Het vegetarische nasi recept

Vegetarische nasi met pindasaus
Vegetarische nasi met pindasaus
Stemmen: 17
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Vegetarische nasi met pindasaus
Vegetarische nasi met pindasaus
Stemmen: 17
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Het vegetarische nasi recept is echt heel simpel en je redt het makkelijk om binnen 15 minuten te bereiden.
  2. Kook eerst de 150 gram zilverrijst, zoals aangegeven op de verpakking. Gebruik een beperkte hoeveelheid water, anders duurt het te lang voordat het water kookt.
  3. Doe twee volle eetlepels pindakaas (80 gram), 2 eetlepels sojasaus en 100 ml water in een steelpannetje. Zet deze op laag vuur en verwarm het geheel tot de saus indikt. Blijf regelmatig roeren.
  4. Start ongeveer 2 minuten voordat de rijst klaar is met de groenten. Zet een wok met een eetlepel kokosolie op het vuur. Roerbak de 600 gram Chinese roerbakmix kort, zo’n 3 minuten. Voeg na 2 minuten de rijst, 2 eetlepels sojasaus toe en bak de laatste minuut mee.
  5. Ben je niet vegetarisch, dan geven de 2 eetlepels vissaus wat extra smaak. De vissaus geeft het gerecht extra “umami” (de door japanners benoemde 5e basissmaak).
  6. Doe er dan de taugé bij en wok het geheel nog een minuutje.
  7. Verdeel de vegetarische nasi over de borden en serveer met de pindasaus. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over de vegetarische nasi

Dit is het recept voor vegetarische nasi. Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst. In Nederland wordt de term nasi (soms geschreven als “nassi”) vaak gebruikt om het gerecht nasi goreng aan te duiden.

Wikipedia schrijft dat nasi op verschillende manieren klaargemaakt kan worden. Nasi putih (“witte rijst”) is gewone gekookte rijst, nasi goreng (“gebakken rijst”) is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is. Daarnaast bestaan er ook nog andere, min of meer bekende, varianten als nasi kuning (“gele rijst”), nasi rames (of nasi campur, “gemixte rijst”) en nasi lemak (een Maleis gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met bijgerechten, in Indonesië nasi uduk genoemd).

Deze vegetarische nasi is een verbastering van het originele recept. Ik heb deze versie gemaakt, omdat ik een snel en makkelijk recept wilde hebben met rijst.

Ik heb heel bewust voor zilvervliesrijst gekozen. Die bevat meer vezels en die helpen onder andere je lichaam te beschermen tegen ongewenste schommelingen in de bloedsuikerspiegel  door de koolhydraten. Zie ook het artikel “Glycemische lading” voor meer informatie hierover. Daarnaast is het bewezen dat volkoren producten sowieso beter zijn voor je gezondheid dan de geraffineerde variant.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Let wel; ik heb dit gerecht ook in de categorie “zonder zuivel” gezet, echter sommige pindakaas kan sporen van melk bevatten.

Wees zuinig met de pindakaas! Er zitten zo’n 650 kcal per 100 gram in pindakaas en relatief erg veel omega-6, waar de gemiddelde Nederlander te veel van binnenkrijgt. Omega-6 heb je nodig, maar wel met mate en in de juiste balans.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.