Over het rode bietensoep met feta recept
Dit recept voor de rode bietensoep met feta ontstond toen ik nog geen lunch had gehaald voor mezelf. Wat ik in de koelkast aantrof waren rode bieten en feta. Zo simpel kan het soms zijn 😃 .
Ik heb wel een beetje hulp gehad. In de 30 dagen Supersnel Gezond Faceboekgroep had ik net de dag ervoor een rode bietensoep met feta zien langskomen. Die was alleen anders gekruid en daar zat ook nog appel doorheen. Dat had ik echter allemaal niet in huis. Dus het is uiteindelijk een iets andere rode bietensoep met feta geworden, maar ik vond deze versie ook erg lekker!
Zout in het rode bietensoep met feta recept
In het recept gebruik ik geen bouillonblokje en vrij weinig zout. Maar Carlo, dat is toch juist goed? Te veel zout is toch ongezond? Dat klopt helemaal. Toch mag je best wat zout gebruiken, maar in het geval van deze rode bietensoep met feta is er iets speciaals aan de hand. Ik zal het toelichten.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
In het dagelijks leven eten volwassen Nederlanders zo’n 7,5 – 9 gram zout per dag. Dát is echt té veel! De aanbevolen bovengrens ligt op 6 gram. Die grote hoeveelheid zout eten mensen onbewust. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel zout in brood, kaas en vleeswaren verwerkt wordt. Producten waar mensen in Nederland veel van eten. Vier boterhammen met kaas bevatten bijvoorbeeld al zo’n 3,6 gram zout! Met één maaltijd heb je dus al meer dan 50% van de maximaal aanbevolen hoeveelheid binnen.
Eet je echter volgens het eetpatroon achter Supersnel Gezond, dan eet je nauwelijks bewerkte producten. Het enige zout dat je dan binnenkrijgt komt vooral uit een zoutvaatje. Nou, en ik kan je vertellen dat het niet te doen is om 6 gram zout door je eten te strooien. Dan smaakt het echt niet meer 🙈 .
Dus een klein beetje extra zout door deze rode bietensoep met feta om hem goed op smaak te brengen kan prima, wanneer je in de regel onbewerkte producten eet.
Maar blijf opletten, want in dit recept zit ook een bewerkt product. Sterker nog, een product met behoorlijk wat zout! In de 75 gram feta per persoon zit stiekem ook al weer 2,1 gram zout. Niet erg, want in de rest van de ingrediënten zit verder geen zout. Zou je wél een bouillonblokje gebruiken, dan zit er per persoon echt té veel zout in deze rode bietensoep met feta.
Vandaar mijn keuze om deze rode bietensoep met feta zonder bouillonblokje te maken. Ik zou zeggen, geniet er van!
Het rode bietensoep met feta recept
- 1 theelepel dille gedroogde topjes
- 150 gram feta
- 30 gram hazelnoten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 500 gram rode bieten voorgekookt
- 1 stuk ui
- 750 ml water
- 1 beetje zout
- Doe 750 ml water in een waterkoker en zet de waterkoker aan.
- Maak de ui schoon en snijd deze in halve maantjes.
- Hak het teentje knoflook fijn.
- Schenk een eetlepel olijfolie in een hoge pan.
- Fruit in deze pan de ui en de knoflook.
- Voeg vervolgens het kokende water toe en de rode bieten.
- Breng het geheel opnieuw aan de kook.
- Hak ondertussen de hazelnoten in grove stukken.
- Blend het geheel vervolgens met een staafmixer tot een egale soep.
- Voeg de dille toe en breng het geheel op smaak met een beetje peper en zout.
- Verdeel de soep over de kommen.
- Verbrokkel de feta en verdeel deze ook over de kommen.
- Garneer met de gehakte hazelnoten en nog een klein beetje dille.
- Klaar is je rode bietensoep met feta, eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
heerlijk soepje.
Altijd fijn om te horen! Dankjewel voor het berichtje 👍
Ik gebruit zelf altijd bouillonblokjes van zonnatura, daar zit namelijk bijna geen zout in en ze zijn ook nog een super lekker.
De Zonnatura bouillonblokjes gebruik ikzelf ook wel eens. Toch zit er best wel wat zout in. Het varieert per smaak van zo’n 0,5 gram tot 0,9 gram zout per 100 ml bereid product.
Gebruik je in dit recept 1 heel blokjes, dan voeg je indirect 2,5 tot 4,5 gram zout toe.
Afhankelijk van het type bouillonblokje van Sonnatura zit je dan per persoon op 1,25 tot 2,25 gram zout per persoon. Daar komt dan de 2,1 gram zout per persoon vanuit de feta nog bij. Dan zit je minimaal dus al op de 3,3 gram zout per persoon. Dat is al de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Hoeft niet erg te zijn, mist je de rest van de dag een beetje oplet.
Zelfs met een Sonnatura boullionblokje kan het dus hard gaan. Maar, je hebt zeker een punt. Er zijn ook sommige bouillonblokjes die nog meer zout bevatten.