Urap recept

Over urap

Urap (soms gespeld als urab of in de meervoudsvorm urap-urap) is een saladeschotel van gestoomde groenten vermengd met gekruide geraspte kokos als dressing.

Het wordt vaak gemaakt in de Indonesische keuken. Urap wordt vaak als een vegetarische maaltijdsalade gegeten of als bijgerecht.

Urap krijg je ook vaak als bijgerecht geserveerd bij Javaanse Tumpeng. Dat is dat typerende gerecht met een kegelvormige rijst heuvel omgeven met diverse gerechten. Het wordt ook wel geserveerd bij een nasi Kuning schotel. In de Balinese keuken is het bekend als urab sayur.

De dressing van geraspte kokos is gekruid met gemalen sjalot, knoflook, rode chilipeper, laos, zout en kokossuiker. De versie in dit recept heb ik afgekeken van een Youtube filmpje van een Indonesiër. Die versie is namelijk zonder suiker en zonder laos. Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Vers is dat minder makkelijk te vinden. Laospoeder is wel weer makkelijk te krijgen. Toch wordt deze niet gebruikt in dat filmpje en ook de suiker niet. In plaats van de suiker wordt er een rode paprika toegevoegd. Daardoor krijgt de dressing die mooie oranje-rode kleur en dus een beetje zoetige smaak. Een ideale oplossing, want het smaakt perfect!

Ik heb de dressing wel wat aangepast aan Nederlandse standaarden. Tijdens het filmpje worden er 5 rode pepers in gedaan. Zelfs ik vind dat iets te veel :-). Ik heb het teruggebracht tot 1 rode peper. Op die manier is de urap niet overdreven pittig.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het urap recept

Urap recept
Urap
Stemmen: 6
Score: 4.17
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Urap recept
Urap
Stemmen: 6
Score: 4.17
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zet een pan met een stoommand op het vuur. Stoom hier de boontje in. Laat deze 10 minuten stomen. Voeg 3 minuten voor tijd de witte kool toe. Die hoeft namelijk niet gestoomd te worden, maar het is wel lekkerder om de witte kool ietsjes zachter te laten worden. Dit is samen met de taugé de basis voor de urap.
  2. Dat is het wat betreft de groenten. Nu de dressing van kokos voor het urap gerecht.
  3. Maak de rode paprika schoon en snijd hem in stukken. Maak de sjalotjes schoon en halveer deze. Snijd de rode peper in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Maak als laatste het teentje knoflook schoon.
  4. Doe de rode paprika, sjalotjes, rode peper en het teentje knoflook in een keukenmachine. Voeg een beetje zout toe en hak het geheel tot een vloeibare mix.
  5. Neem een steelpan en zet die op het vuur. Verwarm de dressing ongeveer 2-3 minuten. Voeg dan de gemalen kokos toe en roer het goed door elkaar. Klaar is de dressing.
  6. Doe nu alles in 1 hele grote kom. De boontjes, de witte kool, de taugé en de dressing van kokos. Hussel alles goed door elkaar en serveer de urap direct.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

6 Commentaar

  1. heb van het Urap Urap recept pag. 1 en 2 afgedrukt,
    helaas staat er dan maar de helft van de ingredienten erop,
    niet zo handig als de reclame de overhand heeft!

    1. Je kunt ook beter de printknop gebruiken, die staat naast de sterwaardering, rechtsboven de ingrediënten. Dan kun je het hele recept printen, zonder alles eromheen, op één pagina. Eet smakelijk alvast!

  2. Een heerlijk en makkelijk recept… wij kregen er alleen wel weer snel trek op.. dus nog 2 gekookte eitjes er achteraan genomen.

  3. Urap gemaakt en was erg lekker, dubbele hoeveelheid groente gebruikt voor 6 personen, maar dressing niet verdubbeld en smaakte goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *