Vlees zit vol met hormonen en antibiotica, toch?
Spread the love!

Zit vlees vol met hormonen en antibiotica?

Nee.

Waar komen die verhalen dan toch vandaan?

In Amerika krijgen koeien hormonen toegediend. Die zorgen voor 10 tot 15 procent meer vlees per koe en een gunstiger vlees-vetverhouding. Van die toegediende hormonen blijven restjes achter in het vlees. Dat zijn echter wel gigantisch kleine hoeveelheden. Vlees zit dus niet vol met toegevoegde hormonen.

Verder geldt er sinds 1961 in Nederland een verbod op het gebruik van groeibevorderaars (groeihormonen). In Europa geldt dit verbod sinds 1988. Het Nationaal Referentie Laboratorium voert wettelijke onderzoekstaken uit voor groeibevorderende stoffen.

Het vlees dat je hier in Nederland koopt bevat dus sowieso geen toegevoegde hormonen.

Zit vlees dan wel vol met antibiotica?

Nee.

Maar ze krijgen toch soms wel antibiotica toegediend?

Veehouders mogen preventief geen antibiotica geven. Het wordt alleen op advies van dierenartsen gegeven.

Dieren kunnen dus wel antibiotica hebben gekregen, maar strenge Europese wetgeving zorgt ervoor dat er (vrijwel) geen resten van antibiotica meer aanwezig zijn in levensmiddelen zoals vlees, melk en eieren.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Er is een wachttijd ingesteld: als dieren antibiotica hebben gekregen mogen ze niet worden geslacht tot de wachttijd voorbij is, en hun producten mogen niet worden verkocht. Na de wachttijd zijn er praktisch geen resten antibiotica meer te vinden in vlees, vis, eieren of melk.

Conclusie

Vlees zit niet vol toegevoegde hormonen en antibiotica. Dat zijn spookverhalen. Je kunt vlees dus met een gerust hart eten. Wel met mate, want net als met alles, overal waar ‘te’ voor staat, is ongezond. Dat geldt ook voor te veel vlees zonder toegevoegde hormonen en antibiotica.

En met ‘met mate’ bedoelen ze niet meer dan 500 gram vlees per week, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees.

Eet je liever geen vlees? Ook helemaal prima. Let er dan wel goed op dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt via andere voedingsmiddelen.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

4 Commentaar

  1. Vlees bevat wel degelijk hormonen. Je eerste antwoord klopt dus niet met de vraag. Later in je tekst verander je de stelling naar ‘toegevoegde hormonen’. Die kan ik zelf niet controleren, maar daar heb je vermoedelijk gelijk in.
    Echter; wat is ‘te’? Dagelijks een stukje vlees is dus ‘teveel’, als het gaat om hormonen. Je eigen hormoonhuishouding kan uit balans raken als je meerdere keren per week vlees eet.

    1. Ik lees vaak: “vlees zit vol met hormonen en antibiotica”. Dat is niet het geval. Het zit er niet vol mee. Vandaar dat ik de vraag met ‘nee’ beantwoord. Om vervolgens in te gaan op de claim dat het wel zo is, omdat dieren ermee vol gespoten zouden worden. Wat dus, in de EU, ook niet zo is. Nog los van het woordje ‘vol’.

      Je kaart wel een goed punt aan 👍. Dierlijke producten bevatten inderdaad wel hormonen.

      Dat verdient een (uitgebreide) toelichting.

      Van nature komen hormonen inderdaad voor in dierlijke voedingsmiddelen. Denk aan vlees, eieren en melk. De hormonen die van nature voorkomen in dierlijke producten hebben alleen geen effecten op de gezondheid. Daar zijn de aanwezige hoeveelheden te klein voor.

      Maar wat dan als er hormonen zijn toegediend (voor mensen buiten de EU)?

      Het gebruik van deze specifieke hormonen wordt in ander delen van de wereld toegestaan omdat er volgens nationale en internationale organisaties zoals de FDA en de WHO bij een normaal dagelijks gebruik van vlees, melk en eieren geen effecten zijn op de gezondheid. De eventuele hormoonresten in het vlees en de melk worden na consumptie snel afgebroken in het lichaam.

      Maar over de veiligheid lopen nog discussies. De EU verbiedt daarom uit voorzorg het gebruik van deze hormonen.

      Hoeveel hormonen krijgen ze dan binnen buiten de EU?

      Een voorbeeld om het een beetje in perspectief te zetten.

      Estradiol is een natuurlijk vrouwelijk hormoon, maar het is ook jarenlang verkocht als medicijn tegen botontkalking en andere ouderdomsziekten. Tien jaar geleden bleek dat het de kans op hartinfarcten en borstkanker vergroot. In het medicijn zitten wel gigantische hoeveelheden vergeleken met vlees; één tabletje bevat evenveel hormoon als 25.000 kilo Amerikaans rundvlees.

      Wat is er dan toch zo ongezond aan vlees om aan te raden er niet te veel van eten?

      Vette vleessoorten bevatten relatief veel verzadigd vet en heemijzer.

      Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

      Een andere reden voor de mogelijke schadelijke effecten van rood vlees kan zijn dat rood vlees heemijzer bevat, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen. Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend.

      In bewerkte vleesproducten vind je ook veel zout en nitriet. Bewerkt vlees wordt sowieso afgeraden. De WHO concludeert dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker.

      Verder zit er in verbrand vlees schadelijke stoffen, namelijk PAK’s. Er zijn onderzoeken waaruit aanwijzingen komen dat het regelmatig eten van verbrand vlees de kans op alvleesklier- of darmkanker verhoogt.

      Vandaar de conclusie in het artikel: Je kunt vlees dus met een gerust hart eten. Wel met mate, want net als met alles, overal waar ‘te’ voor staat, is ongezond.

  2. Wij hebben kippen 8 stuks, was lid van de Facebook pagina vanhobby kippenhouders, als je leest wat er daar aan medicijnen toegediend worden, daar word je akelig van, ongecontroleerd! Onze kippen hebben knoflook in de waterbakken, dat is alles, eten met de pot mee en gekocht kippen voer, verder hebben ze zo’n 3oo vierkante meter om te scharrelen, zitten s’nacht in hok. Geen schone grond verklaring. Ze lachten zich krom hier in Spanje toen ik er om vroeg. Zo zie je maar dat je bij hobby nooit weet wat je krijgt en industriële kippen gecontroleerd zijn. Tis maar wat je prefereerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *