Leidse hutspot met snelle hachee
Spread the love!

Over de Leidse hutspot met snelle hachee

Dit is echt een hele snelle hutspot met een ongelofelijk snelle hachee. Top recept om jezelf snel op te warmen tijdens koude winterdagen.

In 1574 werd Leiden belegerd door de Spanjaarden. Nadat de stad bijna een half jaar omsingeld was, begon de toestand kritiek te worden maar de redding was nabij. De Geuzen onder aanvoering van Willem van Oranje staken de dijken door en ’s nachts vluchten de Spanjaarden voor het water. Volgens de overlevering werd in de vroege ochtend van 3 oktober 1574 in de Lammenschans (een Spaanse stelling) een bronzen pot gevonden, met nog een restje hutspot erin. De Spanjaarden hadden ‘s nachts de vlucht genomen en in hun haast die pot vergeten. In triomf werd hij naar Leiden meegenomen. Hutspot werd het voedsel van 3 oktober. leder jaar op die dag staat het op het traditionele Leidse menu samen met haringen en wittebrood, het eten dat de Geuzen die dag in de uitgehongerde stad brachten. En de pot staat in het museum.

De snelle hachee is natuurlijk geen echte hachee. Voor een goede hachee heb ongeveer 3 uur nodig… geen 15 minuten. Wel doet deze snelle hache het uitstekend bij de hutspot.

Maar… hoe zit het nu met aardappelen en vlees? Die combinatie waardeert je maag toch niet? Dat klopt! Daarom kies ik ook voor de Leidse hutspot. In 1574 was de aardappel nog niet bekend. De Leidse hutspot heeft dan ook pastinaak als basis.

Het Leidse hutspot met snelle hachee recept

Leidse hutspot met snelle hachee
Leidse hutspot met snelle hachee
Stemmen: 4
Score: 4.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Leidse hutspot met snelle hachee
Leidse hutspot met snelle hachee
Stemmen: 4
Score: 4.75
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
 1. De strategie is: 1) zo snel mogelijk de hutspot op het vuur met minimaal water, dan kookt het sneller 2) de pastinaak in plakjes in de magnetrondoos, dan kun je die net wat verder doorkoken in kortere tijd en “pureert” die makkelijker 3) na die acties heb je alle rust om je op de hachee te concentreren
 2. Zet dus een pan met een goeie laag water op het vuur en doe hier de zak hutspot bij.
 3. Schil de pastinaak en snijd deze vervolgens snel (met een mandoline) in dunne plakken. Doe de pastinaak in een magnetrondoos en kook deze op 4 minuten op 1.000 Watt. Heb je de tijd? Stoom de plakjes pastinaak dan. Dat duurt alleen wat langer, zo'n 20 minuten.
 4. Nu de hachee. Snijd de rode ui in halve maantjes, eventueel de bleekselderij in dunne plakjes en pers de knoflook fijn.
 5. Doe een flinke klont boter in de pan op hoog vuur en zodra die gesmolten is, voeg dan de ui, bleekselderij en knoflook toe.
 6. Zodra de ui wat glazig wordt, kun het het gehakt toevoegen. Rul het gehakt en op het moment dat het bijna gaar is, kun je de kruiden en worcestersaus toevoegen. Breng het geheel op smaak met peper en zeezout. Vlak voor het opdienen kun je verse bladpeterselie toevoegen.
 7. Haal vlak voor het verstrijken van de 15 minuten de pan met hutspot van het vuur. Giet het goed af.
 8. Voeg de pastinaak toe en stamp het geheel met een hutspot tamper. Met een vork kan ook, maar met zo’n stamper gaat veel sneller. Stamp het niet tot een pure, maar tot het allemaal kleine stukje groente zijn geworden.
 9. Verdeel het over de borden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

8 Commentaar

 1. Heerlijk dit recept. inmiddels kan je bij AH een roerbak versie van de wortel en ui kopen. Daardoor veel maar smaak. Gebruikte dit ook vorig jaar in de aardappel versie. Misschien iets meer tijd nodig, maar doordat de wortel en de uien dunner zijn valt dat reuze mee. Gr. Gea

 2. De pastinaak is best wel een klus en hoe kook je die nu precies voor het eerst? Misschien moet je dit recept wat duidelijker uitschrijven, met wat meer exacte hoeveelheden, voor water en kruiden? Smaak van de hachee was prima, maar deed ik het wel goed? Ik houd van hutspot, vandaar mijn poging!

  Groet Michel Smult

  1. Hoi Michel, goed punt! Ik heb de stappen even opgesplitst om het wat duidelijker te maken. Als ik een “beetje” schrijf van een kruid of zout, dan bedoel ik “naar smaak”. Begin met een beetje en proef. Is het lekker, dan is het goed. Wil je meer smaak? Voeg wat extra toe. Gelukkig was de smaak prima, dus heb je het goed gedaan! Met gezonde groeten, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *