Over spruitjes met spekjes en kastanjes
Ongelofelijk! Spruitjes met spekjes en kastanjes is zo lekker, dat moet je een keer geprobeerd hebben. Zelfs al lust je geen spruitjes!
Spruiten met spekjes en kastanjes is eigenlijk het lekkerste van oktober tot en met maart. Dat is namelijk het seizoen. Gezien we tegenwoordig diepvriesgroentes hebben, kunnen we ze het hele jaar door eten. Wil je goed rekening houden met de belasting op het klimaat? Lees dan dit artikel eens goed door: Is een gezond eetpatroon ook goed voor het milieu?.
Kastanjes zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Op de markten vind je tamme kastanjes van september tot februari. Maar de beste maanden om tamme kastanjes te eten, zijn november en december. De voorgekookte en vacuümverpakte versie is echter weer het hele jaar door te krijgen.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Op deze manier kun je het gerecht dus ook eten op een druilerige zomerdag 😉.
Het spruitjes met spekjes en kastanjes recept
- 1 stuk citroen
- 1 eetlepel kokosolie
- 125 gram spekreepjes
- 600 gram spruitjes
- 125 gram vacuümverpakte gekookte kastanjes
- Snijd de kontjes van de spruitjes en snijd ze door midden. De kleine spruitjes kun je heel laten. Leg ze nog even apart als het diepvriesspruitjes zijn. Zijn het verse spruitjes, zet dan een pan met water op het vuur, voordat je ze gaat snijden. Verse spruitjes moet je namelijk eerst nog even 2 minuten koken alvorens je ze kunt roerbakken. Met diepvriesspruitjes is dat niet nodig. Dat komt omdat er vanuit de vriezer nog zo veel vocht in de spruitjes zit, dat je ze langer kunt roerbakken en dan dus stiekem kookt.
- Zet een hapjes pan op het vuur en bak de spekjes met een klein beetje olijfolie.
- Snijd in de tussentijd de kastanjes in stukken. Roerbak die pas op het laatste moment mee.
- Schep de spekjes uit de pan en leg ze op een bord met wat keukenpapier, zodat ze goed kunnen uitlekken.
- Nu is het tijd om de spruitjes te roerbakken. Spruitjes uit de vriezer roerbak je dus wat langer dan verse variant.
- Als de spruitjes bijna gaar zijn, schaaf er dan citroenschil overheen en het sap van een halve citroen. Strooi er de kastanjes doorheen en hussel het geheel nog 1 minuut.
- Verdeel het over de borden en garneer met de spekjes.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Wat is de naam van dit gerecht.
Ik noem het ‘Spruitjes met spekjes en kastanjes’. Ik heb geen idee of het een andere of officiëlere naam heeft.
Hoezo vleesvrij? Spekjes zijn geen vlees?
Verkeerd gelezen, denk ik. Sorry.
Er staat: “Glutenvrij, Koolhydraatarm, Vlees, Zuivelvrij”? Ofwel, het gerecht bevat geen gluten en geen zuivel. Het is koolhydraatarm en bevat vlees.
Edit: is zie nu je tweede berichtje ook. Eind goed, al goed 🤗👍
Kan ik de kastanjes vervangen door feta? Past dat nog?
Dat kan zeker, ik denk dat het ook heel goed zal smaken.