Over het mediterraanse schotel met kalfsoester
Een mediterraanse schotel met kalfsoester. Het is toch grappig dat zoiets simpels zo lekker kan zijn! En het is een bord vol essentiële voedingsstoffen.
De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat onder andere uit de tientallen verschillende keukens uit Spanje, Italië, Portugal en Griekenland en een deel van het zuiden van Frankrijk (zoals de Provençaalse keuken en de keuken van Roussillon).
De mediterrane keuken of het zogenaamde mediterrane eetpatroon wordt beschouwd als een van de gezondste en helpt de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dit komt doordat het eetpatroon vooral bestaat uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees en met name door de sterke voorkeur van de bevolking voor verse producten van hoge kwaliteit.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Het is natuurlijk al wel langer bekend dat eetpatronen rijk aan groenten, fruit, volle granen, bonen, linzen, noten en zaden en gewoon water voor de dorst, zorgen voor lagere percentages van chronische ziekte en de kans op een vroegtijdige dood verlagen. In tegenstelling tot eetpatronen wel veel vlees, frisdrank en bewerkt voedsel bevatten.
Dit gerecht bevat wel vlees. Dat is niet erg. Vlees met mate is prima. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per persoon per week te eten, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees. Kortom, vlees met mate is prima. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen.
Onder rood vlees verstaan we rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, zowel rauw als gebakken. Kip en kalkoen noemen we geen rood vlees, maar wit vlees. Wissel rood vlees af met wit vlees, vis, eieren of een plantaardig alternatief. Op deze site vind je ook heel veel gerechten die je helpen afwisselen.
Het mediterraanse schotel met kalfsoester recept
- 1 klontje boter
- 265 gram cannellinibonen
- 1 stuk courgette
- 1 stuk gemberbolletjes
- 1 theelepel gembersiroop
- 2 stuks kalfsoester
- 1 theelepel kerriepoeder
- 7,5 gram koriander
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 1 stuk rode paprika
- 1 beetje zout
- Doe de olijfolie, gembersiroop, kerriepoeder en het zout in een grote kom.
- Meng dit tot een egale marinade.
- Hak het gemberbolletje fijn en voeg de gember toe aan de marinade.
- Snijd de courgette in grove stukken voeg deze toe aan de marinade.
- Maak de paprika schoon, snijd deze in grove stukken en voeg de ook toe.
- Voeg de cannellinibonen toe.
- Hussel het geheel goed door elkaar.
- Zet een wok op het vuur en wok hierin de groenten met de bonen 6 à 8 minuten.
- Zet ondertussen een braadpan met een klontje boter op het vuur.
- Kruid de kalfsoesters met wat peper en zout.
- Braad de kalfsoesters medium door ze ongeveer 2 à 3 minuten per kan te bakken.
- Hak de koriander fijn.
- Verdeel de groenten met de bonen over de borden.
- Garneer het geheel met de koriander.
- Snijd het vlees in mooie plakken en leg dit op de groenten met de bonen.
- Klaar is de mediterraanse schotel met kalfsoester. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ook lekker met biefstukpuntjes!
Goed te horen en dankjewel voor het delen van de tip! 👍
Bij welke supermarkt kan je kalfsoester kopen? Ik grijp steeds mis…
Ik zelf heb ze bij de Albert Heijn XL gekocht. Mochten ze niet het in het vervak hebben liggen, dan kun je ook even in de diepvriesvak kijken. Anders kun je altijd nog even een bezoekje brengen aan de “ouderwetse” slager :-).