Shakshouka

Over het Shakshouka recept

Shakshouka of shakshuka is een traditioneel gerecht. Het is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. De precieze herkomst van shakshouka wordt betwist, zo valt er op Wikipedia te lezen.

Jonnie Boer Ras el HanoutIn plaats van de komijn en paprikapoeder heb ik gekozen voor de Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix. Simpelweg omdat ik dacht paprikapoeder in huis te hebben… wat niet het geval bleek te zijn 🙈. De Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix was het beste alternatief. Deze mix bevat: paprika, korianderzaad, komijnzaad, 14% kaneel, 9,9% gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Er zitten dus wat meer verschillende kruiden in, maar de basis is precies wat nodig is voor dit gerecht. Een ideaal alternatief en het kruidenmengsel voegt met de ingrediënten als gember en kaneel een krachtige extra smaak toe.

Ik heb nog wel wat artisjokharten toegevoegd. Hierdoor wordt het qua volume en variatie een volledige maaltijd. En als er iets belangrijk is, dan is het wel voldoende groenten eten. Daarom bevatten alle recepten op deze website ook zo veel groenten.

Shakshouka in de panVerder gebruik ik een hapjespan om dit gerecht te bereiden. Die pan heeft een deksel en dat maakt het makkelijker om de eieren sneller te pocheren in de saus.  Je kunt er zelf voor kiezen hoe gaar je de eieren wilt koken. Gewoon door af en toe de deksel op te tillen en voorzichtig in de eidooier te duwen met je vingertop. Beweegt de dooier nog behoorlijk, dan zal het eigeel eruit lopen. Houd je daar niet van? Gaar het ei dan nog wat langer, totdat deze hard aanvoelt wanneer je er in prikt. Het is geen kwestie van goed of fout, maar simpelweg van smaak.

Geniet van deze Shakshouka. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. Het plaatje heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het Shakshouka recept

Shakshouka
Shakshouka
Stemmen: 8
Score: 4.13
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Shakshouka of shakshuka is een traditioneel gerecht. Het is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui.
Porties
2 people
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 people
Kook Tijd
15 minuten
Shakshouka
Shakshouka
Stemmen: 8
Score: 4.13
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Shakshouka of shakshuka is een traditioneel gerecht. Het is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui.
Porties
2 people
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 people
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: people
Instructies
  1. Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
  2. Doe de olijfolie in de pan.
  3. Voeg de ui toe.
  4. Fruit deze kort.
  5. Doe de aardappelpartjes erbij.
  6. Snijd de artisjokharten doormidden en voeg deze ook toe.
  7. Voeg de Jonnie Boer Ras el Hanout kruidenmix toe samen met wat zout en chilipeper.
  8. Roerbak het geheel kort.
  9. Voeg de tomatenblokjes met knoflook toe en roer het geheel goed door elkaar.
  10. Breek de eieren open en leg deze bovenop het gerecht.
  11. Doe een deksel op de pan en gaar het geheel 7 minuten.
  12. Strooi nog een klein beetje peper en zout over de eieren.
  13. Klaar is de Shakshouka. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

7 Commentaar

  1. Ik stink er al weer in! Ik ben gewoon geen Tajene fan! Alles smaakt het zelfde, voor mij. In de kruidenkast is weer plek waar de Ras el Hanout kruiden stond. Alhoewel, misschien is het nog iets voor een kruiden brood of cake. Je weet wel: zo’n lekkere vette!D. Ik eet altijd alles op wat ik maak, dus morgen de ander helft:(

    Smakelijke groeten,
    Michel Smult

  2. Leuk, lekker gerecht. En ja heerlijk met de artisjokken erdoorheen, en het eitje maakt het helemaal af. Wederom een blijvertje

    1. Jazeker. De basis van Shakshouka is eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, ui en kruiden. De artisjokken zijn dus al een aanvulling op de basis. Je kunt in plaats van artisjokken bijvoorbeeld kiezen voor paprika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *