Beef Teriyaki met bloemkoolrijst

Over het Beef Teriyaki met bloemkoolrijst recept

Deze Beef Teriyaki met bloemkoolrijst is koolhydraatarm. Het gerecht bevat ruim 300 gram groenten p.p. en is binnen 15 min te bereiden. Supersnel én gezond!

Ja, ja… supersnel misschien wel, maar gezond? Hoe zit het dan met die suiker en alcohol in het gerecht? Goede vraag en daar heb ik een simpel antwoord op. Laten we beginnen met de suiker.

Suiker is geen vergif en ook niet verslavend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert wel om de dagelijkse hoeveelheid vrije suikers te beperken.

Allereerst, wat zijn vrije suikers? Vrije suikers zijn:

  • Door fabrikanten en consumenten toegevoegd suiker (zie de ingrediëntenlijst op een etiket);
  • Van nature aanwezige suiker in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Suiker komt ook van nature voor in voedingsmiddelen, zoals in fruit bijvoorbeeld. Dat is exact dezelfde stof, want suiker is suiker. Het suiker in fruit valt echter niet in de categorie vrije suikers.

Waarom adviseert de WHO om de hoeveelheid vrije suikers te beperken? Dit advies is gebaseerd op twee gezondheidsaspecten:

  • De preventie van overgewicht;
  • De preventie van tandbederf.

Het advies van de WHO is vervolgens om niet meer dan 50 gram vrije suikers per dag te nuttigen op basis van een energie-inname van 2.000 kcal. Ze suggereren zelfs dat het beter is om de consumptie te verminderen tot slechts 25 gram per dag. Het probleem is echter dat heel veel mensen véél meer nuttigen dan die 50 gram per dag. Dít is wél een probleem.

Maar, in dit gerecht zit slechts 4 gram suiker per persoon. Eet je verder volgens het eetpatroon achter Supersnel Gezond, dan zul je ook niet veel meer vrije suikers nuttigen dan deze 4 gram. Kortom, helemaal prima. Sterker nog, deze 4 gram zorgt er indirect voor dat je meer dan 300 gram groenten eet en het nog lekker is ook! De suiker is in dit geval dus een briljant hulpmiddel om voldoende groenten te eten. Erg belangrijk in een tijd waarin 95% van de Nederlanders de 200 gram groenten per dag niet haalt, terwijl die ondergrens inmiddels al op 250 gram groenten per dag ligt.

Alcohol is minder gezond, maar het is de hoeveelheid die telt. Officieel wordt Teriyaki gemaakt met sojasaus, suiker en rijstwijn. Ik heb echter gekozen voor sherry, wat een prima alternatief is als je geen rijstwijn in huis hebt. De eetlepel sherry voegt vooral wat smaak toe en verder nagenoeg niets. De hoeveelheid alcohol die overblijft na het bereiden is verwaarloosbaar klein. Hier heiligt het middel het doel.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Ik maak overigens maar een heel klein beetje saus. Dat doe ik, omdat je anders wel heel veel zout binnenkrijgt en teveel zout is ongezond. Een eetlepel sojasaus bevat namelijk al snel zo’n 2 gram zout, dus gebruik sojasaus altijd met mate.

Om een lang verhaal kort te maken, geniet lekker van deze Beef Teriyaki met bloemkoolrijst en laat me even weten wat je ervan vond.

Het Beef Teriyaki met bloemkoolrijst recept

Beef Teriyaki met bloemkoolrijst
Beef Teriyaki met bloemkoolrijst
Stemmen: 30
Score: 3.27
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Beef Teriyaki met bloemkoolrijst
Beef Teriyaki met bloemkoolrijst
Stemmen: 30
Score: 3.27
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe de basterdsuiker, sherry en sojasaus in een wok en zet deze op het vuur.
  2. Blijf goed roeren. Zodra de marinade kookt, kun je de runderreepjes toevoegen.
  3. Bak de runderreepjes totdat ze bruin worden.
  4. Voeg de roerbakmix toe en roerbak het geheel.
  5. Zet ondertussen een steelpan met anti-aanbaklaag op het vuur en verwarm hierin de bloemkoolrijst.
  6. Voeg de Jonnie Boer Shichimi Togarashi kruiden toe aan de bloemkoolrijst, met een beetje zout en roer dit goed door de bloemkoolrijst heen.
  7. Verdeel de bloemkoolrijst over de borden en serveer hierop de runderreepjes met de roerbakmix.
  8. Strooi er de sesamzaadjes overheen en serveer het geheel met wat sambal.
  9. Klaar is Beef Teriyaki met bloemkoolrijst. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

  1. Het gebeurt zelden maar ik vind dit gerecht echt niet lekker. Bijna droge bloemkool rijst in combinatie met de kruiden echt niet lekker. De marinade voor de biefstuk was oke maar ik had de biefstuk beter in zijn geheel kunnen bakken dan was ie beter tot zijn recht gekomen. Helaas, ieder zo zijn smaak zullen we maar zeggen

    1. Hè wat jammer dat dit gerecht niet in de smaak viel. Toch dankjewel voor je bericht en eerlijke reactie. Hopelijk smaakt het volgende gerecht weer helemaal top!

  2. Beste Carlo,

    Ik geniet al een tijd van alle lekkere recepten. Ondanks dat deze snel klaar zijn, zou ik toch iets meer willen mealpreppen om nog meer tijd te besparen? Is dit ook mogelijk bij jouw recepten? Zou ik bijvoorbeeld alle sauzen al kunnen klaarmaken en invriezen en de rijst later nog even toevoegen of gaat dat ten koste van de voedingswaarden? Ik hoor het graag:)

    1. Dag Anne,

      Goed te horen!

      Mealpreppen is zeker mogelijk met deze recepten. Het bewaren gaat wel een klein beetje ten koste van de voedingswaarde, maar dat is verwaarloosbaar. Het is wel heel belangrijk om het eten goed te beschermen tegen schadelijke bacteriën.

      Bescherm het eten goed tegen warmte, licht en zuurstof. Bewaar een (deel van) de maaltijd maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast bij een temperatuur van 4 graden. Zo geef je bacteriën geen kans. Gebruik bijvoorbeeld een bakje met deksel of huishoudfolie.

      Bewaar je het in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden, dan kun je het tot 3 maanden later opeten. Tip, plak een stikker met datum op de verpakking. Dan weet je tegen die tijd of het nog goed is of niet.

      Happy prepping 😉

      Groetjes, Carlo

    1. Bloemkoolrijst is bloemkool fijngehakt tot het formaat rijstkorrels. Je kunt het zelf maken dus de bloemkool fijn te hakken in een keukenmachine, of je kunt het kant en klaar kopen bij de Albert Heijn of Jumbo. Ikzelf vind het gemakkelijk om het kant-en-klaar te kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *