Over de bloemkoolpap
Bloemkoolpap? Wat?! Als ontbijt? Ja, en het is nog lekker ook!
Mijn hoofd ging in error modus, ik had niet verwacht dat bloemkoolpap zo lekker zou kunnen zijn. Wat het nog lekkerder maakt is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je kunt een appelkaneel versie maken zoals deze, je kunt er warme kersen bij doen of je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mix van blauwe bessen en noten. Wat je ook maar lekker lijkt!
De basisingrediënten voor bloemkoolpap, die je veel op internet ziet terugkomen, zijn:
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
- 200 gram bloemkool
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml water
Gezien ik altijd rekening houd met de regels van het Alkaline eetpatroon, dat achter elk recept op deze site schuilt, ben ik wat gaan experimenteren.
Ik wilde als eerste de basis van de bloemkoolpap dusdanig base vormend maken dat er ruimte is om er van alles en nog wat overheen en doorheen te doen.
Dit is de Supersnel Gezond basis voor de bloemkoolpap geworden:
- 350 gram bloemkool
- 1 banaan
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml water
- 1 dadel
- beetje vanille extract
Hiermee krijg je een natuurlijk gezoete pap. Extra suiker of stroop is niet echt meer nodig. De zuur-base verhouding is echt briljant. Dit gerecht past daarom uitstekend binnen het Alkaline eetpatroon. Lang rekenverhaal kort samengevat: “Je kunt best ook iets toevoegen dat verzurend werkt”. Hier vind je de zuur-base tabel waarin je kunt zien wat dat inhoudt. Je kunt dus echt van alles kiezen wat je lekker lijkt.
Ik heb gekozen voor appel met kaneel, dat versterkt het base-vormende effect zelfs nog extra. Appel en kaneel is echt een gouden combi die de bloemkoolpap betoverend lekker maakt.
Het bloemkoolpap recept
- Schenk 100 ml water en 100 ml kokosmelk in de blender. Verwijder de pit van de medjoul dadel en voeg deze ook toe. Voeg een klein beetje vanille extract toe. Zet de blender even kort aan om te zorgen dat de dadel goed stukgeslagen wordt.
- Voeg de 350 gram bloemkool toe samen met de banaan. Dat is de basis voor de bloemkoolpap. Ik heb er voor gekozen om nu ook al de helft van de appel toe te voegen en mee te blenden. Zo krijg je een bloemkoolpap met appelsmaak.
- Blend het geheel tot een egale bloemkoolpap. Schenk de bloemkoolpap over in een steelpannetje en verwarm het geheel en breng het aan de kook.
- Snijd ondertussen de andere helft van de appel in partjes. Blijf tussendoor wel roeren in de bloemkoolpap.
- Serveer de bloemkoolpap, zodra deze lekker warm is geworden en bijna kookt, in diepe borden. Garneer de bloemkoolpap met de schijfjes appel en strooi er kaneel overheen.
- Klaar is je bloemkoolpap met appel en kaneel. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Hoi Carlo,
Vanmorgen heb ik de bloemkoolpap gemaakt, maar ik was niet enthousiast. Ik vind het teveel naar bloemkool smaken, doe ik dan iets verkeerd? Of moet ik meer vanille toevoegen? Als ik de bloemkool eerst kook, past het dan nog wel in jou Alkaline eetpatroon? Misschien vind ik het dan lekkerder 😉 ?
Hi Irene, Je zult altijd nog wel bloemkool proeven, maar “teveel” herken ik niet. Als je verder de verhoudingen hebt aangehouden dan kan een beetje extra vanille wel helpen. Als je de bloemkool eerst kookt, dan past het nog steeds binnen het eetpatroon. Je kunt er ook voor kiezen om de pap wat langer te verwarmen. Dan gaat het op een gegeven moment ook zoeter smaken. Ik ben benieuwd of je het de volgende keer lekkerder vindt. Groetjes, Carlo
Gelukkig kun je dit ook heel goed koud eten. Heb zelfs geen dadel toegevoegd vond het zoet genoeg. Met een lepel havermoutvlokken erdoor is hij echt heel vullend. Leuk hoor zo’n recept!
Even wennen, maar het is heerlijk!!!
moet je de bloemkool eerst koken?
Nee dat hoeft niet. Je brengt het geheel erna bijna aan de kook.
Dit lijkt me heel lekker en ga ik morgenochtend gelijk uitproberen. Echter, kan het ook met een gewone dadel? De Medjoul is lastig verkrijgbaar op dit moment geloof ik en ik heb geen toko’s in de buurt. En ik wil het snel uitproberen 😉
Groetjes,
Francisca
Hi Francisca, ja hoor dat kan ook. Ik voeg hem toe voor het zoete effect. Een gewone dadel zou ik de avond van te voren even in een glas met water in de koelkast zetten. Hoeft niet perse, maar als je dat wel doet dan sla je hem makkelijker stuk in de blender. Eet smakelijk alvast! Carlo
Het lijkt wel wat op aardappelpuree, maar dat maak ik van de nerfs van de bloemkool bladeren, kook deze, en doe ze dan door de keukenmachine, beetje echte boter, nootmuskaat, peper en zout, erg lekker, De bladeren snijdt ik fijn en gebruik die voor in een soep.
Alles is eetbaar van de bloemkool.
Eet ze.
Hi Mattie, dank voor je leuke en goede tip! Groetjes, Carlo