Marketingtrucs ontmaskert
Spread the love!

Soms klinkt iets heel logisch, maar is het dan ook zo logisch? Het stikt van de misleidende voedings- en gezondheidsclaims. Tijd om eens een aantal marketingtrucs te ontmaskeren.

Alles met ‘oer’ is gezond

Want? Vroeger was alles beter? “Ja, dankzij de vele slechte geheugens”, zou mijn schoonvader zeggen.

Neanderthalers waren al blij als ze de dertig haalden. Een enkeling haalde de veertig, maar dat waren uitzonderingen.

Hoezo is ‘oer’ per definitie gezond?

100% natuurlijk

Is ‘100% natuurlijk’ gezond? Heeft Moeder Natuur het beste met je voor? Of is Moeder Natuur je liever kwijt dan rijk?

Denk eens aan wildplukken. Durf jij alles te eten wat er groeit en bloeit? Geef mijn portie maar aan fikkie. Zo is in het wilde weg paddenstoelen plukken levensgevaarlijk en van zomaar een hand brandnetels in je mond stoppen, word je ook niet gelukkig.

De natuur zit boordevol gif en kan zelfs dodelijk zijn als je niet goed weet wat je plukt. Natuurlijk staat absoluut niet synoniem aan gezond.

Suikervrij

De hype na 0% vet is 0% suiker. We slaan weer door in het andere uiterste en 0% suiker troep is nu hip. Van keto-shakes tot aan wijn zonder koolhydraten.

Zo belanden we van de regen in de drup.

Ja, vermijd sterk bewerkte troep dat vaak veel suiker bevat, maar… word nu alsjeblieft niet bang voor een banaan omdat er suiker in zit.

Light is beter

Als er ‘light’ op een product staat dan heeft het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers. Dat is leuk, maar…

Het woordje light in light chips, maken chips niet ineens gezond natuurlijk. Chips, light of niet, eet je omdat je het lekker vindt. Niet omdat het eten van chips bijdraagt aan je gezondheid.

Light troep is nog steeds troep.

Verrijkt met vitaminen en/of mineralen

Als iets vitaminen en/of mineralen bevat, is het niet per definitie een gezond product.

Tortilla chips zitten boordevol magnesium, hagelslag bevat giga veel kalium en Kellogg’s Special K Original bevat per 100 gram 2,5 keer meer vitamine C dan er sinaasappels zit.

Ongezonde troep blijft ongezonde troep.

Vrij van…

Zonder toegevoegde suiker, zonder kunstmatige kleurstoffen, zonder smaakversterkers, etc.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Allemaal leuk, maar zullen we het eens hebben over wat er wél in zit. Dát is per slot van rekening wat je naar binnen werkt, niet datgeen wat er niet inzit. Lees deze alinea gerust nog een keer.

Van ambachtelijk tot aan huisgemaakt

Voor dikdoeners is er een speciale categorie chips. Dikke chips, voor de dikke portemonnee. Handgeschept, en uit de ketel bovendien. Tweemaal zo duur als ordinaire chips. Maar waarom?

Handgebakken.

“Handgebakken door Natasja”, valt te lezen op de verpakking. Nou ja, de machine is afgesteld door Natasja. Zie de aflevering van Keuringsdienst van Waarde (17m:08s).

Ambachtelijk, natuurlijk, vers, puur, traditioneel, huisgemaakt, volgens grootmoeders recept, van de boerderij, etc. Het betekent geen ene reet. Je lichaam reageert niet op de herkomst van een product, maar op het product zelf.

Clean label

Een schoon etiket? Yep.

Sommige mensen krijgen de kriebels van E-nummers. Veelal paniekvoetbal, maar voldoende reden voor marketeers om ze liever niet te vermelden.

Om die reden zien marketeers liever gistextract dan mononatriumglutamaat (E621) op de ingrediëntenlijst. Of zien ze liever natriumnitriet (E250) vervangen worden door een bietenextract. En zo wordt een verdikkingsmiddel zoals xanthaangom (E415) vervangen door citrusvezels of appelvezels.

Ben je daarmee beter af? Nee.

Je kunt natuurlijk de wens hebben om een ambachtelijk worstje maken. Vrij van E-nummers en 100% natuurlijk. Dan kies je voor bijvoorbeeld snijbiet in plaats van nitriet.

Snijbiet is een natuurlijke bron van nitraat. De bacteriën die we aan de worst toevoegen zetten dit nitraat om in nitriet, dat de groei van kwalijke bacteriën tegen gaat. De hoeveelheid die in snijbiet zit, kan verschillen. Dus misschien voeg je te veel toe… of te weinig, met een groei van kwalijke bacteriën tot gevolg. Zo beland je van de regen in de drup.

Conclusie?

Kijk nooit naar het uiterlijk van de verpakking en/of claims op de voorkant van de verpakking. Allemaal misleidende quatsch.

Kijk naar de ingrediënten en de voedingswaarden aan de achterkant. Daar heb je tenminste wat aan. Tenminste… als je niet op het verkeerde been gezet wordt door een clean-label-strategie…

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

  1. Ja….maar de meeste mensen zijn, geen voedingsdeskundige Carlo! Met het goed nakijken van de verpakking, zullen we zeker iets missen! Verwachten dat jij de uitkijk bent voor een verkeerde keuze? Dat is teveel gevraagd! Dat zullen we zelf moeten doen en zelf beslissen: vers koken is gewoon, het beste! Iets minder zout, wat meer kruid dan Carlo :D, komt het allemaal goed!

    Groet, Michel Smult (van Carlo’s recepten!)

    1. Helemaal eens. Als 80% van wat je eet geen ingewikkelde ingrediëntenlijst heeft, dan zit je helemaal goed. Vers koken, minder zout en meer kruiden werkt zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *