Over het wokgerecht met courgette
Dit wokgerecht met courgette heeft zo’n lekkere typische Aziatische smaak. Je kunt het met of zonder vis eten, in beide gevallen is het een heerlijk gerecht!
Ik heb dit keer zelf gekozen voor Sint-Jacobsschelpen. Je kunt ze ook vinden onder de naam Amerikaanse grote mantelschelp. De grote mantel (Pecten maximus) is een mantelschelp (familie Pectinidae) die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Dit is de eigenlijke “Sint-Jakobsschelp”.
Er zijn veel gelijkende (maar biologisch verschillende soorten) die in het algemene spraakgebruik worden aangeduid als sint-jakobsschelp. In Europa gaat het dan vooral om Pecten maximus die de officiële Nederlandstalige naam van Grote mantel draagt. In Nederlandse restaurants wordt vaak de Franse benaming ‘Coquille Saint-Jacques’ gebruikt.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Original price was: €19,50.€17,50Current price is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Original price was: €22,50.€17,50Current price is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
De echte Sint-Jacobsschelpen zijn vrij prijzig. Laat je niet verleiden tot het kopen van spotgoedkope versies, want dat kan maar zo een compleet ander product zijn. Ronde schijfjes vis die gemaakt zijn van restproducten bijvoorbeeld. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier nog niet zo lang geleden een hele leuke uitzending over gemaakt. Die kun je hier terugkijken.
Mocht je het toch gewoon een te dure optie vinden, wat ik me kan voorstellen, dan kun je ook gaan voor een lekker stukje witvis en die in stukken snijden. Ook erg lekker in dit gerecht!
Het wokgerecht met courgette recept
- 1/2 theelepel agavesiroop
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 stuks bosuitjes
- 1 beetje cayennepeper
- 2 stuks courgette
- 1/2 theelepel geraspte gember
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 stuk rode peper
- 1 theelepel sesamolie
- 10 gram sesamzaadjes
- 8 stuks Sint-Jacobsschelpen
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 beetje zout
- Snijd eerst de twee courgettes in de lengte doormidden. Snijd die vier stukken ook weer in de lengte doormidden. Snijd vervolgens de acht stukken in dunne plakjes. Zet deze even apart.
- Snijd de bosuitjes in ringetjes en voeg die toe aan de courgette.
- Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd de rode peper vervolgens in dunne reepjes van ongeveer 2 cm lang. Hak nu de knoflook fijn en rasp een halve theelepel verse gember.
- Doe een eetlepel kokosolie in de wok en zet deze op het vuur. Niet al te hoog, want het kan heel hard gaan in zo’n wok. Voeg vervolgens de rode peper in reepjes, de fijngehakte teen knoflook en de halve theelepel geraspte gember toe. Wacht eventjes totdat de knoflook licht verkleurt en doe er dan de 8 Sint-Jacobsschelpen bij.
- Zet het vuur hoog en roerbak de 8 Sint-Jacobsschelpen kort, ongeveer 1 minuut. De bedoeling is dat deze ook licht van kleur veranderen, maar nog niet helemaal gaar zijn. Een goed gebakken coquille heeft een gekarameliseerd korstje en iets doorschijnend vlees dat heerlijk zacht is. Echt wit vlees is te hard gebakken en taaier.
- Doe er de courgette bij en roerbak het geheel nog even totdat de courgette mooi op temperatuur is. Schenk er ondertussen de eetlepel sojasaus, eetlepel appelazijn, 1/2 theelepel agavesiroop en theelepel sesamolie overheen.
- Breng het geheel op smaak met een beetje zout en eventueel een beetje cayennepeper (als je van pittig houdt). Garneer het gerecht met de sesamzaadjes.
- Klaar is je wokgerecht met courgette.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Wat was dit weer overheerlijk!!
Goed te horen! 😃👍
Als eerste: rooster de sesamzaadjes!
Ook lekker.