Over urap
Urap (soms gespeld als urab of in de meervoudsvorm urap-urap) is een saladeschotel van gestoomde groenten vermengd met gekruide geraspte kokos als dressing.
Het wordt vaak gemaakt in de Indonesische keuken. Urap wordt vaak als een vegetarische maaltijdsalade gegeten of als bijgerecht.
Urap krijg je ook vaak als bijgerecht geserveerd bij Javaanse Tumpeng. Dat is dat typerende gerecht met een kegelvormige rijst heuvel omgeven met diverse gerechten. Het wordt ook wel geserveerd bij een nasi Kuning schotel. In de Balinese keuken is het bekend als urab sayur.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
De dressing van geraspte kokos is gekruid met gemalen sjalot, knoflook, rode chilipeper, laos, zout en kokossuiker. De versie in dit recept heb ik afgekeken van een Youtube filmpje van een Indonesiër. Die versie is namelijk zonder suiker en zonder laos. Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Vers is dat minder makkelijk te vinden. Laospoeder is wel weer makkelijk te krijgen. Toch wordt deze niet gebruikt in dat filmpje en ook de suiker niet. In plaats van de suiker wordt er een rode paprika toegevoegd. Daardoor krijgt de dressing die mooie oranje-rode kleur en dus een beetje zoetige smaak. Een ideale oplossing, want het smaakt perfect!
Ik heb de dressing wel wat aangepast aan Nederlandse standaarden. Tijdens het filmpje worden er 5 rode pepers in gedaan. Zelfs ik vind dat iets te veel :-). Ik heb het teruggebracht tot 1 rode peper. Op die manier is de urap niet overdreven pittig.
Het urap recept
- 40 gram gemalen kokos
- 1 teentje knoflook
- 1 stuk rode paprika
- 1 stuk rode peper
- 5 stuks sjalotjes
- 200 gram sperziebonen
- 125 gram taugé
- 300 gram witte kool
- 1 beetje zout
- Zet een pan met een stoommand op het vuur. Stoom hier de boontje in. Laat deze 10 minuten stomen. Voeg 3 minuten voor tijd de witte kool toe. Die hoeft namelijk niet gestoomd te worden, maar het is wel lekkerder om de witte kool ietsjes zachter te laten worden. Dit is samen met de taugé de basis voor de urap.
- Dat is het wat betreft de groenten. Nu de dressing van kokos voor het urap gerecht.
- Maak de rode paprika schoon en snijd hem in stukken. Maak de sjalotjes schoon en halveer deze. Snijd de rode peper in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Maak als laatste het teentje knoflook schoon.
- Doe de rode paprika, sjalotjes, rode peper en het teentje knoflook in een keukenmachine. Voeg een beetje zout toe en hak het geheel tot een vloeibare mix.
- Neem een steelpan en zet die op het vuur. Verwarm de dressing ongeveer 2-3 minuten. Voeg dan de gemalen kokos toe en roer het goed door elkaar. Klaar is de dressing.
- Doe nu alles in 1 hele grote kom. De boontjes, de witte kool, de taugé en de dressing van kokos. Hussel alles goed door elkaar en serveer de urap direct.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
heb van het Urap Urap recept pag. 1 en 2 afgedrukt,
helaas staat er dan maar de helft van de ingredienten erop,
niet zo handig als de reclame de overhand heeft!
Je kunt ook beter de printknop gebruiken, die staat naast de sterwaardering, rechtsboven de ingrediënten. Dan kun je het hele recept printen, zonder alles eromheen, op één pagina. Eet smakelijk alvast!
Een heerlijk en makkelijk recept… wij kregen er alleen wel weer snel trek op.. dus nog 2 gekookte eitjes er achteraan genomen.
Prima keuze om er nog 2 eitjes bij te eten. Het is een heel erg calorie-arm gerecht, dus er kan prima wat bij of naast.
Urap gemaakt en was erg lekker, dubbele hoeveelheid groente gebruikt voor 6 personen, maar dressing niet verdubbeld en smaakte goed.
Fijn te horen, dank je wel voor je leuke berichtje!