Vis keurmerk
Spread the love!

Zee van keuze

Vroeger was vis gewoon vis. Nu heb je biologische vis, kweekvis, wilde vis, keurmerken, etc. Zo zie je door de bomen het bos toch niet meer? Dus hierbij de belangrijkste informatie rondom vis en het keurmerk. Even tijd om recht door zee te gaan 😉 .

MSC = duurzaam gevangenKeurmerk MSC

Vis met het MSC-keurmerk wordt duurzaam gevangen, wat betekent dat de kans op bijvangst veel kleiner is en visstanden duurzaam worden beheerst.

ASC = verantwoord gekweektKeurmerk ASC

Voor gekweekte vis en schaal- en schelpdieren bestaat het ASC-keurmerk, dat garandeert dat er extra aandacht wordt besteed aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van vissen en dat het gebruik van antibiotica en chemicaliën zoveel mogelijk wordt beperkt.

Biologische vis = nog verantwoorder gekweektKeurmerk biologisch

Biologische vis is altijd kweekvis. Huh? Yep. Je denkt misschien dat wilde vis biologisch is, maar dat is dus niet zo. Wilde vis kán simpelweg niet biologisch zijn omdat de omstandigheden waarin de vis heeft geleefd niet gecontroleerd kunnen worden. Biologische vis is dus altijd gekweekt.

Biologische zalm verschilt op een aantal punten als je het vergelijkt met “gewone” kweekzalm. De vissen hebben meer ruimte en er worden geen preventieve antibiotica gebruikt.

Andere keurmerken

Wil je meer inzicht in de andere keurmerken? Die betekenen soms nagenoeg niets. Wil je daar meer over weten, bekijk dan zeker even deze pagina van Milieu Centraal.

En als ik geen keurmerk zie?

Tjsa, dan wordt het heel ingewikkeld. Er zijn heel veel zaken die een rol spelen. Bijvoorbeeld, waar komt de vis vandaan? Europese kweekvis is vaak weer onder betere omstandigheden gekweekt dan vis van ver weg.

Wild gevangen vis is een lastiger verhaal. Het is namelijk niet alleen belangrijk waar de vis vandaan komt, maar ook om te weten op welke manier hij gevangen is. Of er bijvangsten zijn, of de bodem beschadigd kan raken tijdens het vissen. Zo spelen er nog veel meer zaken een rol.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Je kunt het ook altijd nog even nakijken met behulp van de Viswijzer van de Good Fish Foundation. Zo zie je dat vis uit de Noorse Zee soms oké is en soms helemaal niet.

Waarom heeft mijn visboer geen keurmerk?

MSC- of ASC-vis mag alleen als zodanig verkocht worden als het bedrijf is gecertificeerd. Dat betekent dat de winkel of kraam aan extra voorwaarden moet voldoen en er komen extra kosten bij kijken. Maar als winkeliers MSC-zalm niet als zodanig verkopen, hoeven ze niets te betalen aan het keurmerk en geen extra moeite te doen. In de praktijk zijn er dus wel viswinkels die duurzame vis verkopen, maar die gaat dan zonder keurmerk over de toonbank. Je kunt er dus naar vragen, maar je hebt geen garantie dat het antwoord ook echt klopt.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Vis is heel gezond. Het bevat eiwitten en gezonde vetten, zoals omega-3. Vis bevat echter ook zware metalen, die zijn minder gezond. Daar heb ik een ander stukje over geschreven: “Vis en zware metalen“.

Welke vis kies jij en waarom?

Welke vis heeft jouw voorkeur en waarom? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *