fbpx
  • Is iets chemisch ongezond?

Niet alles uit een laboratorium is ongezond

Veel mensen zijn soms wat huiverig als het gaat om stoffen die in een laboratorium gemaakt worden. Dat is echter niet altijd nodig. Je lichaam reageert namelijk niet op de herkomst van een stof, maar op de stof zelf.

Een voorbeeld van een chemische reactie

De chemische structuur van water is H2O. De H staat voor waterstof en de O voor zuurstof. In water zitten waterstof en zuurstof aan elkaar gebonden en die binding verbreek je niet zomaar. Toch is dit wel mogelijk. Zo kun je zuurstof losweken van waterstof door een chemische reactie genaamd elektrolyse.

De zuurstof die vrijkomt door deze “kunstmatige actie” is gewoon zuurstof. Het is niet ineens een schadelijke vorm omdat het “kunstmatig vrijgemaakt” is. Het is gewoon zuurstof. Het heeft exact dezelfde chemische structuur als de stof die bijvoorbeeld een plant “uitademt”.

We weten veel en kunnen veel

Door uitgebreide kennis van chemie, kunnen we tegenwoordig stoffen, die van nature voorkomen in de natuur, namaken. We kunnen moleculen splitsen, maar ook samenvoegen.

Kennis van genetische modificatie

Combineer je die uitgebreide kennis van chemie met de kennis op het gebied van DNA, dan wordt ineens nog meer mogelijk. Zo kunnen we zelfs gist (eencellige micro-organismen) een bepaalde stof laten produceren.

Natuurlijk aroma

Even een voorbeeld. De stof vanilline komt van nature in grote hoeveelheden voor in een vanillestokje dat je in de winkel koopt. Die stof is hoofdverantwoordelijk voor de vanillesmaak. In de praktijk wordt de stof vanilline ook vaak in het laboratorium geproduceerd met behulp van genetisch gemodificeerde gist. Stoppen ze dit in een product, dan vind je het terug op de verpakking als “natuurlijk aroma”.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het klinkt misschien eng, maar het eindresultaat is echter exact dezelfde stof. Chemisch gezien is het identiek. Beide stoffen hebben dezelfde chemische structuur C8H8O3.

Is dit schadelijk?

Wanneer de natuurlijke stof in een bepaalde hoeveelheid onschadelijk is, dan is de nagemaakte vorm ook onschadelijk. Mits het natuurlijk (bewuste woordgrap 😜) exact dezelfde chemische structuur heeft. Logisch, want je lichaam reageert niet op de herkomst van een stof, maar op de stof zelf. Net als in het voorbeeld met het vrijgemaakte zuurstof uit water.

Conclusie

Chemie is niet eng, alles is chemisch. In de natuur vinden chemische reacties plaats, net zoals in een laboratorium. Het maakt niet uit of een stof ontstaan is uit een reactie die wel of niet van nature voorkomt. Je lichaam reageert namelijk niet op de herkomst van een stof, maar op de stof zelf.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Alle informatie is zorgvuldig uitgezocht en goed (wetenschappelijk) onderbouwd.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

2018-01-28T12:01:07+00:00Gezonde tips|

Geef een reactie