te overtuigen.
    Het is ook wat er in de natuur gebeurd, waar het kalf achter gelaten word door de moeder, omdat die de eerste dagen de kudde niet kan volgen.
    Ook zou je moeten zien hoe de koeien genieten van het leven op de boerderij, zich laten verwennen, graag gemolken worden, 7 maanden weidegang krijgen (of zo lang als het mogelijk is wat betreft weer en grasaanbod), kortom oordeel niet eerder als dat je zelf gezien hebt!
    Welkom!

    1. Dag Koos, ik denk dat er veel onwetendheid is en ik denk dat de inzichten die je deelt zeker positief kunnen bijdragen. Dankjewel voor deze aanvulling! Carlo

    2. Interessant! Wat gebeurt er met de stierkalfjes als ze verkocht zijn? En genieten de koeien hun hele ‘natuurlijke’ leven lang op de boerderij of worden ze alleen ‘verwend’ totdat ze niet genoeg geld meer opleveren en gedood worden (dat zegt mijn vader). Om een goed oordeel te vellen, graag nog antwoord op deze vragen. Kan ik dit gebruiken in mijn spreekbeurt. Dank u wel!

      1. Stierkalveren worden gebruikt voor vleesproductie en worden veelal jong geslacht, omdat er voor de fokkerij slechts enkele volwassen stieren nodig zijn. Stieren worden nog slechts zelden op melkveebedrijven gehouden.

        Een koe kan een leeftijd van vijftien jaar bereiken en in uitzonderlijke gevallen twintig jaar. Tegenwoordig wordt de gemiddelde melkkoe echter maar vijf à zes jaar oud. Wanneer een koe minder melk geeft of niet optimaal vruchtbaar is, wordt ze afgevoerd naar het slachthuis. Ze wordt dan vervangen door een vaars, een jonge koe, met vaak een beter genetisch potentieel. In het kader van de verduurzaming van de sector wordt gezocht naar manieren om koeien een hogere productieve leeftijd te laten bereiken.

        Je vader heeft dus gelijk.

        Succes met je spreekbeurt 👍

  4. Wat een onzinnige post dit. Tevens. Kalfjes horen 8-12 maanden bij moeder te drinken. En ze worden DIRECT na geboorte weggehaald. De stieren worden afgemaakt en de vrouwtjes staat een leven te wachten als melk koe. Wie heeft besloten dat wij als mensen mogen pakken wat we willen en van wie we willen?

    1. Wat vind je er onzinnig aan?

      Ik benoem wat er wel of niet klopt aan de suggesties rondom o.a. de aanwezigheid van groeihormonen in melk en dat koemelk ongezond zou zijn voor mensen.

      Daarbij geef ik ook aan dat mensen prima zonder melk kunnen en dat het niet noodzakelijk is. Daar kun je dus ook voor kiezen.

      Nuttig je liever helemaal geen dierlijke producten, dan kan dat ook. Let er dan vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in dierlijke producten en die je dan dus ergens anders vandaan moet halen.

  5. Melk is voor zuigelingen en zuigelingen gaan over op vast voedsel waarmee het nut van moedermelk vervalt en de bron ook van nature opdroogt. Zo simpel is het eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *