Misvoeding
Spread the love!

Een wereldwijde trend in malnutrition

Wereldwijd is er een trend gaande blijkt uit het 2016 Global Nutrition Report. Hierin staat dat 44% van de landen nu te kampen hebben met ernstige mate van ondervoeding én overgewicht. We staan voor een nieuwe onthutsende wereldwijde uitdaging.

Als oorzaak wordt malnutrition genoemd, ofwel ondervoeding. Ondervoeding wordt traditioneel in verband gebracht met zaken zoals kinderen die leiden aan hongersnood. Dit is echter niet wat er in dit geval bedoeld wordt.

Wat is ondervoeding

Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit is niet de geconstateerde trend, want steeds meer mensen hebben juist last van ernstige mate van ondervoeding én overgewicht.

Misvoeding is de oorzaak

Ernstige mate van ondervoeding én overgewicht ontstaat door misvoeding.

Een zoekactie via Google.nl op het exacte woord misvoeding levert op het moment van schrijven slechts 128 resultaten.

Toch is het woord misvoeding is geen nieuw woord. Het stond vroeger al in de woordenboeken blijkt uit bijvoorbeeld dit Nederduitsch letterkundig woordenboek uit 1843. Gaandeweg is dit woord echter verdwenen uit onze taal. Helaas is het tijd om het werkwoord misvoeden opnieuw te introduceren 🙁 .

De betekenis van misvoeden is volgens dat woordenboek: “geen genoegzaam voedsel toedienen”. Het woord genoegzaam  betekent in dit geval sufficiënt, ofwel: “voldoende voor het doel”.

Lijm je dit allemaal aan elkaar, dan betekent misvoeding dus: “voeding, onvoldoende voor het doel”.

Misvoeding in de praktijk

In de praktijk uit misvoeding zich door de keuze voor voeding die niet geschikt is voor het doel. Je zou het ook eten om te vullen kunnen noemen in plaats van eten om te voeden.

Het doel van eten is niet vol zitten, het doel van eten is je lichaam voorzien van de juiste en essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Er wordt te vaak gekozen voor voedingsstoffen die rijk zijn aan calorieën en arm zijn aan essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen, vezels, etc. Ofwel, er wordt te vaak gekozen voor (zwaar) bewerkte producten gemaakt in een fabriek, en te weinig voor onbewerkte producten uit de natuur.

Draai de trend van misvoeding om

In Nederland zijn we helaas ook al aardig op weg 🙁 . In 2015 heeft de helft (50,3%) van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht en zijn er 5,3 miljoen Nederlanders met 1 of meer chronische ziekten.

Op dit moment haalt 95% van de volwassenen in Nederland de ondergrens van 200 gram groenten niet. De ondergrens voor jongeren (7-18 jaar) is 150 gram en daarvan haalt 99% het niet om voldoende groenten te eten. Die aanbevolen hoeveelheid is een minimum om tekorten en problemen te voorkomen.

Inmiddels is het advies met de nieuwe Schijf van Vijf opgehoogd naar minimaal 250 gram groenten. Er zullen dus mensen zijn die op dit moment misschien wel de 200 gram groenten per dag halen, maar volgens de nieuwe regel nu dus ook te weinig groenten eten.

De eerste stap in de strijd tegen misvoeding

Hier start het omdraaien van de trend. Er wordt heel veel gediscuteerd over vet, suiker, E-nummers, etc. Maar begin gewoon bij het begin: “Eet voldoende groenten en fruit” (zie ook de De Schijf van Eén). Eet het liefste meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want dat is slechts een ondergrens om tekorten te voorkomen.

Dit is dé eerste stap richting het voorkomen van misvoeding.  

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *