Over de gegrilde witlof met een creme van prei
De gegrilde witlof met een creme van prei is een exclusief uitziend, maar wederom snel en super gezond recept. Het gerecht smaakt voortreffelijk.
Let wel, er zijn mensen die het bittere van de witlof niet zo kunnen waarderen. In dat geval zou het goed zijn om wat extra witlof in huis te halen. Dan kun je namelijk de witlof gewoon grillen zoals beschreven staat, maar vlak voor het opdienen het “hart” uit de witlof stronken weg te snijden. Die is vaak het bitterst. Je kunt dat natuurlijk ook zelf tijdens het eten doen.
Het gegrilde witlof met een creme van prei recept
- 250 ml groentebouillon
- 100 ml koksroom
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 300 gram prei
- 14 stuks salie blaadjes
- 500 gram witlof
- 1 beetje zout
- Snijd als eerste het kontje en het loof van de prei af. Snijd de rest vervolgens in ringen en doe het in een pan. Schenk hier 250 ml heet water bij. Doe er een bouillon blokje bij. Of vervang het water en het bouillonblokje door 250 ml kant en klare bouillon.
- Schenk er vervolgens de 100 ml room bij. Zet het pannetje op hoog vuur. Laat het vervolgens ongeveer 9 minuten op het vuur staan.
- Zet nu een steelpannetje met een anti-aanbaklaag op het vuur en schenk hier een flinke scheut olijfolie in. Hier gaan we de blaadjes salie in frituren. Zodra de olie heet genoeg is kun je de blaadjes in de olie leggen. Wacht net zo lang totdat ze hard worden. Schep ze er voorzichtig uit en leg ze op een stukje keukenpapier. Dan lekken ze nog wat vet in het keuken papier.
- Pak nu een grillpan en zet die op hoog vuur. Snijd de witlof door de midden en grill de witlof vervolgens eerst op hoog vuur. Zodra je hoort dat de pan heet is, kun je het vuur omlaag draaien. Grill de witlof tot vlak voor het opdienen op laag vuur.
- Haal nu de prei van het vuur. Schenk eerst al het vocht uit de pan, maar bewaar het nog wel even. Doe dan de prei in een hoge brede beker, waarin je het geheel gemakkelijk kunt pureren zonder dat je hele keuken onder zit. Pureer de prei en schenk eventueel nog wat vocht terug om een mooi romig geheel te krijgen.
- Verdeel de creme van prei over de twee borden. Leg vervolgens de witlof op de creme van prei en leg de salie naast de witlof.
- De laatste paar blaadjes salie kun je verbrokkelen en over het gerecht strooien. Strooi vervolgens nog een beetje peper en zout over het gerecht.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Dag Carlo! Ik heb dit recept, uit je boek: ‘Een bron van energie’. De eerste keer gekozen door mijn zus, die bij de overgang naar haar nieuwe huis, een half jaar bij mij woonde. Vanwege het succes (van het gerecht), maak ik het nu als teaster voor ons kerst dinee. Het is een tussen gerecht op ons menu geworden, voor mijn jongste en oudste zus, maar vooral voor mijn vegetarische zwager. Ze hebben nogal wat tegenval gehad en hij staat haar fantastisch bij. Het menu begint, met een klassieke garnalen cocktail, maar aangevuld door een strook verse guacemole, paprika repen en wat tortila’s. Midden gerecht als hier boven, met de overgang naar een vis curry, maar ook jou rode bieten curry, hoor! Ik vond dat wel een goede combinatie, als je voor meerderen kookt!
Fijne kerst……. en je weet wel…
Michel Smult
Wat leuk om te lezen dat je de gegrilde witlof met een creme van prei als tussengerecht gaat serveren. Het menu klinkt erg lekker en leuk dat Supersnel Gezond zo vertegenwoordigd is. Het is bijna al zo ver, dus: geniet ervan en alvast ook een hele fijne jaarwisseling gewenst. Op naar een mooi en gezond 2022!
Heerlijk en apart recept. Het enige commentaar is dat je dit gerecht echt niet in 15 minuten kunt klaar maken. Het is toch vrij bewerkelijk met het pureren erbij.
Ik heb het gerecht geserveerd met gekookte aardappelen en een vegetarisch product met kaas.
Partner vond het ook heerlijk
Voor sommige gerecht moet ikzelf ook wel mijn best voor doen om ze binnen 15 minuten te bereiden. Nu ben ik geen chef, maar mogelijk werk ik wat sneller dan de gemiddelde kok. Ik zet recepten niet online als het mij niet lukt binnen 15 minuten of ik zet het erbij. Het is nu wel weer even geleden, dus misschien moet ik hem zelf ook eerst weer een keertje maken voordat het wel weer binnen 15 minuten lukt. Ik merk zelf dat het sneller gaat als ik goed weet wat de stappen zijn. De hulpmiddelen kunnen ook wel eens het verschil maken. Ikzelf ben heel tevreden met de staafmixer en hulpmiddelen die ik heb. Gelukkig smaakte het wel goed en vond je partner het ook lekker. Dat maakte hopelijk sowieso weer een hoop goed :-). Dankjewel in elk geval voor het leuke berichtje en de aanvulling op het recept.
Heerlijk recept, gewoon zonder vlees!!
Goed te horen, dankjewel voor het leuke berichtje!
Heerlijk recept, had geen salie , heb spekjes gebruikt heerlijk. Ga ik zeker nog maken!
Dit heeft mijn man gemaakt vandaag. Hij vond het heerlijk. Ik heb het ook gegeten, maar omdat ik erg verkouden ben, heb ik er,jammer genoeg, niets van geproefd. Wij hebben er wel een biefstuk bij gegeten. Volgende week maken wij het weer, als ik beter ben.