Pittige Indiase groentecurry
Spread the love!

Over het pittige Indiase groentecurry recept

Deze Indiase groentecurry is erg pittig, maar wel lekker! Mocht je niet zo van pittig houden, dan kun je ook de mildere variant van de kruidenpasta kiezen.

Vraag op Facebook over deย Indiase groentecurry

Pittige Indiase groentecurryIk kreeg op Facebook een vraag over de Indiase groentecurry naar aanleiding vanย deze foto die ik had geplaatst toen ik het recept zelf gingย testen.

Die vraag berust in mijn beleving op een zorg die ik wel vaker tegenkom, vandaar dat ik er ook uitgebreid antwoord op heb gegeven. Ik denk dat wel meer mensen dat soort vragen hebben. Dat is de reden waarom ik de vraag en het antwoord ook hier even deel.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

De vraag

“Het is misschien wel supersnel maar ik betwijfel of het ook gezond is. Ik krijg van dergelijke potjes altijd last van mijn maag/slokdarm. Boontjes uit Egypte/Ethiopiรซ? Wat wordt er nog extra bij deze boontjes geleverd aan bestrijdingsmiddelen, meststoffen e.d.?”

Het antwoord

“Alles kan altijd beter, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Om een goed antwoord te geven, heb ik alleen even flink wat tekst nodig ๐Ÿ™ˆ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ‘ .

Ik zou niet weten wat er in het potje zit wat bij jou voor last zorgt aan je maag/slokdarm. Dit zijn de ingrediรซnten van deze curry:

Water, gemalen specerijen [koriander (7%), paprika, kardamom, komijn (2,5%), specerijen, fenegriek, zwarte peper, gember (1%)], koolzaadolie, zout, maรฏsmeel, voedingszuren (azijnzuur, citroenzuur), tamarinde, MOSTERDPOEDER, gemalen gedroogde rode peper (0,5%), knoflookpoeder, zwart MOSTERDZAAD.

Ik zie daar niets raars tussen staan. Maar mogelijk reageer je op een bepaalde stof of voedingsmiddel? Dat kan natuurlijk. Er zijn mensen die een anafylactische shock (levensbedreigende allergische reactie) kunnen krijgen van bleekselderij, dat maakt bleekselderij echter niet ongezond natuurlijk ๐Ÿ˜‰ .

Voor wat betreft de boontjes. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs of er voldaan wordt aan de Maximale Residu Limiet (MRL). Hiervoor analyseert zij jaarlijks ongeveer 4.500 monsters groente en fruit, afkomstig uit de hele wereld.

Ongeveer 98% van het fruit en groenten in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor wat betreft de toegestane aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de NVWA tussen januari 2014 en december 2015 (bron:ย NVWA).

Aanvullend, wat ik echter altijd grappig vind is dat het dit soort gesprekken altijd om het “geneuzel in de marge” gaat.

Stel je gaat een nieuwe auto kopen, dan kan ik van elke auto die je aanwijst wel iets vinden wat minder goed aan die auto is (van het type bougie tot aan de kwaliteit van het ventieldopje). Met als risico dat je niet meer weet welke auto nu geschikt is. Terwijl we het dan niet hebben over het allerbelangrijkste; heeft de auto wel vier wielen, een stuur, een rem- en gaspedaal, een motor, etc?

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

En wat blijkt? Door het geneuzel in de marge vergeet 98% van de Nederlanders qua voeding te doen wat het allerbelangrijkste is.

Ik maakte er nog niet zo lang geleden een filmpjeย over:

Kortom, met alleen deze maaltijd krijg je per persoon direct:

  • al meer dan de dagelijks minimaal aanbevolen hoeveelheid groenten binnen (wat meer dan 95% van de NL-ers niet haalt),
  • je scoort een portie peulvruchten (wordt te weinig gegeten),
  • per persoon krijg je 18 gram (!) vezels binnen (waarvan de gemiddelde NL-er te weinig van binnenkrijgt, in dit recept zit al 50% van de ADH!),
  • niet te veel zout (terwijl de gemiddelde NL-er daarvan te veel eet)
  • niet te veel verzadigd vet (terwijl de gemiddelde NL-er daarvan te veel eet)
  • en het is een keer een vegetarische maaltijd wat perfect past gezien men te vaak te veel dierlijke producten eet, nog beter voor het milieu ook.

Kortom, terecht een Supersnel Gezond maaltijd, toch?

Wat vind jij?

Nu ben ik wel benieuwd, wat vind jij? Herken jij die zorg? Heb je andere vragen? Ben je het wel of niet eens en waarom? Ik hoor het graag!

Het pittige Indiase groentecurry recept

Pittige Indiase groentecurry
Pittige Indiase groentecurry
Stemmen: 30
Score: 3.9
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Pittige Indiase groentecurry
Pittige Indiase groentecurry
Stemmen: 30
Score: 3.9
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediรซnten
Porties: personen
Instructies
  1. Hak de knoflook fijn.
  2. Rasp de gember.
  3. Doe de kokosolie in een wok en zet deze op het vuur.
  4. Doe de knoflook en de gember samen met de Patak's Indiase Kruidenpasta Madras in de wok.
  5. Voeg de bloemkool, sperziebonen en de kikkererwten toe.
  6. Wok dit een paar minuten zodat de kruidenpasta goed verdeeld is over de ingrediรซnten.
  7. Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe.
  8. Breng het geheel opnieuw aan de kook.
  9. Draai het vuur omlaag en laat het nog even zo'n 7-8 minuten pruttelen.
  10. Op die manier is de groenten nog mooi krokant, dat vind ik persoonlijk het lekkerste.
  11. Verdeel de pittige Indiase groentecurry over de borden, eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Koolย (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

16 Commentaar

    1. Hi Sophie, goed te horen! Je zou in dat geval, een volgende keer iets minder van de groentecurry kunnen gebruiken. Die bevat het zout.

  1. Dag Carlo, met mijn neus in de kruiden, heb ik de vraag: het zal miniem zijn, maar zitten er suikers in kruiden?

    Groetjes Michel Smult

    1. Hi Michel, in deze groentecurry zit geen toegevoegde suiker. Nu maak ik mezelf in de regel ook niet zo druk om een beetje suiker in een curry (als het er wel in zou zitten). Een klein beetje kan een smaakmaker zijn, waardoor je makkelijker meer groenten eet. In die context vind een beetje suiker prima. In vorm van een glas frisdrank raad ik wel af.

  2. Supersnellekker!
    Weer een favoriet erbij. Ik hou van; Pimp je groenten-gerechten.
    Had je alle groenten zo op mijn bord gelegd, had ik er veel minder van gegeten waarschijnlijk, dus je hebt gelijk! ๐Ÿ™‚

    Gr Cas

  3. Makkelijke, snelle maaltijd! Mango geniaal idee! Een zoetje. Hitte valt wel mee. (47 gram pasta) Hoe zit het nu met de conserveringsmiddelen in deze pasta, Carlo?

    Groet, Michel Smult

    1. Goed te horen!

      De conserveringsmiddelen in deze kruidenpasta zijn azijnzuur (E260) en citroenzuur (E330).

      Azijnzuur en acetaten hebben geen bijwerkingen. Acetaten zijn aanwezig in iedere lichaamscel. Alleen mensen met (zeer zeldzame) azijnintolerantie moeten azijnzuur en acetaten vermijden.

      Citroenzuur is een normale stof in ons lichaam en wordt door het lichaam opgenomen zonder enige bijwerking. Er zijn wel mensen bekend met een (zeer zeldzame) citroenzuurintolerantie, deze moeten ook alle soorten zacht fruit, bessen en producten met deze vruchten vermijden.

      Je kunt dus zorgeloos genieten van de kruidenpasta en het allerbelangrijkste; de kruidenpasta helpt je om bijna 400 ons groenten per persoon te eten zonder dat je het in de gaten hebt. En dat in een tijd waarin bijna iedereen in Nederland de ondergrens van 250 gram groenten niet haalt.

  4. Hoi Carlo!

    Dit recept klinkt ook weer superlekker, ik ga het gauw eens uitproberen! Ik hou van recepten met kokosmelk, heerlijk!

    Ik stond altijd te twijfelen bij de schappen in de supermarkt: welk blik of pakje kokosmelk? Ik heb nu een aantal keer een blik kokosmelk van Go-Tan gebruikt, en dan de bio-organic versie (niet elke supermarkt heeft die, ik koop ze bij de Plus). Naar mijn idee erg goed! Ziet er heel naturel uit en smaakt goed! Heb je die ook al eens gebruikt?

    Heel veel dank weer voor het delen van je recept!

    Groetjes uit 010! ๐Ÿ™‚

    1. Hoi Marjanne,

      Die heb ikzelf nog nooit geprobeerd. Ik zal eens kijken of het ook bij mij in de supermarkt verkocht wordt.

      Graag gedaan en eet smakelijk alvast! ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ‘

      Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *