Het gehaktschotel met sperziebonen recept

Gehaktschotel met sperziebonen
Gehaktschotel met sperziebonen
Stemmen: 49
Score: 3.45
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Gehaktschotel met sperziebonen
Gehaktschotel met sperziebonen
Stemmen: 49
Score: 3.45
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zet voor deze gehaktschotel als eerste een pan met een stoommand op het vuur. Stoom de boontje in ongeveer 10 minuten gaar.
  2. Snijd ondertussen de wortel in dunne plakjes en de rode paprika in kleine blokjes.
  3. Snipper vervolgens de ui.
  4. Zet een braadpan op het vuur met een eetlepel kokosolie. Fruit het uitje. Rul vervolgens het gehakt.
  5. Voeg vervolgens de wortel en de paprika toe. Roerbak dit kort mee.
  6. Voeg dan de pindasaus toe samen met de 1,5 theelepel komijnzaad, de theelepel grove mosterd en de eetlepel sojasaus.
  7. Doe als laatste de sperziebonen bij de gehaktschotel. Hussel het geheel even goed door elkaar en verdeel de gehaktschotel over de borden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de gehaktschotel met sperziebonen

Dit gehaktschotel met sperziebonen recept kreeg ik toegestuurd per e-mail. Na het lezen van de ingrediënten had ik geen idee hoe de gehaktschotel zou smaken. Bij twijfel zeg ik altijd: “Test het zelf”. Dus heb ik het gerecht eerst maar eens gemaakt en geproeft, alvorens er een oordeel over te hebben. En bingo! Verrassend lekker!

Wel heb ik het recept voor deze gehaktschotel ietsjes aangepast. Dat heb ik gedaan om de kcal een beetje binnen de perken te houden. Het gehaktschotel gerecht zoals ik hem nu gemaakt heb, bevat zo’n 560 kcal per persoon. In het recept wat ik kreeg toegestuurd, zat meer satésaus. Hoe lekker ik het ook vind, ik heb toch voor de helft gekozen. Er zit namelijk al gehakt in dit recept. Dat is per persoon goed voor zo’n 300 kcal. De satésaus is per eetlepel zo’n 65 kcal. Doordat ik de satéaus heb gehalveerd, bespaar ik zo’n 130 kcal per persoon. Anders was het gehaktschotel gerecht 690 kcal per persoon geweest. En nu 560 kcal.

Nu denk je misschien: “Oh, maar ik mag toch zo’n 2.000 kcal per dag?”. Daar passen best 2 eetlepels satesaus binnen. Dat is echter nog maar de vraag.

Neem bijvoorbeeld de gemiddelde Nederlandse volwassen vrouw, die heeft een lengte van 1,68 meter en weegt 70 kg. Ik neem voor de berekening even aan dat ze 35 jaar is en niet sport. Die heeft licht overgewicht (zie het artikel BMI berekenen). Doordat zij iets overgewicht heeft, verbruikt ze iets meer energie dan wanneer ze 65 of 60 kg zou wegen. Dat is logisch want als je 24 uur per dag een paar kilo extra met je meezeult, dan kost dat natuurlijk extra energie.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Hoe dit allemaal precies zit, wat de valkuilen en de gezonde keuzes zijn, leg ik uit in het cursus-/werkboek dat ik aan het schrijven ben. Die is hopelijk deze zomer beschikbaar via deze website.

De volwassen vrouw uit het voorbeeld verbruikt in elk geval 1915 kcal per dag. Om af te vallen draait het natuurlijk niet alleen om kcal. Als je elke dag een paar pakken suiker eet, maar wel binnen je maximaal aantal kcal blijft dan kun je op je vingers natellen dat je met andere problemen te maken krijgt.

Om af te vallen zou deze vrouw dus 500 kcal per dag onder haar maximum moeten gaan zitten. Dat komt er op neer dat ze 1415 kcal per dag mag hebben aan eten en drinken. Dan kunnen 2 eetlepels satésaus het verschil maken met hun 130 kcal. Dan kun je beter 100 gram extra sperziebonen toevoegen aan de gehaktschotel, die bevatten namelijk slechts 25 kcal per 100 gram.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.