Biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten
Spread the love!

Over de biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten

Deze biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten is  zo’n lekkere stevige warme maaltijd waar je spieren echt sterker van worden. Vooral door de spinazie, dus het Popeye verhaal klopt. Echter niet om de reden die de meeste mensen denken en dat is vanwege het ijzer gehalte in spinazie. Het gaat juist om het nitraat gehalte.

Het ijzergehalte in spinazie is helemaal niet zo hoog. In boerenkool zit 1,5 keer zo veel. Het nitraat gehalte in spinazie is echter wel erg hoog vergeleken bij vele andere groente. Onderzoekers van het Karolinska Institute hebben ontdekt dat nitraat, een stof die van nature in groenten zoals spinazie voorkomt, de spieren sterker maakt. Nitraat vind ook sterk vertegenwoordigd in bieten.

Dan nog een leuk feitje over knoflook. Knoflook heeft een lichte cholesterol- en bloeddrukverlagende werking. Het gebruik van natuurlijke smaakmakers zoals knoflook maakt het koken met overdadige hoeveelheden zout (wat ongezond is) overbodig.

Het biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten recept

Biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten
Biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten
Stemmen: 8
Score: 3.25
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten
Biefstuk met spinazie en zongedroogde tomaten
Stemmen: 8
Score: 3.25
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe eerst het snijwerk.
  2. Plet met je mes een knoflookteentje, pel het velletje er makkelijk af en snijd de knoflookteen in fijne stukjes. Op deze manier krijg je een smaaknuance in je gerecht in plaats van dat het hele gerecht naar knoflook smaakt.
  3. Verwijder zaad en zaadlijsten uit de Spaanse pepers en snijd de pepers overdwars in dunne reepjes. Hak dit vervolgens fijn.
  4. Snijd vervolgens de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Kies voor een goede kwaliteit, de kracht van de tomaatjes is redelijk bepalend voor de smaak van het gerecht.
  5. Pak een hand vol zwarte olijven en snijd ze door midden.
  6. Houd de zak spinazie bij de hand en dan zijn we we klaar om het gerecht te bereiden.
  7. Verhit extra vierge kokosolie in een koekenpan en bak hierin de biefstuk in ca. 4 minuten aan beide kanten mooi bruin. Haal de biefstukken uit de pan, bestrooi ze met zout en peper en wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze rusten. Op die manier houden ze straks meer vocht vast als je ze in plakjes gaat snijden.
  8. Giet de olie uit de pan in een grote wok. Doe hier de knoflook en peper bij en zet de wok op het vuur. Roerbak dit eventjes totdat je de knoflook ziet veranderen van kleur.
  9. Begin met de spinazie. Vandaar dat je een grote wok nodig hebt. De spinazie is nogal veel in volume. Roerbak het voorzichtig en precies tot aan het moment dat de spinazie gaat slinken. Doe er dan de rest (zongedroogde tomaten, wortel en de olijven) bij in de pan en roerbak het geheel. Het doel is de spinazie alleen wat extra in volume te laten afnemen, zodat het geheel warm is en gemakkelijk uitgeserveerd kan worden. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Verdeel het geheel over de borden.
  11. Pak nu de biefstuk uit en snijd deze in plakjes. Verdeel dit ook weer over de borden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

  1. Dit was echt goor.
    Het zoet van de wortel, gecombineerd met het zilte van de olijven, tezamen met de spinazie was echt niet te hachelen.
    We hebben de biefstuk maar op een broodje gedaan met wat sla erop en een aangemaakte mayo.
    Jammer.

    1. Hi Ronald,

      Superjammer dat het zo tegenviel. Ik zag dat het je eerste reactie was. Ik hoop dat andere gerechten wel in de smaak vallen.

      Met gezonde groeten,

      Carlo

  2. Bedankt voor dit recept! Het smaakte heerlijk! Ik heb er nog wat rode paprika en champignons doorheen gedaan. Jammie!
    Ga ik vaker maken.

  3. Hoi Carlo,

    Ik kook regelmatig voor een gezin van 5 personen en wil dit graag zo gezond en goedkoop mogelijk houden. Jouw recepten zijn voor twee personen en ik begrijp het idee erachter.
    Misschien kan je mij wat tips geven over goedkope, gezonde maaltijden voor een gezin met druk studerende, sportieve kinderen. Zonder vlees is geen probleem. En er heerst notenallergie helaas.
    Dank, Pam

    1. Hi Pam, gezonde goedkope alternatieven voor vers zijn diepvriesproducten. Er wordt soms wel eens geroepen dat daar helemaal geen vitaminen en mineralen meer inzitten, maar daar is niets van waar.

      Diepvries groenten en fruit wordt op hun hoogte punt geplukt en dat is een voordeel. Bij het invriezen gaat wel een beetjes verloren, maar verse groenten en fruit verliest ook iets na het plukken, tijdens de opslag, als het in de winkel en je eigen koelkast ligt. Bij diepvries stopt het verlies nadat het is ingevroren.

      Diepvriesproducten zijn aanzienlijk goedkoper, omdat het verlies ivm bederf ook veel lager ligt. Zo kun je dus makkelijk veel geld besparen.

      Een ouderwetse Hollandse pot is dan ideaal. Bijvoorbeeld spinazie, aardappelen en een stukje vis/vlees. Dat past perfect binnen de zuur-base balans, alleen niet bij 1 klein regeltje. Dat de zuur-base balans klopt vind ik echter het belangrijkst.

      Kun je hier wat mee?

      Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *