Over de venkel salade met gerookte forel
De venkel salade met gerookte forel is niet alleen erg snel te maken en een super lekker gerecht, het is ook nog eens een mooie bijdrage aan Omega-3 vetten. Dit door de gerookte forel, die valt onder een vette vis.
De tip is, eet gezonde vetten. Een goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetten. We hebben een overschot aan omega 6, dus let op je omega 3. Dat zit dus in onder andere vette koudwater-zeevis als makreel, haring, zalm, ansjovis, sardinen en tonijn, in walnoten, wild vlees, pompoen zaden, lijnzaadolie en donkergroene groeten.
Al wordt de forel gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren en is het nog steeds een vette vis. Hij is familie van de zalm. De forel is ook zeker nog een goede bron aan omega 3 vetten.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn daarvan wordt gezegd dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA, zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.
Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekend staan als n6 vetzuren. Het bekendste omega 6 vetzuur is linolzuur. Linolzuur komt veel voor, vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Daar krijgen we dus al genoeg van binnen, dus let op de Omega 3.
Het venkel salade met gerookte forel recept
- 1 stuk avocado
- 2 stuks eieren
- 125 gram gerookte forel filets
- 1 theelepel groene pesto
- 1/2 stuk limoen
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram venkel
- Zet als eerst gelijk een pan met water op het vuur. Hoe kleiner het pannetje hoe beter. Dan zit er minder water in en kookt het geheel sneller. Kook het ei ongeveer 7 minuten in het kokende water.
- Snijd de venkel in dunnen plakjes en leg deze in een grote kom.
- Snijd vervolgens de avocado door midden en verwijder de pit. Je kunt het vruchtvlees in de schil snijden. Maak een raster in het vruchtvlees met een mes. Dan kun je het vruchtvlees uit de schil lepelen en zijn het direct blokjes avocado. Doe dit bij de venkel.
- Pak nu de limoen, snijd deze in tweeën en knijp een helft uit over de venkel en avocado. Schenk hier de twee eetlepels olijfolie bij en schep er de groene pesto bij. Hussel het geheel vervolgens goed.
- Verdeel de salade over de borden en leg hier de gerookte forel over heen.
- Pel als laatste de eieren, nadat je ze met koud water goed heb afgespoeld. Snijd de eieren in 8-en strooi de stukjes over de salade. En klaar is de venkel salade met gerookte forel, een simpel recept dus!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Dit blijft één van mijn favorieten! Heerlijk!
Goed te horen, dankjewel voor het berichtje!
Hoi Carlo,
Wat zou ik kunnen gebruiken in plaats van venkel? Venkel heeft toch een anijssmaak? …vinden wij niet zo lekker. Het gerecht verder lijkt me erg lekker! Alvast bedankt voor je suggesties!
Hi Marjanne, Klopt. Venkel heeft een naijssmaak. Je zou het kunnen vervangen door 150 gram Romaine sla en 200 gram komkommer. Dan wordt het een lekkere frisse salade. Groetjes, Carlo