Het havermoutpap met appel en kaneel recept

Havermoutpap met appel en kaneel
Havermoutpap met appel en kaneel
Stemmen: 8
Score: 3.88
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Havermoutpap met appel en kaneel
Havermoutpap met appel en kaneel
Stemmen: 8
Score: 3.88
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe het water in een waterkoker, dan is het gerecht net iets sneller klaar.
  2. Weeg de havermout af en voeg de rozijnen toe.
  3. Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis.
  4. Snijd twee partjes in kleine stukjes en voeg die toe aan de havermout en de rozijnen.
  5. Snijd de andere twee partjes in dunne plakjes.
  6. Doe het kokende water in een pannetje en zet deze op het vuur. Voeg de havermout, met de rozijn en stukjes appel, toe.
  7. Breng dit opnieuw aan de kook en laat het geheel 2-3 minuten koken. Je ziet vanzelf een pap ontstaan, doordat het water in een soort gelei verandert.
  8. Server het uit in diepe borden. Garneer de havermoutpap met de plakjes appel en bestrooi het geheel met kaneel.
  9. Klaar is je havermoutpap, eet smakelijk!
  10. PS Wil je extra smaak? Voeg dan meer kaneel toe. Voeg geen extra vorm van suiker (kristalsuiker, kokosbloemsuiker, honing, siroop, etc) toe, anders loop je het risico dat je bloedsuiker heel snel gaat stijgen. Zie voor meer informatie de tekst hieronder.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het havermoutpap met appel en kaneel recept

Een lekker simpel recept voor havermoutpap. Oh oh, wordt Carlo nu ook al een “havermouttrutje”? Haha, nee hoor! Een keertje is lekker, maar met mate is slim.

Havermout is mateloos populair onder de Foodbloggers. Haver is van nature glutenvrij (controleer altijd de verpakking) en het zit boordevol essentiële voedingsstoffen, veel vezels, lage glycemische index en het geeft een langdurig verzadigd gevoel.

Wauw! Tenminste, dat is wat je vaak leest. Is dat wel zo? Tijd voor mij om het eens goed uit te zoeken!

Essentiële voedingsstoffen in havermoutpap

Havermout zou dus boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. Laten we eerst eens kijken naar de macronutriënten.

Macronutriënten van havermoutpap

 Type ontbijtkcalkoolhydrateneiwittenvetten
2 bruine boterhammen met boter en Goudse 48+ kaas400,830,216,123,1
Spinazie banaan blauwe bessen smoothie120,919,34,50,8
Havermoutpap (zonder toevoegingen)148,823,84,93,6

Bron: NEVO.

Havermoutpap is qua macronutriënten dus het meest te vergelijken met een groene smoothie. Het bevat relatief weinig kcal per portie en min of meer evenveel koolhydraten en eiwitten. Het bevat alleen iets meer vetten vergeleken bij de groene smoothie.

Micronutriënten van havermoutpap

In een Excelsheet heb ik alle micronutriënten per ontbijt uitgerekend (bron: NEVO). Wanneer ik kijk naar de verschillen valt het volgende direct op:

  • De boterhammen met kaas bevatten vooral veel zout (bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid!);
  • De groene smoothie bevat het meeste kalium (meer dan 5x zoveel!);
  • De boterhammen met kaas bevatten het meeste calcium;
  • De smoothie bevat bijna 2x zoveel magnesium;
  • De smoothie bevat bijna 2x zoveel ijzer;
  • De boterhammen met kaas bevatten meer dan 2x zoveel selenium;
  • De boterhammen kaas winnen het met kop en schouder op het punt jodium, maar dat wordt als supplement toegevoegd via het bakkerszout;
  • Alleen de boterhammen met kaas bevatten vitamine A, want vitamine A zit in dierlijke producten. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit plantaardige producten;
  • De boterhammen met kaas bevatten een heel klein beetje vitamine D;
  • De groene smoothie bevat ongeveer 3x zoveel vitamine E;
  • De groene smoothie bevat 13x meer vitamine K;
  • De groene smoothie bevat meer vitamine B (behalve vitamine B12 wat alleen in dierlijke producten zit);
  • De groene smoothie is de enige die vitamine C bevat;

Let wel op! De boterhammen lijken het dus best goed te doen, maar je krijg met de boterhammen met kaas wel ruim 3x zoveel kcal binnen vergeleken bij een groene smoothie of de havermoutpap. Je “betaalt” dus veel voor relatief weinig micronutriënten.

Maak ik de porties zo dat de groene smoothie en de havermoutpap evenveel kcal leveren als de bruine boterhammen met kaas, dan zie je het grote voordeel van de groene smoothie. Die bevat verreweg de meeste micronutriënten, behalve op het punt jodium, vitamine A, D en B12. Wel met een kleine kanttekening. Jodium wordt toegevoegd en die vitamine A, D en B12 vind je (vooral) in dierlijke producten. Aan een smoothie wordt geen supplement toegevoegd en die is vegetarisch.

Ja, allemaal leuk, maar hoe zit het nu met havermoutpap? Ik dacht dat deze post over havermoutpap ging? Uhm, ja klopt. Havermoutpap wint het alleen niet op het gebied van de macronutriënten.  Het doet het wel af en toe beter dan brood, zeker wanneer je het aantal kcal meeneemt.

Vezels in havermoutpap

Maar een havermoutpapje is dan toch wel echt heel vezelrijk! Toch?

Kijk zelf maar even:

Type ontbijtvezels
2 bruine boterhammen met Goudse 48+ kaas3,5
Havermoutpap (zonder toevoegingen)3,6
Spinazie banaan blauwe bessen smoothie5,5

Bron: NEVO.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Lage glycemische index van havermoutpap

Alleen aan de glycemische index (GI) heb je eigenlijk niets, zie ook het artikel over de glycemische lading.

Even kort samengevat, cola heeft een GI van 63. Een slokje cola heeft weinig tot geen effect op je bloedsuikerspiegel. Een glas cola weer wel. Het gaat dus om de hoeveelheid in combinatie met de GI. Dat bepaalt de glycemische lading (GL). Dat is wat belangrijk is.

Havermoutpap heeft dan wel een lagere GI vergeleken bij brood, maar het bevat bijna 40% meer koolhydraten. Dit resulteert in het volgende:

  • Havermout heeft een GI van 55 en bevat per 100 gram 59,4 gram koolhydraten;
  • Brood heeft een GI van 71 en bevat per 100 gram 42,9 gram koolhydraten.

Stop je die gegevens in de formule om de GL te berekenen, dat zie je het volgende:

  • Een portie havermoutpap bevat 40 gram havermout en dat heeft een GL van 13;
  • Twee boterhammen wegen 70 gram en die hebben een GL van 21,3.

De volgende tabel geeft je inzicht in de GL-waarde in combinatie met de bloedsuikerspiegelstijging.

Glycemische ladingWaardeInvloed op bloedsuikerspiegel
Hoog> 20Snelle stijging
Middelmatig10 – 20Meer geleidelijke stijging
Laag< 10Langzame stijging

Bron: Studie Gewichtsconsulent.

Havermoutpap heeft dus een lagere GL dan twee boterhammen. Maar! Zou je er net zoveel van eten, dan niet. Een portie havermoutpap van 70 gram heeft namelijk een GL van 22,9. Iets hoger dus dan brood en dan stijgt je bloedsuiker alsnog snel!

Eet havermout dus ook met mate en voeg zeker geen extra zoete producten toe. Dus ook geen banaan, kristalsuiker, siroop, honing of elke andere vorm van suiker. Dat zijn allemaal producten met een (relatief) hoge GL. Hoe meer je daarvan toevoegt hoe sneller je bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Om die reden kies ik ook voor een appel. Die halve appel heeft een GL van 6 en laat de GL van havermout daardoor iets dalen. Je kunt ook wat noten, zaden of bijvoorbeeld citroensap toevoegen. Dat laat de GL ook dalen.

Het verzadigende effect van havermoutpap

Havermoutpap scoort wel ontzettend goed als je kijkt naar het verzadigende effect. Dit blijkt ook uit de Satiety Index. Heb je dus een keer stevige trek en voorzie je dat je een tijd lang niets kunt eten? Dan kan havermoutpap zeker een goede keuze zijn.

Verzadigd havermoutpap beter dan een smoothie? Nou, dat valt mee. Een appel en een sinaasappel scoren nagenoeg gelijk. Een banaan werkt echter weer minder verzadigend. Het hangt er dus vooral vanaf wat je in je groene smoothie doet.

Conclusie

Havermout heeft hier en daar dus wat voordelen, maar eet het met mate. Zeker kijkende naar het effect op je bloedsuikerspiegel. Havermout is ideaal voor de variatie, maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar groene smoothies. Met een groene smoothie krijg je simpelweg meer waar (essentiële voedingsstoffen) voor je geld (kcal).

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.