Over Oosterse wokgroente met noedels
Dit recept voor Oosterse wokgroente met noedels is een super simpel, mega snel en erg lekker recept voor een heerlijk gerecht. De umami paste is de truc. Die geeft een unieke smaak aan dit gerecht.
Umami is een van de vijf basis smaken naast zout, zoet, bitter en zuur. Het is de hartige smaaksensatie wat Umami zo populair maakt. Umami betekent “hartig” in het Japans. Het is ideaal voor veel soorten gerechten. Je kunt het toevoegen aan sausjes tot soep en van sushi tot aan salade dressings. Ideaal om iets wat extra smaak te geven.
In dit recept gebruik ik het zelfs als basis om de pure smaak van de groente te versterken. Ik vind persoonlijk de Japanse wokgroente een ideale keuze om dit gerecht mee te maken. De umami haalt mooi de smaak van die groente naar boven.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Je vindt umami bij een toko of een supermarkt met een groot assortiment.
In dit gerecht zit geen vlees of vis vanwege het feit dat er noedels in zitten. Het Alkaline eetpatroon beschrijft dat het beter is om géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten) te combineren.
Het Oosterse wokgroente met noedels recept
- 1 eetlepel kokosolie
- 150 gram boekweitnoedels
- 600 gram Oosterse wokgroente
- 1 theelepel sambal
- 2 theelepels umami paste
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zet een grote wok op het vuur met een scheutje kokosolie. Doe hier de groente bij in en schep er de twee theelepels umami paste bij. Voeg er ook een theelepel sambal aan toe. Roerbak de groentje vervolgens een paar minuten.
- Op de voorgesneden groente staat vaak 4-6 minuten roerbakken. Ikzelf vind het lekkerder als de groente nog wat knapperiger is, dus ik roerbak het korter. Als je groente te lang roerbakt gaan er ook meer voedingsstoffen verloren. Dat is reden twee waarom ik groente vrij kort roerbak.
- Giet de noedels af en voeg deze toe aan de groente. Hussel het geheel goed door en verdeel het gerecht over de borden.
- Zo simpel is dit gerecht.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
zeer onsympathiek om de voedingswaarde van het recept niet te geven. Laatste keer dus op deze site.
Ik snap je berichtje niet helemaal. Ik heb alle voedingswaarde van alle recepten berekend en deze zijn per direct toegankelijk wanneer je lid wordt.
Wat een rare reactie. De voedingswaarde kun je toch zeker zelf ook opzoeken. Alles is te vinden op internet.
Beste
Wij wilde dit recept maken
Ben in meerdere winkels geweest
Maar die umami paste kon ik niet vinden
Waar kan ik zoiets kopen
Mvg
Dag Veronique,
Niet iedere AH heeft het in het standaard assortiment, maar je kunt het wel bij de AH bestellen: http://www.ah.nl/producten/product/ah801667/saitaku-umami
Misschien kun je het ook in de winkel bestellen, dat heb ik nog nooit gevraagd.
Als alternatief kun je een beetje tomatenpuree gebruiken. Dat heeft ook een sterke umami smaak.
Groetjes,
Carlo
Hoi Carlo, we zijn weer braaf bezig met onze wekelijkse boodschappenlijst?
Welke noedels gebruik jij voor dit recept??
Gerhard is geen fan van noedels (denkt hij?) dus wordt spannend.
Groetjes Daan
Hi Daan,
Ik gebruik daar deze voor: http://www.ah.nl/producten/product/wi203821/saitaku-soba-noodles. Die zijn wat steviger.
Ik ben benieuwd wat Gerhard er van vindt :-D.
Groetjes,
Carlo
Voorgesneden groenten zijn niet gezond, de meeste voedingsstoffen gaan binnen enkele uren na het snijden al verloren.
Ik hoor vaak de opmerking: “Voorgesneden groenten zijn niet gezond”. Dat is echter niet per definitie zo, zowel voorgesneden als vers hebben voor- en nadelen.
De gesneden groenten wordt niet uren lang blootgesteld aan zuurstof, maar het wordt direct verpakt. Vitamine C loopt terug bij voorgesneden groenten maar dat doet het bij gewoon bewaren van groenten ook. Die is lang daarvoor geplukt en wordt niet direct verpakt. Gesneden groenten wordt direct verpakt.
De hightech verpakkingsmethoden remmen vervolgens bacteriegroei en verleppen (verlies van voedingsstoffen). De lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht. De folie van de zakjes bestaat uit meerdere lagen en er zitten duizenden gaatjes in, dunner dan een haar, voor het ademen.
Een terechte zorg is dat bacteriën makkelijker kunnen groeien in het geval van voorgesneden groenten. Bacteriën vermenigvuldigen zich moeilijk in een hele groente of vrucht, die hebben goede afweermechanismes. Om schadelijke bacteriën buiten te houden heersen in de groentensnijfabriek hygiëneregels die vergelijkbaar zijn met die in een operatiekamer. Alles wordt gewassen met ijskoud water om vermenigvuldiging te vertragen. Diezelfde kou heerst in de magazijnen, de vrachtauto’s en de winkelschappen.
Deze informatie is met dank aan Prof. Dr. Martijn B. Katan (hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam). Hij deelt deze onderbouwde inzichten op zijn site.