Time eat butter
Spread the love!

Boter vs. margarine

Margarine krijgt overal de schuld van. Het zit vol met transvetten en het is een product van Unilever en Unilever heeft een vinger in de pap bij wetenschappers. Boter is tenminste een natuurlijk lievertje… toch?

Transvetten

Margarine werd van jongs af aan al gepest. Het was toen ook een boefje. Het zat vol met transvetten. Slecht voor je hart. Maar margarine is volwassen geworden, de transvetten zijn verleden tijd. Margarine scoort nu zelfs betere cijfers dan boter (respectievelijk 0,0 – 1,0 g vs. 1,5 g transvet per 100 gram).

Huh?! Dus er zitten meer transvetten in boter dan in margarine? Yep!

Transvet in boter

 

Verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet is oké

Verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet is oké. Dat is de mantra van het Voedingscentrum. Niet helemaal handig gekozen vind ikzelf. Verzadigd vet is niet per se verkeerd. Dat zal de melkindustrie vast met me eens zijn, we schakelen over naar FrieslandCampina.

Het Global Dairy Platvorm

FrieslandCampina baalt van de negatieve reputatie die verzadigd vet heeft, maar daar hebben ze wat op gevonden! FrieslandCampina heeft in 2008 het Global Dairy Platform opgericht. Grote spelers in de zuivelindustrie uit de hele wereld bundelen hun krachten. Op die manier moet het toch lukken om wat te doen aan die negatieve reputatie?

Het Global Dairy Platvorm platform heeft onder andere de volgende doelstellingen:

  • Wereldwijd de vraag naar melk en zuivelproducten vergroten;
  • Het consequent promoten van de positieve eigenschappen van zuivel en het bestrijden van anti zuivel berichtgevingen;
  • Het herbevestigen van het consumentenvertrouwen dat zuivel gezond en natuurlijk is;
  • Het ontwikkelen van consistente wetenschappelijke methoden die de link leggen met positieve gezondheidseffecten;
  • De focus richten op de nutriënten van zuivel en hoe die kunnen bijdragen aan de gezondheid;
  • Het imago van melkvet verbeteren om verdere beperkingen zoals een vetbelasting te voorkomen;
  • Het neutraliseren van het negatieve imago van melkvet bij beleidsmakers en professionals in de gezondheidszorg;
  • Het ombuigen van de negatieve reputatie rondom de belasting op het milieu om te voorkomen dat er restricties opgelegd gaan worden.

Kort samengevat is het doel: “Aanpakken van bedreigingen en GROEI REALISEREN”. Zie hun folder voor meer informatie.

Global Dairy Platform folder

 

Oh! Zijn we daarom ineens allemaal zo pro boter?

Oh! Zijn we daarom ineens allemaal zo pro boter? Geen idee, maar ik denk dat het er zeker wat mee te maken heeft. FrieslandCampina heeft ook dikke vingers en houdt ook van pap, net als Unilever 😉 .

We eten minder vet en het heeft niet geholpen

“Je kletst Carlo, we eten minder vet en het heeft niet geholpen”. Dat lijkt zo, maar de waarheid is een stuk genuanceerder.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

We zijn dan wel minder volle melk gaan nuttigen, maar smeren nog steeds net zoveel boter en we zijn gigantisch veel meer kaas (bevat verzadigd vet) gaan eten blijkt uit statistieken van het CBS.

Het resultaat is dat onze verzadigd vetinname wel iets gedaald is de afgelopen 30 jaar, maar we eten er nog steeds erg veel van blijkt uit Voedselconsumptiepeilingen. Daar bovenop komt nog dat de industrie dacht: “Oh, u wilt geen vet meer? Dat kan, maar vanwege het behoud van smaak vervangen we het wel door wat suiker. Goed?”

We hebben ons eetpatroon dus zo aangepast dat relatief gezien vrij weinig minder verzadigd vet zijn gaan eten, maar vervolgens wel gigantisch veel meer suiker zijn gaan nuttigen. Zo zijn we van de regen in de drup beland.

Is boter dan toch ongezond?

Is boter dan toch ongezond? Nee. Dat is overigens ook nooit gezegd.

Hier gaat het (bijna) altijd mis. Er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat boter ongezond is. Het bewijs geeft aan dat er een voordeel te behalen is wanneer je boter laat staan en kiest voor onverzadigd vet, zoals margarine of olijfolie. Dat is iets heel anders.

Mijn persoonlijk voorkeur zou dan olijfolie zijn, ik ben zelf niet zo’n fan van margarine. Dat is echter weer een heel ander verhaal.

Conclusie

Elk verhaal heeft twee kanten, daarom is nuance ook zo belangrijk. De wereld is niet zwart-wit. Maar ja, een genuanceerd bericht doet het niet zo lekker op de voorpagina van een magazine.

Oma zei altijd: “Alles met mate, overal waar “te” voor staat is ongezond, behalve tevreden”. Wat een wijze vrouw was het toch. Het is ook echt zo. Neem water. Water is gezond, maar drink je vijf liter water in een uur? Dan ga je dood aan watervergiftiging.

Dus, eet echt voedsel (onbewerkte producten), vooral plantaardig en met mate. Dan kun je best af en toe voor boter kiezen.

Eet je de hele dag producten die al vol zitten met verzadigde vetten zoals bijvoorbeeld kaas, vlees(waren), kant-en-klaar maaltijden, koek, gebak, chocolade, et cetera? Dan ga ik je niet adviseren om ook nog eens boter te gebruiken. Ga dan eerst maar eens meer groenten en fruit eten 😉 .

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *