Het kip kerrie recept

Kip kerrie
Kip kerrie
Stemmen: 73
Score: 3.34
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Kip kerrie
Kip kerrie
Stemmen: 73
Score: 3.34
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Dit recept voor de kip kerrie is echt heel erg simpel. Leg de kipfilet in een kleine (steel)pan en vul de pan met water. Zorg dat de kipfilet onder water staat. Zet de kipfilet op het vuur. Het duurt dan ongeveer 6 minuten voordat het water kookt en laat de kip erna nog 6 minuten gaar koken.
 2. Doe de witte kool in een grote kom.
 3. Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd die in dunne reepjes. Voeg die toe aan de witte kool.
 4. Maak nu de dressing door de 2 eetlepels halvanaise, 1 volle theelepel kerriepoeder, 2 eetlepels water en een beetje peper en zout te mengen tot een egale dressing. Schenk deze over de groenten.
 5. Haal de kipfilet uit de pan en snijd deze in stukken. Strooi er een beetje peper en zout overheen en voeg het toe aan de groenten. Hussel het geheel goed elkaar.
 6. Serveer de kip kerrie direct of laat hem even afkoelen in de koelkast. Beide opties zijn erg lekker.
 7. Optioneel kun je er nog wat pecannoten overheen strooien.
 8. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de kip kerrie

Kip kerrie… ik weet er maar weinig over eigenlijk. Waar komt het vandaan? Waarom is kip kerrie zo’n bekende combi? Wel weet ik dat het erg lekker is! Dit is verder geen traditioneel recept, ik heb gewoon de combinatie kip en kerrie als basis genomen en er wat bij verzonnen. Het resultaat is erg lekker, al zeg ik het zelf!

En ja ik weet het, je schrijft officieel “kipkerrie” in plaats van “kip kerrie”. Alleen iedereen zoekt op “kip kerrie” in Google, dus vandaar “kip kerrie”.

Bewerkte ingrediënten

Je hebt onbewerkte ingrediënten, dat zijn dingen die je terugvindt in de natuur zoals de kip, witte kool, bleekselderij, etc. En je hebt bewerkte ingrediënten, zoals de halvanaise. Ik zeg altijd: “Eet puur en onbewerkte voeding”, toch pak ook ik soms een bewerkt product.

Laten we daarom even inzoomen op het enige bewerkte ingrediënt in dit kip kerrie recept en dat is de mayonaise, ofwel de halvanaise om precies te zijn. Wat is eigenlijk het verschil?

Mayonaise vs halvanaise

Het grote verschil is het percentage vet en suiker. In de halvanaise zit minder vet (i.p.v. 68 gram zit er 41 gram in per 100 gram) en dat wordt gecompenseerd door wat extra koolhydraten (ipv 4 gram zit er 11 gram in per 100 gram).

Mayonaise vs halvanaise

De ingrediënten

Laten we de ingrediënten even vergelijken.

Ingrediënten halvanaise: 39% zonnebloemolie*, water, azijn*, suiker*, 3% eigeel*, zetmeel* (glutenvrij tarwe, tapioca), zout, mosterdmeel*, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk aroma (mosterd), rozemarijnextract, wortelextract. *Van biologische oorsprong.

Ingrediënten mayonaise: 68% zonnebloemolie*, water, 6% eigeel*, azijn*, suiker*, zout, zetmeel* (glutenvrij tarwe, tapioca), mosterdmeel*, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk aroma (mosterd), rozemarijnextract*, wortelextract. *Van biologische oorsprong.

Wat ga je kiezen?

Dus ja, wat ga je nu kiezen? Elk nadeel heb z’n voordeel, zou Cruijff gezegd hebben. Ik ga uitleggen wat de voor- en nadelen zijn en wat ik gekozen heb. Op die manier kun jijzelf ook beter kiezen.

Vet vs suiker

Laten we beginnen met de keuze tussen vet en suiker. Beide is geen probleem, het gaat om de hoeveelheid. De hoeveelheid van iets bepaalt of iets schadelijk is ja of nee. Te veel vet op een dag is niet goed, en te veel (vrije) suikers op een dag is ook niet goed. Gezien vet vaker voorkomt in de recepten op Supersnel Gezond en (vrije) suikers erg weinig, kies ik dit keer toch voor de halvanaise.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Per persoon krijg je dan wel 2,1 gram meer koolhydraten binnen (waarvan 1,2 gram suikers), maar binnen dit eetpatroon is daar prima ruimte voor. Vet krijg je toch wel binnen en met deze keuze bespaar je zo 8,1 gram vet. Maar er is nog een reden voor mijn keuze.

Overgewicht veel schadelijker

Het scheelt ook nog eens 66 kcal per persoon. Krijg je te veel kcal binnen ten opzichte van dat wat je verbruikt, dan kom je aan. Overgewicht of een te hoog vetpercentage is nog veel schadelijker voor je lichaam dan (te veel) suiker en/of (te veel) vet op een dag.

De e-nummers

Er zitten stiekem ook e-nummers in beide producten. Dit zijn ze:

 • Melkzuur (E270), conserveringsmiddel
 • Guarpitmeel (E412), verdikkingsmiddel
 • Xanthaangom (E415), verdikkingsmiddel
 • Rozemarijnextract (E392), conserveringsmiddel

Hier zitten geen “rode vlaggen” tussen zoals de extreem bekritiseerde E621 bijvoorbeeld. En e-nummers zijn niet altijd schadelijk. Kijk maar naar bijvoorbeeld:

 • Vitamine C (E300)
 • Zuurstof (E948)

Zelfs twee stoffen waar je niet zonder kunt leven. De e-nummers in deze twee producten zijn niet zo goed als zuurstof, maar ook niet te vergelijk met E621.

Geneuzel in de marge

Nu kun je zeggen: “Ik maak dit recept niet, want er zitten suiker en e-nummers in de halvanaise”. Dat kan en dat is je goed recht. Dan ben je puntjes op de i aan het zetten in je eetpatroon. Respect! Hoe is het met de basis, de fundering?

Om deze reden de halvanaise vermijden noem ikzelf: “Geneuzel in de marge”. Slechts 5% van de volwassenen en slechts 1% van jongeren in Nederland halen de ondergrens van 2 ons groenten per dag. Terwijl recent Brits onderzoek uitwijst dat de ondergrens van groenten en fruit omhoog zou moeten naar 375 gram groenten en 300 gram fruit per dag. Wat overigens in Japan en Canada al normaal is, daar adviseren ze dat al. Sterker nog, in Frankrijk adviseren ze 1 kg groenten en fruit per dag.

Daar moet als eerste de focus liggen: “Eet voldoende groenten en fruit”. Minimaal die 375 gram groenten en 300 gram fruit. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en andere werkzame stoffen zoals polyfenolen. Kies dat als fundering en dan kun je best een beetje halvanaise door de salade mengen.

Natuurlijk kun je de puntjes op de i zetten en de mayonaise zelf maken. Gebruik dan wel minder mayonaise, want zelfgemaakte mayonaise is in de regel erg vet.

Conclusie

Ik kies dus voor de halvanaise en zorg wel dat ik voldoende onbewerkte voeding eet. Waaronder veel groenten en fruit.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.