Diabetesfonds
Spread the love!

Doel van het gesprek met het Diabetesfonds

Op 10 februari 2015 ben ik, samen met Ralph Moorman, in gesprek gegaan met het Diabetesfonds met als doel om zoveel mogelijk diabetes 2 patiënten medicijnvrij te krijgen.

Het voorstelrondje

Aan tafel zitten Dries Hettinga, Frieda van der Jagt, Ralph Moorman en ik.

Dries en Frieda werken beide voor het Diabetesfonds. Dries is het hoofd en tevens adjunct-directeur. Frieda is kennismedewerker (preventie en voeding). Ralph is gezondheidscoach en Ir. levensmiddelentechnologie. Een van zijn bestsellers De hormoonfactor kan ik je ook zeker aanraden. En dan ikzelf natuurlijk. Eigenaar en oprichter van Supersnel Gezond en Peak Performance Strateeg (ik coach en train mensen die meer uit zichzelf willen halen).

De start van het gesprek met het Diabetesfonds

Het gesprek start vrij snel met het bespreken van de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Dat is de nieuwe richtlijn, vers van de pers. Deze richtlijn is compleet gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en is een enorme vooruitgang. Ik zeg altijd: “Het hoeft niet perfect te zijn, als er maar vooruitgang is”. Daar voldoet deze richtlijn zeker aan!

Doel van het Diabetesfonds

Diabetes steelt de gezondheid en toekomst van 1 miljoen Nederlanders. Zij leven met de dreiging van blindheid en uitval van hart en nieren. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom activeert het fonds particulieren en bedrijven om samen diabetes aan te pakken. Dat doen ze met vrijwilligers en betaalde medewerkers.

Het diabetesfonds zet zich in voor

  • Genezing van diabetes type 1
  • Oplossingen diabetes type 2
  • Oplossen van complicaties
  • Betere kwaliteit van leven
  • Werken aan gezond blijven

Daar kunnen Ralph en ik ons wel in vinden. Wel vinden we dat er duidelijker gecommuniceerd kan worden dat mensen met Diabetes type 2 genezen kunnen worden door middel van voeding. Dries nuanceert deze uitspraak iets en geeft de voorkeur aan het woord “remissie”. Er is sprake van remissie als de ziekte niet meer actief lijkt.

Hoe je het ook noemt, ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat iemand met Diabetes type 2 van de medicijnen af kan komen door juiste voedingskeuzes te maken.

Financiering van het Diabetesfonds

Het Diabetesfonds krijgt geen geld van de overheid. Ze zijn afhankelijk van donaties, collecte, bedrijven en de Nationale Postcode Loterij. Daar zit wel een linkje met bijvoorbeeld Unilever, maar niet zo direct als Unilever > Becel pro-activ > Hartstichting. Waarom ik dit benoem is omdat ik het belangrijk vind dat een fonds onafhankelijk kan opereren. Zelfs al moeten ze een uitspraak doen die ongunstig is voor een grote organisatie. Niet een financieel belang, maar het belang van de mens moet voorop kunnen blijven staan.

De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015

NDF staat voor Nederlandse Diabetes Federatie. We bespreken de nieuwe richtlijn. De complete richtlijn is te downloaden op http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/extrapage/richtlijnen-diabeteszorg-en-preventie/. Om de richtlijn praktisch bruikbaar te maken voor alle professionals in de diabeteszorg, heeft de NDF samen met stichting Diabetes and Nutrition Organization (DNO) en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) een samenvattingskaart samengesteld. Deze kun je hier downloaden. Consumenten hebben het meeste aan de folders die zijn te downloaden via de website van het Diabetesfonds.

De inhoud van de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015

In het gesprek bespreken we ook wat details uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Frieda benoemt als een van de grote wijzigingen dat er nu meer gekeken wordt naar het individu. Ieder mens is anders, dus persoonlijk advies wordt als heel belangrijk gezien. Ook de hoeveelheid koolhydraten is losgelaten. Bij mensen met diabetes type 2 en overgewicht wordt een mediterraan voedingspatroon, of een matige koolhydraatbeperking, geadviseerd als de meest geschikte keuze.

Het advies luidt, kies voor koolhydraatbronnen vooral uit:

  • volkorengraanproducten
  • peulvruchten
  • groenten
  • fruit

Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraatbronnen zoals:

  • witbrood en broodproducten van witmeel
  • gebak, koekjes en biscuits
  • vezelarme ontbijtgranen (zoals cornflakes en crispies)
  • witte rijst en witte pasta

We vinden het wel jammer dat volkorengraanproducten hier (bovenaan) staan. Volkorengraanproducten hebben, ondanks de vezels, nog steeds een vrij hoge Glycemische Lading (zie ook: https://supersnelgezond.nl/glycemische-lading/) en zorgen voor een snelle stijging in je bloedsuiker wanneer je er meer van eet. Waarom zou je eigenlijk brood eten? Vanwege de vezels? Vitamine B? Vanwege het Jodium (dat er als supplement aan toegevoegd wordt)? Brood is echt niet noodzakelijk. Al die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Dan is er nog de relatie tussen de gluten in brood (zie ook: https://supersnelgezond.nl/glutenvrij/) en het functioneren van je darmen. Ook over de relatie tussen gluten en de nadelige gevolgen wordt steeds meer bekend.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en zoetstoffen

Aan zoetstoffen wordt in de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 de voorkeur gegeven boven suiker. Frida geeft aan dat veel mensen met diabetes nog wel vragen naar zoete recepten. Dit is ook een van de redenen waarom er zoete recepten terug te vinden zijn in receptenboeken van het Diabetesfonds. Dit is een compromis waar wij niet achter staan.

Mijn tip blijft: “Als je suikervrij, glutenvrij en/of zuivelvrij wilt leven, vervang het dan niet”. Zie ook het artikel over Stevia. Je smaak en je behoefte passen zich vanzelf aan. Test het zelf maar eens. Eet eens een maand suikervrij en proef erna iets met suiker wat je daarvoor super lekker vond. Dat zal ineens veel en veel zoeter smaken omdat je smaak zich heeft aangepast aan je nieuwe eetpatroon.

Motivatie om een nieuw eetpatroon vol te houden

We zijn het er over eens: “een gezond eetpatroon is essentieel voor een goede gezondheid”. Toch vinden veel mensen het blijkbaar niet zo makkelijk om ook echt te kiezen voor een gezond eetpatroon. We bespreken de valkuilen en behoeften en wisselen ervaringen uit. We bespreken zaken zoals de marketing campagnes gericht op kinderen tot aan de eigen verantwoordelijkheid. De rode draad is dat het nodig is om bewustzijn te creëren bij mensen.

Het taalgebruik in de communicatie kan beter. Er wordt nu vaak gekozen voor zinnen als:

  • Als u te zwaar bent: probeer een paar kilo af te vallen
  • Probeer gezond te eten
  • Ook met diabetes mag je suiker gebruiken, maar het liefst zo min mogelijk
  • Eet liever niet te veel “snelle” koolhydraten

In deze teksten zitten veronderstellingen. “Probeer af te vallen” suggereert dat het moeilijk is. Net als “probeer gezond te eten”. Probeer nu maar eens iets op te pakken dat bij je in de buurt ligt. Hoe doe je dat? Hoe probeer je iets op te pakken. Je pakt iets op, of je laat het liggen.

De zin “het liefst zo min mogelijk suiker” suggereert dat mensen toch wel graag suiker willen en dat het wél mag. Stop gewoon met suiker, zeker als je diabetes hebt. De zin “eet liever niet te veel snelle koolhydraten” vertaalt je brein door te denken: “Ah snelle koolhydraten mogen dus wel”. Terwijl je die met diabetes gewoon moet weglaten uit je eetpatroon.

Het is echt makkelijk. Het is gewoon doen. Ervaar je weerstand bij deze twee zinnen? Vraag je dan direct af waarom. Waarom ervaar je weerstand? Waar komt dat vandaan? Welke betekenis geef jij eraan? Wat betekent suiker en ongezond eten voor jou? Wat doet suiker en ongezond eten voor jou? Hoe kan het dat het zelfs zorgt voor weerstand wanneer ik zeg dat het makkelijk is om het te laten staan? Welk voordeel haal jij eruit? En nog belangrijker, hoe zou jij dat zelfde voordeel kunnen bereiken door een ander middel in te zetten? Een gezond middel, zoals bewegen, een vriend/vriendin bellen, even iets ontspannends gaan doen. Ik vraag je namelijk niet het resultaat op te geven, ik vraag je een andere oplossing te zoeken.

In de toekomst

Ralph start ook nog het gesprek over de rol van darmflora, stress, AGE’s en lage graad ontstekingen. Hier wordt ook steeds meer over bekend, maar dit is nog niet opgenomen in de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Natuurlijk blijft er onderzoek gedaan worden, dus wie weet wat je in 2016 allemaal terug kunt lezen.

Een van de eerstvolgende acties van het Diabetesfonds is in elk geval het aanpassen van hun website aan de hand van de nieuwe richtlijn. Daar zijn we heel blij mee.

Afsluiting van het gesprek

Ik vond het fijn om te zien en te horen dat we allemaal aan tafel zaten met hetzelfde doel: “gezondheid”. De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is een heel mooi document geworden en het laat duidelijk de vooruitgang zien. We hebben misschien allemaal een andere insteek of verschillen soms van mening, maar er zijn heel veel overeenkomsten. Zeker als het gaat om het uiteindelijke doel.

Het belangrijkste punt blijft dat wanneer je diabetes type 2 hebt, je van je medicijnen af kunt komen door een gezond voedingspatroon te kiezen. Voor mensen met diabetes type 1 is er ook nog hoop. Er wordt nog heel veel onderzoek gedaan en voor mensen met diabetes type 1 is een gezond eetpatroon ook ontzettend belangrijk. Je kunt daarmee je bloedglucosewaarden zo stabiel mogelijk houden, waardoor je minder insuline hoeft te gebruiken.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

  1. Goedemiddag Carlo, ik heb met interesse je gespreksverslag gelezen van gisteren (zou effe de datum veranderen in 10 februari 😀 ). Ik, Mariette, ben poh (o.a diabeteszorg) in de huisartsenpraktijk en heb eind januari bij Ralph de THF met succes afgerond. Ik ken het diabetesfonds en ook het NDF, begrijp ook de link in je stuk naar Becel en Unilever :-D. In de praktijk open ik met plezier jouw site, leg ik de patient mbv je flow/ curve uit over de invloed van snelle en trage KH op de bloedsuikers. Daarnaast maak ik natuurlijk ook reclame voor Ralph zijn visie. Ik geloof er ECHT in, de (dis-)balans van hormonen. Jullie kunnen trots zijn op het gesprek, dat jullie daar geweest zijn. En ik…. Ik blijf in de reguliere zorg verzadigde vetten en GI/ GL uitleggen aan de diabetespatient 😀 . Ik houd je op de hoogte, oke? 😀

    1. Dag Mariette, allereerst dank voor de hint! Gelijk aangepast ;-). Gefeliciteerd met het afronden van de THF. En wat fijn te horen dat je de informatie op deze site ook inzet in de huisartsenpraktijk. Ook dank je wel voor je compliment! Goed dat je mensen voorlicht, ik denk dat ze met die inhoudelijke kennis vervolgens veel betere keuzes kunnen maken. Super leuk als je me op de hoogte houdt en heel veel succes gewenst! Carlo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *