Is gezond ongezond spel
Spread the love!

Speel jij het spel “Is het gezond of ongezond?” wel eens?

Speel jij het spel “Is het gezond of ongezond?” wel eens? Bijvoorbeeld met collega’s op je werk of op een feestje of in de kroeg?

Je herkent het vast wel. Iemand dropt een vraag of stelling en vervolgens start het spel. De inzet is emotie. Je kunt wel punten scoren, maar er valt niets te winnen. Het gaat om de eer en het overtuigen.

De start van het spel

Voor diegene die het spel nog niet kennen, hierbij een kleine toelichting.

Persoon A trekt een kaart uit een hoge hoed of schudt er eentje uit zijn mouw. Op die kaart staat een stelling of een vraag. Persoon A stelt de vraag of dropt de stelling en dan start het spel. De medespelers inclusief persoon A starten vervolgens een gepassioneerde discussie over die vraag of stelling.

Zo simpel is het. Je mag het zowel eens als oneens zijn met elkaar.

De verschillende categorieën

Je hebt kaarten met vragen en stellingen in verschillende categorieën. Hier volgen een aantal voorbeelden van die categorieën.

De categorie voedingsmiddelen

De toponderwerpen in de categorie voedingsmiddelen zijn toch altijd wel brood en zuivel.

Brood

De nieuwere edities van het spel bevatten trouwens nog veel meer varianten. Zo zijn bijvoorbeeld GMO (Genetisch Veranderd Organisme) en biologisch recentelijk toegevoegd. Die twee doen het ook altijd erg goed.

De categorie macronutriënten

Dit is ook een hele populaire categorie. Macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. In eerdere edities van het spel lag de nadruk vooral op vet. Tegenwoordig is die balans verschoven naar koolhydraten en suikers.

Suiker

Een ideaal onderwerp waar je compleet op los kunt gaan. Deze categorie is een echte gangmaker. Je vindt in deze categorie vaker medestanders dan tegenstanders. Ideaal voor een verjaardag waar je het graag gezellig wilt houden.

De categorie toevoegingen

In de categorie e-nummers is E621 toch wel de leukste, maar de “Southampton Six” (de omstreden kleurstoffen E102, E110, E122, E124, E129 en E104) worden ook vaak ingezet.

Kleurstoffen

Iedereen wordt blij als er een kaart uit deze categorie op tafel komt. Deze categorie leent zich namelijk uitermate goed voor het inzetten van de joker met zijn “spookverhalen”. Met die kaart mag je zelfs roepen dat je er dood aan gaat en dan moeten alle andere medespelers verplicht “ja” knikken.

Bij deze categorie is het dragen van een zilverfolie hoedje verplicht om blijvende schade te voorkomen.

De categorie afvallen

Ooooh die is ook zó leuk! Over afvallen heeft namelijk iedereen wel een mening. Het is een categorie die zich uitermate goed leent voor leuke one-liners, zoals:

  • Ik kom al aan van een glas water;
  • Hij of zij is zo irritant, die valt af waar je bij staat;
  • Van een banaan kom je aan;
  • Ik gebruik Dreft, dé formule tegen hardnekkig vet.

Maar pas op! Houd het luchtig. Zeg nooit zomaar vanuit het niets dat de oorzaak van overgewicht zijn of haar levensstijl is. Je loopt dan namelijk als snel het risico met huid en haar opgegeten te worden. Dat terwijl diegene juist wat minder zou moeten eten…

Dieet

De “Is het gezond of ongezond?” spelregels

Wat veel mensen echter niet weten is dat er spelregels zijn.

Die spelregels zijn ooit bedacht omdat mensen het spel steeds vaker gingen spelen zonder professionele spelleider met kennis van zaken. De spelregels hebben als doel om te voorkomen dat mensen in de praktijk domme dingen gaan doen.

Ik heb er een paar uitgelicht.

Regel 1: Dat stond op internet

Als je enige argument is “dat stond op internet“, dan ben je meteen af en mag je die ronde niet meer meespelen.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Internet

Je mag alleen maar argumenten aandragen die op het internet staan, wanneer je ook goed kunt onderbouwen waarom die bron te vertrouwen is.

Regel 2: Je oma mag niet meedoen

Je oma mag niet meedoen. Klaar.

Wat wordt daarmee bedoeld? Een voorbeeld is: “Ach zo ongezond is roken niet, mijn oma is er 95 mee geworden”.

Roken

Als iemand toch zo iets inzet, dan mogen de medespelers “anekdotisch bewijs” of “n=1” roepen. De eerste die het terecht roept krijgt een bonuspunt.

Regel 3: Bronvermelding

Alle speler mogen elkaar op elk gewenst moment naar de bron van de informatie vragen. Deze hoeft niet perse direct overlegd te worden, maar echter wel binnen 24 uur.

Feiten

Lukt dit, dan krijgt de speler zelfs een bonuspunt. Lukt dit niet, dan wordt hij of zij gediskwalificeerd vanwege ongefundeerd geblaat. 

Regel 4: De hoeveelheid bepaalt

Alles is gif en niets is gif, het verschil schuilt in de dosering. Zelfs water kan dodelijk zijn. Drink je 5 liter water in 1 uur, dan krijg je een ritje naar het ziekenhuis in een ambulance als je het überhaupt overleeft.

Water

Zeggen dat iets gezond of ongezond is zonder te benoemen om hoeveel het gaat, levert een strafpunt op.

Regel 5: Alleen maar witte zwanen

“Alle zwanen zijn wit” is onwaar, omdat het bestaan van zwarte zwanen kan worden bewezen. Alleen maar witte zwanen aanwijzen bewijst dus niet dat er alleen maar witte zwanen bestaan. Logisch toch?

Zwarte zwaan

Die logica vervalt niet ineens als je dit spel gaat spelen 😉 .

Regel 6: Toeval of verband

Als twee fenomenen vaak samen optreden, betekent dat niet per se dat het één het ander veroorzaakt.

Bij mensen die regelmatig vruchtensap drinken, komt minder vaak alzheimer en dementie voor. Dat wil echter niet zeggen je alzheimer en dementie kunt voorkomen door vruchtensap te drinken.

Toeval

Er kan ook een andere reden zijn. Misschien komt het wel doordat mensen die regelmatig versgeperst vruchtensap drinken ook vaak minder roken, meer sporten, meer groenten eten, etc. 

Door te nuanceren maak je kans op bonuspunten. Je medespelers kunnen jou die toekennen door te zeggen: “Goed punt!”

Regel 7: Geloven past goed bij een religie

Gebruik je het woord “geloven” of een vervoeging hiervan tijdens het spelen van het spel, dan krijg je een gele kaart. Twee keer geel is rood en dan wordt je van het veld gestuurd.

Geloof

Leuke aanvulling?

Heb jij nog een leuke aanvulling of mooi voorbeeld? Laat het me weten hieronder in een reactie weten!

Soortgelijke Berichten

4 Commentaar

    1. Ik heb artikel bedacht als grapje, maar ik krijg wel steeds meer het idee dat meer mensen het leuk zouden vinden als ik er een echt spel van maak… Het is er dus (nog) niet, maar mocht ik iets gaafs kunnen bedenken, dan laat ik het je zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *