Een zachtgekookt ei op je bord toveren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Een minuut te kort óf te lang in kokend water kan een groot verschil maken. Ooit geweten dat er manieren zijn om uit te rekenen hoelang een ei moet koken voordat-ie – in jouw ogen – perfect is?
Een ei koken is geen rocket science
Een ei koken is geen rocket science, maar met een beetje wetenschappelijke informatie wordt het wel een appeltje-eitje om het perfecte ei te koken.
De precieze tijd is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte en temperatuur van het ei, de exacte temperatuur van het kokende water en zelfs van de luchtdruk. Wanneer je die waardes weet, dan kun je vervolgens het perfecte ei koken.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Culinair gezien het perfect ei
Smaken verschillen, maar culinair gezien is het ei perfect gekookt als het eiwit gestold is en het eigeel nog vloeibaar is.
Dit effect wordt mogelijk gemaakt doordat eiwit en eigeel op verschillende temperaturen stollen. Het eiwit bij 67 graden, het eigeel pas bij 80 graden.
Met behulp van deze calculator kook jij het perfecte ei!
Met de juiste voorkennis kun jij ook hét perfecte ei koken!
Het gewicht
Weeg het ei en vul het gewicht in in onderstaande calculator (bij “weight”).
De begintemperatuur
Ze je koelkast altijd op 4 °C. Dat is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans. Eieren bewaar je daarom ook het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed. Vul de temperatuur van het ei in bij “initial temperature”.
Hoe “hoog” kook jij?
Ja, zelfs de hoogte waarop je je bevindt – en dus staat te koken – heeft een invloed op je eitje. Hoewel we daar in Nederland minder rekening mee hoeven te houden dan in Amerika, gezien het hoogteverschil in Nederland niet heel groot is. Woon je tussen Arnhem en Apeldoorn? Dan zul je het ei 3 seconden langer moeten koken dan iemand die in Haarlem woont, als je een zachtgekookt ei wilt. Kortom, een verwaarloosbaar klein verschil.
Wil je het toch exact weten? Kijk dan even op de website van Actueel Hoogtebestand Nederland: https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/.
Hoe lang moet het ei vervolgens koken?
Dus, het water kookt… maar hoe lang moet het ei nu in het kokende water? Dat vertelt de ‘Kooktijd eieren calculator’ je. Na het invullen van alle gegevens, zie je gelijk hoe lang het ei moet koken als je van een zacht ei houdt (Soft egg boiling time) of liever een hardgekookt ei hebt (Hard egg boiling time).
Zo simpel is het! Appeltje-eitje, toch?
Boeh! Je ei laten schrikken…
Het is verstandig om het ei direct in koud water onder te dompelen nadat de kooktijd is verstreken, omdat het anders doorgaart en het eigeel alsnog kan stollen.
Het zogenoemde ‘laten schrikken’ van het ei heeft nagenoeg geen effect op het pellen van het ei. De versheid van het ei bepaalt voornamelijk of het makkelijk te pellen is of niet. Een vers ei is weliswaar moeilijker te pellen dan een oud ei, maar stolt wel mooier. Oude eieren pellen waarschijnlijk gemakkelijker omdat er vocht verdampt is waardoor het eiwit krimpt.
Aanvullende tips voor het perfecte ei
Uit een ouder ei is vocht verdampt waardoor er meer lucht in zit. Daardoor barst het sneller. Een gaatje prikken helpt. Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo breekt het ei niet en loopt de inhoud er niet uit. Ook zijn de eiwitten in een ouder ei al wat gedegenereerd, daardoor stolt het trager. Beide effect zorgen ervoor dat je een oud ei iets langer moet koken.
Leg met een lepel of schuimspaan de eieren voorzichtig in het kokende water. Laat ze niet stuiteren! Anders breken ze en loopt de inhoud eruit.
Laat het water niet te hard koken. Laat je het water hard koken, dan kan het ei alsnog breken door het stuiteren in de pan.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.
Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Beste Carlo, al jaren begin ik elke keer bij het eten van een gekookt ei over alle factoren die het resultaat beïnvloeden en hoe je zou kunnen uitrekenen welke de optimale kooktijd is. Vandaag dus weer en nu maar eens zoeken op internet en verrek, jouw calculator gevonden hahaha, groots!
Ik ben nog wel benieuwd naar de formule die er achter zit, is die ook bekend?
Wij gaan hem zeker uitproberen!
Hartelijl dank, JeYo
Dag JeYo,
Leuk om te horen en dankjewel voor het compliment. De calculator is niet van mijzelf, de wetenschap komt hier vandaan: https://www.omnicalculator.com/food/egg-boiling. Daar wordt het nog verder uitgelegd allemaal.
Geniet van je perfecte eitje 👍
Groetjes, Carlo
Geweldig artikel! Ik vind het prima dat er een calculator voor het perfecte ei bestaat, want eerlijk gezegd heb ik altijd pech. Mijn gekookte eieren komen nooit perfect uit. Ik zal deze calculator zeker gebruiken. Dank je voor deze prima tip.
Ah, goed te horen! Dankjewel voor het berichtje.
Aanvullende tip om het breken van het ei tijdens het koken te voorkomen: voeg een dessertlepel zout aan het water toe voordat je het ei er in laat zakken
Ha Carlo,
De app eierwekker doet precies dit en je kan er handig de omvang van het ei op aangeven. Kost geloof ik wel een euro in de AppStore.
Nooit meer zonder calculator.
Groet
Patrick
Hoi Patrick,
Wat grappig, die kende ik nog niet. Kun je zien of de tijdsinschatting gelijk is, gezien de app uitgaat van grootte ipv gewicht?
Groetjes, Carlo