Prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Spread the love!

Over de prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn

Dit prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn recept is echt een simpel, snel, maar toch zeer smaakvol en exclusief gerecht. Echt een aanrader!

De basilicum roomsaus is met crème fraîche heel erg lekker. Mensen zeggen vaak dat crème fraîche wel een kCal bom is. Dat klopt ook wel. Er zit iets meer dan 400 kCal in 125 gram crème fraîche. Je kunt dus overwegen om de crème fraîche te vervangen en daarvoor in de plaats Griekse yoghurt te gebruiken. Griekse yoghurt bevat 2,5 keer minder kCal vergeleken crème fraîche. In 125 gram Griekse yoghurt zit ongeveer 160 kCal. Voor het recept op de foto heb ik crème fraîche gebruikt, stiekem blijft dat toch het lekkerste om de roomsaus mee te maken. En per persoon krijg je dan 135 kCal meer binnen vergeleken bij de Griekse yoghurt. Gezien de andere ingredienten, mag dat best voor deze avondmaaltijd.

De 300 gram prei per persoon, is per persoon goed voor een kleine 90 kCal. De 125 gram tonijn per persoon, is per persoon goed voor 120 kCal. Dat houdt in dat deze totale maaltijd per persoon ongeveer 450 kCal bevat, zelfs al maak je hem met crème fraîche.

Gezien een vrouw per dag gemiddeld 2.000 kCal en een man per dag gemiddeld 2.500 kCal nodig heeft (op basis van het gemiddelde voor mensen met een weinig actieve leefstijl), valt het dus reuze mee. En kun je het best veroorloven om in dit gerecht een keertje voor crème fraîche te gaan.

Het prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn recept bereiden

Prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Stemmen: 3
Score: 4.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Prei met basilicum roomsaus en gegrilde tonijn
Stemmen: 3
Score: 4.33
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Snijdt als eerste de prei in plakjes. Was de prei goed. Los van bestrijdingsmiddelen, zit er tussen de prei laagjes vaak zand of aarde. In dit geval dus een extra reden om de groente even goed te wassen.
  2. Neem een hapjespan met een anti aanbaklaag. Doe hier een klont roomboter in. Nadat de boter is gesmolten, kun je de prei toevoegen. Zet het op half vuur en smoor de prei ongeveer 10 minuten. Blijf wel even opletten. Houd het vuur redelijk laag, zodat de prei langzaam smoort. Zo voorkom je ook dat het door zou koken of aan zou branden. Strooi er, voordat je het serveert, nog even wat peper en zout overheen.
  3. Nu is het tijd voor de basilicum roomsaus. Deze kun je maken met een keukenmachine of staafmixer. Hak met het keukenapparaat eerst de walnoot en de basilicum fijn. Doe er dan de crème fraîche met wat peper en zout bij. Mix dat tot een egale roomsaus.
  4. Nu is het tijd om de tonijn te grillen. Dit kun je in een steelpan of een grillpan doen. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot deze goed heet is. Smeer ondertussen de tonijn in met een klein beetje olijfolie en een beetje peper en zout. Leg de tonijn in de pan en gril de tonijn (afhankelijk van de dikte) 1-2 twee minuten. Draai de tonijn erna om en grill de andere kant nog 1 minuutje. Misschien kan het zelfs nog wel korter. De tonijn smaakt het lekkerste als hij nog een beetje rosé is. Haal de tonijn uit de pan en leg deze even apart.
  5. Je kunt er nu voor kiezen om heel eventjes de roomsaus in de pan te schenken. Dan is hij niet zo koud meer.
  6. Verdeel nu de prei over de borden. Schenk er de roomsaus overheen. Snijd de tonijn in brede repen en leg deze op de prei.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

4 Commentaar

  1. Bedankt voor het heerlijke recept!
    Vandaag gegeten, maar dan met een stukje witvis i.p.v tonijn. We missen de aardappels /pasta niet eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *