Wat is jodium?
Jodium is een spoorelement (mineraal) dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Hoeveel jodium heb je per dag nodig?
De Gezondheidsraad heeft voor jodium geen aanbevelingen opgesteld. Om die reden wordt in Nederland de Scandinavische aanbevelingen aangehouden. Volgens dat advies heeft een volwassene 150 mcg jodium per dag nodig.
Meer informatie hierover vind je op de site van het Voedingscentrum.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Jodium? Broodnodig!
Toen de overheid midden in de Tweede Wereldoorlog besloot dat het jodiumtekort onder de Nederlandse bevolking moest worden teruggedrongen, werd bekeken aan welk product jodium het beste kon worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat jong en oud het op regelmatige basis zou binnenkrijgen.
De keuze viel op brood, dat at namelijk iedereen wel. Om die reden gebruikt, sinds 1942, vrijwel iedere bakker vandaag de dag zogenaamd bakkerszout, ofwel zout waaraan jodium is toegevoegd.
Brood bevat van nature dus geen jodium
Brood bevat dus van nature geen jodium. Via het bakkerszout wordt jodium als een supplement toegevoegd aan brood. Brood bevat per 100 gram ongeveer 65-70 mcg jodium, ofwel zo’n 23 mcg per boterham. Je “slikt” dus een jodiumsupplement als je brood eet.
Ongeveer 50 procent van de jodiuminname in Nederland is afkomstig uit brood.
Waar zit jodium van nature in?
Jodium vind je van nature vooral in producten uit de zee, zoals zeewier, zeevis, schaal- en schelpdieren.
Wat gebeurt er bij een jodiumtekort?
Door een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en zwelt op (struma). Symptomen zijn traagheid, kou en slaperigheid, overgewicht en chronische obstipatie.
In de schildklier is een voorraad jodium aanwezig, waardoor een tekort in de voeding pas na vele jaren merkbaar is.
Heb ik een jodiumtekort?
Door jodering van zout kwam een tekort bijna niet meer voor. Tegenwoordig wordt steeds vaker een tekort aan jodium gezien, doordat de Nederlanders steeds minder brood zijn gaan eten dat wordt gezouten met bakkerszout met jodium.
Eet jij geen brood? Dan kun je dat compenseren door andere voedingsmiddelen te kiezen waar jodium (van nature) in voorkomt.
Geen brood? Dan is dit de jodium top 50
Deze jodium top 50 heb ik samengesteld met behulp van het Nederlands Voedingsstoffen bestand voor mensen die geen brood eten.
Ik heb de gegevens gesorteerd op de hoeveelheid jodium, alle broodachtige en zwaar bewerkte producten verwijderd en de lijst iets versimpeld om de leesbaarheid te vergroten. In de laatste kolom zie je hoeveel gram je van het product moet eten om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium van 150 mcg te halen.
# | Product omschrijving | Jodium | Gram nodig voor ADH |
1 | Zeewier agar agar gedroogd | 41034 | 0,4 |
2 | Zeewier kelp rauw | 7553 | 2,0 |
3 | Zout met toegevoegd jodium | 2100 | 7,1 |
4 | Schelvis | 322 | 46,6 |
5 | Stokvis | 230 | 65,2 |
6 | Kreeft | 140 | 107,1 |
7 | Makreel | 140 | 107,1 |
8 | Kuit/hom van bokking | 125,5 | 119,5 |
9 | Mosselen | 124,7 | 120,3 |
10 | Bakkeljauw | 123,3 | 121,7 |
11 | Jacobsschelpen | 120 | 125,0 |
12 | Zeewolf | 120 | 125,0 |
13 | Kabeljauw | 110 | 136,4 |
14 | Vissticks | 110 | 136,4 |
15 | Wijting | 108 | 138,9 |
16 | Kaviaar | 103 | 145,6 |
17 | Lekkerbekje | 99 | 151,5 |
18 | Koolvis | 85 | 176,5 |
19 | Kaas Parmezaanse | 72 | 208,3 |
20 | Eidooier kippen- rauw | 69,2 | 216,8 |
21 | Sprotfilet | 61 | 245,9 |
22 | Krab | 60 | 250,0 |
23 | Oesters | 60 | 250,0 |
24 | Paling | 60 | 250,0 |
25 | Kuit/hom | 59 | 254,2 |
26 | Zalm blik | 59 | 254,2 |
27 | Garnalen | 55 | 272,7 |
28 | Kroepoek | 50 | 300,0 |
29 | Ansjovis in olie blik | 45 | 333,3 |
30 | Zout zonder toegevoegd jodium | 44 | 340,9 |
31 | Zout zee- | 42 | 357,1 |
32 | Kaas Emmentaler | 40 | 375,0 |
33 | Kaas Gruyere | 40 | 375,0 |
34 | Kaas Roquefort | 40 | 375,0 |
35 | Kaas Stilton | 40 | 375,0 |
36 | Kaas strooi- Zwitserse | 40 | 375,0 |
37 | Kaas Cheddar | 39 | 384,6 |
38 | Zalm | 37 | 405,4 |
39 | Schol | 36 | 416,7 |
40 | Kaas 40+ Leidse/Friese nagel- | 35 | 428,6 |
41 | Kaas Bel Paese | 35 | 428,6 |
42 | Kaas rook- | 35 | 428,6 |
43 | Kaas Saint Paulin/Port Salut | 35 | 428,6 |
44 | Smeerkaas | 35 | 428,6 |
45 | Schol | 35 | 428,6 |
46 | Tilapia | 35 | 428,6 |
47 | Ei kippen- rauw gem | 31,3 | 479,2 |
48 | Bot | 31 | 483,9 |
49 | Heilbot | 30 | 500,0 |
50 | Kaas 20+ | 30 | 500,0 |
Bron: aanpassing op de NEVO gegevens (NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven)
Jodium en Supersnel Gezond
Volg je het Alkaline eetpatroon achter Supersnel Gezond? Dan zul je minder vaak of geen brood eten. In dat geval is het goed om te letten op je jodiuminname.
Je krijgt dus wel jodium binnen met het eetpatroon, maar de gemiddeld 150 mcg per dag is wat minder makkelijk te halen. Zeker wanneer je weinig of nooit kiest voor de recepten met voedingsmiddelen uit de zee of niet kookt met zout waaraan jodium is toegevoegd.
Jodiumsupplement
Eet je geen brood en is bijvoorbeeld wat vaker vis geen oplossing voor jou? Dan kan een jodiumsupplement met 150 mcg jodium een oplossing bieden. Deze hoeveelheid vind je in de regel ook terug in een normaalgedoseerde multivitamine.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.
Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Hallo Carlo, kun je me ook vertellen hoe snel er resultaten zijn bij het nemen van 1 drup jodium per dag?
Kun jij me ook meer vertellen over het smeren van jodium op de huid waaronder zich cystes bevinden?
Groet R.R.
Dag R.R.,
Dat is afhankelijk van hoe groot het tekort is en of er wel sprake is van een tekort. In het laatste geval zou ik eerst overleggen met je arts.
Het kan ook per supplement verschillen af en hoeveel jodium een druppel bevat. Dit moet op het flesje staan. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor jodium is 150 microgram. Meer zou ik zeker niet innemen. Soms wordt er meer geadviseerd bij een tekort, maar ook dit gaat in overleg met een arts.
Ik ben verder niet bekend met het smeren van jodium op de huid waaronder een cystes bevindt. Ook in dit geval is het goed om dit te overleggen met je arts.
Ik hoop je hiermee toch geholpen te hebben.
Met gezonde groeten,
Carlo
Ah ok dank je voor je reactie Carlo.
Ik mis in het rijtje Spirulina (Zoutwateralg), deze bevat veel jodium. Chlorella is een zoetwateralg en bevat heel weinig jodium.
Hi Conny,
Klopt, ik kan het ook toelichten. Het RIVM heeft het niet getest, dat is de eerste reden dat het spirulina er niet tussen staat. Maar er is meer…
Je zou denken dat het veel jodium bevat, omdat het overal op het internet staat. De vraag is dan, hoeveel is veel?
Vanaf dan wordt het ingewikkeld. Zie hier een aantal uiteenlopende bronnen die schrijven over spirulina en jodium:
Het zou dus kunnen dat spirulina een plekje in de top 50 verdient, maar zeker is het niet. Hopelijk test het RIVM het in de toekomst.
Ik hoop dat dit verklaart waarom spirulina niet in het lijstje voorkomt.
Met gezonde groeten,
Carlo