Over het polenta e funghi recept

Polenta e funghi is Italiaans voor polenta en paddenstoelen. Polenta is gemalen maïsmeel. Dus dit gerecht is gewoon gemalen maïsmeel met paddenstoelen 😁. Maar ja, dat klinkt natuurlijk niet zo sexy als polenta e funghi 😍. En dit gerecht verdient zeker een sexy naam, want het is superlekker!

Via Facebook kreeg ik van Marjelle de vraag of het niet leuk zou zijn om iets te bedenken met polenta. Inspiratie is altijd welkom en op mijn site staat nog geen enkel gerecht met polenta. Dus ik ging aan de slag.

PolentaPolenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika maïs in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van maïs voor in de plaats. Ik koos voor de voorgekookte variant van polenta, die is namelijk na 10 minuten koken al gaar. Je kunt er allerlei dingen mee maken, maar in dit gerecht zet ik het in als een soort aardappelpuree. Gewoon simpelweg even koken in water met een bouillonblokje. Goed blijven roeren! En dat is alles.

Paddenstoelen voor vleesVoor de paddenstoelen koos ik voor de paddenstoelen voor vleesmix. Dat vind ik persoonlijk een hele mooie mix die gemakkelijk in grove plakken te snijden is. Dat vind ik persoonlijk lekkerder. Dan kun je ze even goed aanbakken, zonder dat ze hun bite verliezen. Het is namelijk verstandig om de paddenstoelen goed te verhitten. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof is vooral in grotere hoeveelheden giftig voor de mens en is daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Door ze goed te verhitten neemt de hoeveelheid van die stof af en kun je ze met een gerust hart eten.

Ook heb ik kikkererwten toegevoegd aan het recept. Die kikkererwten maken het gerecht qua textuur en smaak helemaal af.

Verder is het een simpel, maar oh zo lekker, gerecht. Ik ben benieuwd wat jij van deze polenta e funghi vindt! Ik hoor het graag. Eet smakelijk alvast.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het recept maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om de kruiden te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Diëten focussen op hetgeen ze uniek maakt, niet op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Daarom werken diëten niet of slechts tijdelijk. Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Hoe werkt het dan wel? De harde realiteit is dat afvallen niet leuk is, maar... het is wél mogelijk. Ben je klaar met het gejojo? Wil je nu eindelijk blijvend resultaat? Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak? Lees meer....

Het polenta e funghi recept

Polenta e funghi
Polenta e funghi
Stemmen: 8
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Polenta e funghi is Italiaans voor polenta en paddenstoelen. Polenta is gemalen maïsmeel. Dus dit gerecht is gewoon gemalen maïsmeel met paddenstoelen :-D.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Polenta e funghi
Polenta e funghi
Stemmen: 8
Score: 4.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Polenta e funghi is Italiaans voor polenta en paddenstoelen. Polenta is gemalen maïsmeel. Dus dit gerecht is gewoon gemalen maïsmeel met paddenstoelen :-D.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Kijk op de verpakking van de polenta hoeveel water je nodig hebt voor 125 gram polenta.
 2. Doe het water in een waterkoker, zo lukt het om het gerecht binnen 15 minuten te bereiden.
 3. Giet het water over in een pan en voeg de groentebouillon toe.
 4. Voeg vervolgens de polenta toe en blijf roeren. Kook het zoals aangegeven op de verpakking.
 5. Dit is het moment dat je best wel wat assistentie in de keuken kunt gebruiken. Hij of zij hoeft geen kookgoeroe te zijn. Het gaat alleen maar om het zachtjes blijven roeren in de polenta met een garde.
 6. Doe wat boter in een pan en zet deze alvast op het vuur.
 7. Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes. Doe deze alvast in de pan.
 8. Hak het teentje knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui.
 9. Snijd de paddenstoelenmelange in grove stukken en doe deze bij de ui en knoflook.
 10. Voeg de kikkererwten toe.
 11. Voeg wat peper en zout toe.
 12. Voeg het sap van de limoen toe.
 13. Bak het geheel enkele minuten.
 14. Hak ondertussen de peterselie fijn en voeg deze vlak voor het einde toe.
 15. Verdeel de polenta over de borden.
 16. Garneer het met de paddenstoelenmelange.
 17. Rasp er wat Grana Padano overheen.
 18. Klaar is de polenta e funghi. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.