Dit gebeurt er met je na het drinken van een light frisdrank
Spread the love!

Dit gebeurt er met je na het drinken van een light frisdrank.

Stap 1

Eerst even een vraag: rook je? Een kwart van de mensen in Nederland rookt nog. Roken is echt het meest ongezonde dat je kunt doen. 91% van de gevallen van longkanker en 85% van de gevallen van COPD wordt veroorzaakt door roken. Daarnaast verhoogt het ook de kans op hart- en vaatziekten. Mijn tip: stop direct met roken, als je rookt. Rook je niet? Ga naar stap 2.

Stap 2

Heb je overgewicht? Op dit moment heeft 1 op de 2 Nederlanders overgewicht. Dat is enorm veel. Het hebben van overgewicht is ontzettend belastend voor je lichaam en het wordt in verband gebracht met diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Zorg dus eerst voor een gezond gewicht. Heb jij een gezond gewicht? Ga dan naar stap 3.

Stap 3

Beweeg je voldoende? Bijna 1 op de 2 Nederlanders beweegt te weinig. Te weinig bewegen is ook erg ongezond. Het is gelinkt aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Beweeg jij te weinig? Ga dan eerst meer bewegen. Minimaal 30 minuten matig intensief per dag. Matig intensief bewegen telt mee als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij praten mogelijk blijft. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder.

Beweeg jij voldoende? Ga dan naar stap 4.

Stap 4

Eet je gezond? Meer dan 98% van de Nederlanders voldoet niet aan de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Terwijl bekend is dat het enorm belangrijk is om gezond te eten. Voldoe jij bijvoorbeeld aan de volgende richtlijnen?

Zit je nog steeds goed? Nee? Los dit eerst op. Ja? Ga dan naar stap 5.

Stap 5

Drink je voornamelijk water, thee en koffie? Maximaal respect 🙏. Je bent hiermee waarschijnlijk een van de gezondste Nederlanders.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Je keuzes verlagen de kans op een chronische ziekte écht enorm! Hier is, voor nagenoeg elke Nederlander, dé allergrootste winst te behalen. Ga door naar stap 6.

Stap 6

In jouw geval zou ik me niet druk maken om het effect van een keertje een blikje light frisdrank. Het bevat een, door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), goedgekeurde zoetstof. Deze stoffen zijn veelvuldig en uitvoerig getest. Laat de spookverhalen verder lekker voor wat ze zijn (zie Laat je niet gek maken of het uitermate goed onderbouwde artikel van mijn collega Rob van Berkel Bloggers verspreiden onjuiste informatie over kunstmatige zoetstoffen). De spookverhalen leiden alleen maar af van datgene wat er wél echt toe doet.

Drink alleen géén liters light frisdrank per dag. Naast dat ook light frisdrank slecht is voor je gebit, vanwege het zuurgehalte, wordt het in zo’n hoeveelheid natuurlijk wel weer ongezond. Alles is namelijk schadelijk in bepaalde hoeveelheden, zelfs water. Drink je vijf liter water in één uur, dan ga je dood aan watervergiftiging.

Conclusie

Maak je dus niet druk over een keer een blikje light frisdrank. Sterker nog, je druk maken is ook niet bepaald gezond. Focus op de dingen die er wél echt toe doen. Zie de stappen 1 tot en met 5.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is.

Deel het artikel gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

2 Commentaar

  1. Hallo, veel nuttige informatie, maar ik moet ook zeggen over die 60 liter suikerhoudende dranken die de gemiddelde Nederlander per jaar drinkt en dat dat niet goed is. Ik heb uitgerekend dat dat 5 liter per maand is en nog geen glas van 20cl per dag. Ok het is gemiddeld gerekend, maar is het niet een beetje overdreven? Zelf drink ik heel weinig van die suikerhoudende dranken, maar er moet meer naar de jeugd gekeken worden ivm die drankjes. Ook met die cafeïne en taurine die ze erin doen. Slecht slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *