Komkommer banaan ananas smoothie
Spread the love!

Over de komkommer banaan ananas smoothie

Deze komkommer banaan ananas smoothie is echt weer zo’n lekkere simpele groene smoothie. Vol essentiële voedingsstoffen en heel erg lekker van smaak.

Een tijdje terug kreeg ik de volgende vraag: “Er zit vaak banaan in de smoothies, maar van banaan kom je toch aan?”

Toen moest ik toch even nadenken. Niet zozeer omdat ik het antwoord niet wist, maar juist over de vraag dat je aan zou komen van een banaan.

Laten we bij het begin beginnen, het antwoord is dus simpelweg: “Nee, je komt niet aan van een banaan”. Je komt aan van een negatieve energiebalans, zoals ze dat mooi verwoorden. Ofwel, je eet meer dan je verbruikt. Dat te veel kan 1 banaan zijn, maar net zo goed een stronk broccoli of een hamburger met friet.

Waar komt dat idee dan toch vandaan? Dat heeft te maken met de suggestie dat er veel suiker in een banaan zit. Dat klopt wel, even ter vergelijking het volgende rijtje:

 • een banaan bevat 20,6 gram koolhydraten per 100 gram
 • druiven bevatten 16,8 gram koolhydraten per 100 gram
 • een appel bevat 13,0 gram koolhydraten per 100 gram
 • een peer bevat 11,7 gram gram koolhydraten per 100 gram
 • een sinaasappel bevat 7,8 gram koolhydraten per 100 gram

Dus in een banaan zit relatief veel suiker, maar is dat ook veel? Een gemiddelde banaan weegt 130 gram bevat 123,5 kcal en 26,8 gram koolhydraten. Dat is best aardig wat, maar koolhydraten heb je ook nodig.

Het Voedingscentrum adviseert dat je 40% tot 70% van je dagelijkse energiebehoefte haalt uit koolhydraten. Stel dat je 2.000 kcal per dag eet, dan adviseert het Voedingscentrum dat je wat je eet en drinkt zo uitkiest dat je tussen de 200 gram en 350 gram koolhydraten nuttigt.

In een koolhydraatarm dieet wordt geadviseerd om minder dan 10% van je dagelijkse energiebehoefte te halen uit koolhydraten. Stel dat je 2.000 kcal per dag eet, dan adviseert een koolhydraatarm dieet dat je minder dan 100 gram koolhydraten nuttigt.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Als je het zo bekijkt bevat een banaan best wel wat suiker, maar zoveel is het nu ook weer niet. Twee bruine boterhammen bevatten al meer dan een banaan, namelijk 31,5 gram koolhydraten.

Het komkommer banaan ananas smoothie recept

Komkommer banaan ananas smoothie
Komkommer banaan ananas smoothie
Stemmen: 42
Score: 3.43
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Komkommer banaan ananas smoothie
Komkommer banaan ananas smoothie
Stemmen: 42
Score: 3.43
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. Snijd de komkommer in grote stukken en doe deze in de blender.
 2. Schil de banaan. Breek het vruchtvlees in tweeën en doe deze bij de komkommer.
 3. Voeg de 250 gram ananas toe samen met een glas water.
 4. Blend het geheel tot een egale groene smoothie. Klaar is je komkommer banaan ananas smoothie.
 5. Drink smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

11 Commentaar

  1. Hi Karlijn, ja dat is mogelijk. Ikzelf geef de voorkeur aan vers, maar je kunt een smoothie invriezen. Hij is dan zeker tot ongeveer 3 maanden te bewaren. Al gaat het bederf in een vriezer langzamer, het gaat wel door. Zeker omdat de groenten en het fruit niet kort verhit is geweest. Groetjes, Carlo

 1. Ik werd zo ziek van deze smoothie. Iemand anders ook last van gehad. Na een half uur gooide ik alles eruit. De rest geen last gehad is deze dan misschien heftig?

  1. Hè, wat vervelend. Zo’n reactie van je lichaam kan alleen niet aan het recept gelegen hebben. De combinatie van de ingrediënten kan dat niet veroorzaken. Misschien zaten er bacterieren op een van de ingrediënten (beetje bedorven)? Dat kun je niet altijd zien. Of misschien een griepje onder de leden? Gaat het wel weer goed nu?

  1. Ikzelf geef altijd de voorkeur aan vers, maar je kunt smoothies ook invriezen. Ze zijn dan nog wel steeds beperkt houdbaar. Diepvriesgroenten en -fruit worden eerst kort verhit waardoor ze lang houdbaar worden. Een groene smoothie zou ik maximaal een maand bewaren, dan zit je zeker goed.

 2. Heerlijk deze groene smoothie’s, wil snel wat buikvet kwijt.
  Na dat ik gestopt ben met roken meteen gaan sporten loop vijf kilometer hard 4 x fitness en tussen door wandelen met de honden.En toch 6 kilo aangekomen op het buikje zit het .
  De smoothie sluit goed aan bij de gezonde zin.
  De spinazie had ik nu vers maar kan ik ook de diepvries gebruiken.
  Ben erg benieuwd naar het resultaat gezonde smoothie lekker en ook nog wat afvallen zou mooi zijn.

 3. Primavsmoothie.
  Gelieve kcal met kleine k te schrijven.
  k komt van SI (internatinal system) en staat voor 1000.
  Zo ook b.v. km/uur of kg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *