Lijst van toegestane gezondheidsclaims
Spread the love!

Gezondheidsclaims

Iedereen kent wel wat gezondheidsclaims. Fabrikanten zetten ze vaak met koeienletters op producten om de verkoop te stimuleren. Een gezondheidsclaim beweert iets over de gezondheidsvoordelen. Voorbeelden zijn ‘calcium is goed voor de kalkhuishouding’ en ‘vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’.

Op veel gezonde producten, zoals groente en fruit, staat geen claim. Dat zou op zich prima kunnen. Deze producten zijn een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon. Ik zou eerder daar de voorkeur aan geven, dan aan die producten met die gezondheidsclaims. Voor gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten, hebben voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim dan ook geen of nauwelijks voordelen.

Misleiding

Zodra je een product ziet met een gezondheidsclaim, wees dan op je hoede. Het zijn zelden ook echt gezonde producten. Een frisdrank met extra vitamine C toegevoegd, is nog steeds frisdrank. Een claim zegt dan ook niets over het gezondheidseffect van het complete product.

Wetgeving

Fabrikanten mogen een claim alleen gebruiken als deze op de Europese lijst van goedgekeurde claims voorkomt. Alle gezondheidsclaims zijn beoordeeld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Gezondheidsclaims zijn verboden voor dranken met meer dan 1,2% alcohol.

Onderbouwing van gezondheidsclaims

De EFSA kijkt kritisch naar de onderbouwing van de claims. Een groot aantal gezondheidsclaims is daarom verworpen. Soms gebeurde dat vanwege een onduidelijke samenstelling van het product. In andere gevallen waren de claims te vaag, zoals: ‘geeft energie’ of ‘goed voor de gezondheid’. Dat is niet meetbaar.

Het effect moet bewezen zijn. Bijvoorbeeld het effect van probiotica, toegevoegd aan yoghurt en yoghurtdrankjes, op je weerstand is niet aangetoond. Een claim die dat beweerd is niet toegestaan.

Voorbeeld niet-specifieke gezondheidsclaim

Een voorbeeld is de vermelding ‘Weerstand’ op een voedingssupplement. Dit is toegestaan als naast of na die vermelding een specifieke goedgekeurde gezondheidsclaim aanwezig is die voldoet aan alle voorwaarden, bijvoorbeeld ‘Vitamine C draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem’.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Verplichte aanvullende informatie bij gezondheidsclaims

Bij een gezondheidsclaim moet altijd de volgende informatie staan:

  • Een bewering waarin het belang van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl naar voren komt.
  • Hoeveel je van het product moet eten of drinken om het gewenste effect te bereiken.
  • Wanneer dit van toepassing is, een vermelding voor mensen die het gebruik van het voedingsmiddelen moeten vermijden.
  • Een waarschuwing voor producten die bij overmatig gebruik een gezondheidsrisico kunnen geven.

Medische claims

Medische claims zijn niet toegestaan op voedingsmiddelen. Producten met een medische claim, zoals het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte, vallen onder de Wet op de Geneesmiddelen.

Lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen

Alléén gezondheidsclaims die zijn opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims mogen nog worden gebruikt. Dit is de lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Meer informatie over gezondheidsclaims

Wil je meer informatie rondom het correct gebruik van gezondheidsclaims? Die vind je op de website van het RIVM.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *