Het gepocheerde zalm met broccoli recept

Gepocheerde zalm met broccoli
Gepocheerde zalm met broccoli
Stemmen: 8
Score: 4.63
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Gepocheerde zalm met broccoli
Gepocheerde zalm met broccoli
Stemmen: 8
Score: 4.63
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Vul eerst een waterkoker met 1-1,5 liter water en breng het aan de kook.
  2. Snipper het sjalotje. Doe een eetlepel kokosolie in een pan en fruit de sjalotjes.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe op het moment dat de sjalotjes glazig worden.
  4. Voeg vervolgens de 2 eetlepels Worcestershiresaus, 1 eetlepel appelazijn, 1 eetlepel dragon toe en een paar druppels tabasco toe. Wees wel zuinig met de tabasco, het wordt snel te pittig. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Laat de saus een klein beetje indikken op laag vuur.
  5. Zet een pan met een stoommand en een laagje water op het vuur. Snijd de broccoli in stukken en leg het in de stoommand. Stoom de broccoli ongeveer 8-10 minuten. Prik aan het einde regelmatig in de broccoli om te bepalen wanneer deze goed gaar is. Ikzelf geef de voorkeur aan broccoli die nog wel wat knapperig is.
  6. Schenk het water uit de waterkoker in een pan. Het water is inmiddels al wat afgekoeld en dat is exact de bedoeling. Voeg het sap van een halve citroen toe en wat zout. Leg de zalm in het water en laat de zalm 5 minuten garen. Ik weet dat dit een aparte manier is, maar hiermee voorkom je dat je de zalm stuk kookt en toch mooi gaar wordt.
  7. Als je het in deze volgorde bereidt, is alles tegelijk gaar. Haal de zalm uit het water en verdeel het over de borden. Leg de broccoli ernaast en schep de saus eroverheen.
  8. Strooi nog een klein beetje peper en zout over de zalm en klaar is de gepocheerde zalm met broccoli.
  9. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de gepocheerde zalm met broccoli

De inspiratie voor deze gepocheerde zalm met broccoli komt bij Heston Blumenthal vandaan. Heston is een Engelse sterrenchef en eigenaar van een 3-sterren restaurant. Wat kan die man koken! Zijn receptenboek “Heston Blumenthal thuis” is een van mijn favorieten kookboeken.

In het boek staat een recept voor een fantastische bois boudran saus. Dit is een saus die ooit bedacht is door top sterrenchef Michel Roux senior voor de family Rothschild. En wat bedenkt een chef die op het niveau van meerdere sterren kookt? Een saus gemaakt met Heinz ketchup en Worcestershiresaus. Hahaha! Maar het originele recept is wel echt gruwelijk lekker, alleen niet geschikt voor op deze website. Ik heb dus een alternatief bedacht dat er wel wat op lijkt, maar dan zonder de gigantische lading ketchup dat heel veel vrije suikers bevat.

Heston bereidt de zalm sous-vide. Daarvoor moet je de zalm vacuüm verpakken en in een pan met water leggen. Het water in de pan wordt vervolgens perfect op temperatuur gehouden door een sous-vide apparaat. De zalm wordt zo langzaam gegaard zonder in contact te komen met het water, echt superlekker! Gezien ik snap dat bijna niemand een dergelijk apparaat heeft, kies ik met dit recept voor gepocheerde zalm. Ook erg lekker!

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Samengevat, het is een compleet ander recept geworden :-).

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.