Over het polenta e funghi recept
Polenta e funghi is Italiaans voor polenta en paddenstoelen. Polenta is gemalen maïsmeel. Dus dit gerecht is gewoon gemalen maïsmeel met paddenstoelen 😁. Maar ja, dat klinkt natuurlijk niet zo sexy als polenta e funghi 😍. En dit gerecht verdient zeker een sexy naam, want het is superlekker!
Via Facebook kreeg ik van Marjelle de vraag of het niet leuk zou zijn om iets te bedenken met polenta. Inspiratie is altijd welkom en op mijn site staat nog geen enkel gerecht met polenta. Dus ik ging aan de slag.
Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika maïs in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van maïs voor in de plaats. Ik koos voor de voorgekookte variant van polenta, die is namelijk na 10 minuten koken al gaar. Je kunt er allerlei dingen mee maken, maar in dit gerecht zet ik het in als een soort aardappelpuree. Gewoon simpelweg even koken in water met een bouillonblokje. Goed blijven roeren! En dat is alles.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Voor de paddenstoelen koos ik voor de paddenstoelen voor vleesmix. Dat vind ik persoonlijk een hele mooie mix die gemakkelijk in grove plakken te snijden is. Dat vind ik persoonlijk lekkerder. Dan kun je ze even goed aanbakken, zonder dat ze hun bite verliezen. Het is namelijk verstandig om de paddenstoelen goed te verhitten. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Door ze goed te verhitten neemt de hoeveelheid van die stof af en kun je ze met een gerust hart eten.
Ook heb ik kikkererwten toegevoegd aan het recept. Die kikkererwten maken het gerecht qua textuur en smaak helemaal af.
Verder is het een simpel, maar oh zo lekker, gerecht. Ik ben benieuwd wat jij van deze polenta e funghi vindt! Ik hoor het graag. Eet smakelijk alvast.
PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het recept maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de kruiden te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.
Het polenta e funghi recept
- 1 beetje boter
- 15 gram Grana Padano
- 1/2 stuk groentebouillonblokjes
- 265 gram kikkererwten
- 1 teentje knoflook
- 1/2 stuk limoen het sap
- 200 gram paddenstoelenmelange
- 1 beetje peper
- 7,5 gram peterselie
- 125 gram polenta
- 1 stuk rode ui
- 1 beetje zout
- Kijk op de verpakking van de polenta hoeveel water je nodig hebt voor 125 gram polenta.
- Doe het water in een waterkoker, zo lukt het om het gerecht binnen 15 minuten te bereiden.
- Giet het water over in een pan en voeg de groentebouillon toe.
- Voeg vervolgens de polenta toe en blijf roeren. Kook het zoals aangegeven op de verpakking.
- Dit is het moment dat je best wel wat assistentie in de keuken kunt gebruiken. Hij of zij hoeft geen kookgoeroe te zijn. Het gaat alleen maar om het zachtjes blijven roeren in de polenta met een garde.
- Doe wat boter in een pan en zet deze alvast op het vuur.
- Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes. Doe deze alvast in de pan.
- Hak het teentje knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui.
- Snijd de paddenstoelenmelange in grove stukken en doe deze bij de ui en knoflook.
- Voeg de kikkererwten toe.
- Voeg wat peper en zout toe.
- Voeg het sap van de limoen toe.
- Bak het geheel enkele minuten.
- Hak ondertussen de peterselie fijn en voeg deze vlak voor het einde toe.
- Verdeel de polenta over de borden.
- Garneer het met de paddenstoelenmelange.
- Rasp er wat Grana Padano overheen.
- Klaar is de polenta e funghi. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Foutje?
Stap 9 ui en knoflook, maar bij de ingrediënten geen knoflook. Ik had er wel knoflook bij gedaan namelijk 1 teen knoflook voor 2 personen. Helaas vond ik de knoflook overheersend, terwijl ik anders graag knoflook eet.
Vond het verrassend de polenta bij kikkererwten en paddestoelen.
Goed gezien, ik de knoflook miste inderdaad tussen de ingrediënten. Ik heb het gelijk even toegevoegd. Dankjewel ook voor je feedback, dat lezen mensen vast en zeker en kan ze helpen bij de keuze om de knoflook wel of niet toe te voegen 👍👍
Dit gerecht gister gegeten. Wat opviel was de enorme portie. Echt een flink bord eten. Gedurende het eten ging mij de hoeveelheid kikkererwten een beetje tegenstaan. Die vond ik te overheersend. De volgende keer halveer de kikkererwten. Dat komt de smaak van de paddenstoelen wellicht ten goede.
Verder een leuk recept en weer eens wat anders. Had zelf nog nooit polenta gebruikt dus leuk om te leren kennen!
Jammer dat de kikkererwten wat gingen tegenstaan. De hoeveelheid halveren is een prima alternatief 👍.
Ha die Carlo, bedankt weer voor een fijn recept in het kader van de afwisseling. Lekkere saus met veel smaken in balans. De polenta zelf had voor mij weinig smaak maar als basis prima en zowizo goed voor variatie in voeding. Thumbs up
Hi Peter, goed te horen dat dit recept zo in de smaak valt. Dankjewel voor het leuke berichtje! 🙏👍