Over de gegrilde witlof met een creme van prei

De gegrilde witlof met een creme van prei is een exclusief uitziend, maar wederom snel en super gezond recept. Het gerecht smaakt voortreffelijk.

Let wel, er zijn mensen die het bittere van de witlof niet zo kunnen waarderen. In dat geval zou het goed zijn om wat extra witlof in huis te halen. Dan kun je namelijk de witlof gewoon grillen zoals beschreven staat, maar vlak voor het opdienen het “hart” uit de witlof stronken weg te snijden. Die is vaak het bitterst. Je kunt dat natuurlijk ook zelf tijdens het eten doen.

Het gegrilde witlof met een creme van prei recept

Gegrilde witlof met een creme van prei
Gegrilde witlof met een creme van prei
Stemmen: 5
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Gegrilde witlof met een creme van prei
Gegrilde witlof met een creme van prei
Stemmen: 5
Score: 4.2
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Snijd als eerste het kontje en het loof van de prei af. Snijd de rest vervolgens in ringen en doe het in een pan. Schenk hier 250 ml heet water bij. Doe er een bouillon blokje bij. Of vervang het water en het bouillonblokje door 250 ml kant en klare bouillon.
  2. Schenk er vervolgens de 100 ml room bij. Zet het pannetje op hoog vuur. Laat het vervolgens ongeveer 9 minuten op het vuur staan.
  3. Zet nu een steelpannetje met een anti-aanbaklaag op het vuur en schenk hier een flinke scheut olijfolie in. Hier gaan we de blaadjes salie in frituren. Zodra de olie heet genoeg is kun je de blaadjes in de olie leggen. Wacht net zo lang totdat ze hard worden. Schep ze er voorzichtig uit en leg ze op een stukje keukenpapier. Dan lekken ze nog wat vet in het keuken papier.
  4. Pak nu een grillpan en zet die op hoog vuur. Snijd de witlof door de midden en grill de witlof vervolgens eerst op hoog vuur. Zodra je hoort dat de pan heet is, kun je het vuur omlaag draaien. Grill de witlof tot vlak voor het opdienen op laag vuur.
  5. Haal nu de prei van het vuur. Schenk eerst al het vocht uit de pan, maar bewaar het nog wel even. Doe dan de prei in een hoge brede beker, waarin je het geheel gemakkelijk kunt pureren zonder dat je hele keuken onder zit. Pureer de prei en schenk eventueel nog wat vocht terug om een mooi romig geheel te krijgen.
  6. Verdeel de creme van prei over de twee borden. Leg vervolgens de witlof op de creme van prei en leg de salie naast de witlof.
  7. De laatste paar blaadjes salie kun je verbrokkelen en over het gerecht strooien. Strooi vervolgens nog een beetje peper en zout over het gerecht.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Diëten focussen op hetgeen ze uniek maakt, niet op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Daarom werken diëten niet of slechts tijdelijk. Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Hoe werkt het dan wel? De harde realiteit is dat afvallen niet leuk is, maar... het is wél mogelijk. Ben je klaar met het gejojo? Wil je nu eindelijk blijvend resultaat? Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak? Lees meer....

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.